Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Kafa i čaj mogu da smanje rizik od demencije, tvrdi američka studija

Priredio/la: Ma.R.
13:00 - 04. 12. 2021.

Ako se kafa redovno konzumira u određenim količinama, postoji šansa za manji rizik od pojave demencije nakon moždanog udara

Kafa, čaj, mozak Kafa i čaj mogu da sačuvaju kognitivne sposobnosti mozga, kaže nova studija Foto: Shutterstock

Ogroman broj ljudi svake godine doživi moždani udar, a demencija je opšti izraz za oštećenu sposobnost pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka. Naučnici koji su se bavili pitanjem mogu li kafa i čaj da spreče pojavu ovih stanja ili umanje rizik, došli su do zanimljivih zaključaka.

Kafa i čaj, koje količine su dale zanimljive rezultate u novoj studiji

Veliki broj ljudi ne može da suzbije svoju želju (da li i naviku?) da dnevno popije velike količine kafe. Informacije su često oprečne, od toga da su veće količine štetne, do toga da mogu biti korisne. Nova studija, objavljena u časopisu PLOS Medicine, mogla bi da pomogne u razjašnjavanju dileme. Učesnici studije, koji su pili kafu, čaj ili kombinaciju ova dva napitka, imali su manji rizik od moždanog udara i demencije. Dominantno, rizik je bio smanjen kod onih koji su pili dve do tri šoljice kafe ili tri do pet šoljica čaja dnevno.

– Ova studija nije mogla da dokaže da su kafa ili čaj isključivi razlog zašto su slučajevi moždanog udara i demencije u manjem broju. Ali, veza je nepobitna. Do sada je više studija otkrilo povezanost između konzumiranja kofeina i smanjenog rizika od moždanog udara, demencije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti – kaže dr Douglas Scharre, profesor kliničke neurologije i psihijatrije i direktor kognitivne neurologije iz Ohio State Wexner Medical Center.

Kafa i čaj i parametri studije

Kafa i čaj su posle vode najviše kozumirana pića. Prosečno dvoje od troje ljudi pije kafu svaki dan, a to je obično od dve do tri šoljice dnevno. U ovoj studiji, istraživači su proučavali 365.682 učesnika starosti između 50 i 74 godine iz zdravstvenog centra Byobank u Velikoj Britaniji. U Byobank je bila baza uzoraka krvi, urina i pljuvačke, sa drugim detaljnim zdravstvenim informacijama. Ispitanici su regrutovani između 2006. i 2010, a praćeni do 2020. godine. Tokom perioda istraživanja, 5.079 ljudi je razvilo demenciju, a njih 10.053 je doživelo najmanje jedan moždani udar.

Dokazani procenti nižeg rizika

Učesnici su prijavili svoju konzumaciju kafe i čaja na početku ispitivanja. Izvršen je i uvid u faktore koji mogu da utiču na rizik od moždanog udara ili demencije. To su bili pol, godine, etnička pripadnost, indeks telesne mase, fizička aktivnost, pušački status i prethodno zatečeno zdravstveno stanje. Dve do tri šoljice kafe sa dve do tri šoljice čaja dnevno bile povezane sa 32 odsto manjim rizikom od moždanog udara. Takođe, i 28 odsto manjim rizikom od demencije.

Referentna grupa nije konzumirala ni kafu ni čaj. Sama kafa, ili u kombinaciji sa čajem bila je povezana sa manjim rizikom od pojave demencije nakon moždanog udara. Ovo je, inače, vrlo česta pojava.

Ograničenja studije postoje, ali su i ogromne koristi

Relativno malo ljudi je razvilo demenciju ili moždani udar tokom perioda istraživanja. To je sigurno otežalo utvrđivanje precizne stope. Pored toga, ispitivanje je bilo posmatračko. To znači da, iako su kafa i čaj u konzumaciji bili povezani sa manjom incidencom navedenih bolesti, nije mogla biti dokazivana uzročnost. Jedno od mogućih objašnjenja bi moglo da bude povezano sa stimulativnim dejstvom kofeina na mozak. Dokazan je njegov uticaj na naše raspoloženje i bolji osećaj budnosti.

Neke studije su pokazale da umerene količine kafe mogu da uslovno smanje rizik od srčane insuficijencije. Postoje dokazi da je srčana insuficijencija povezana sa povećanim kratkoročnim i dugoročnim rizikom od moždanog udara. Jedna od njih je objavljena u časopisu Stroke.

U određenim količinama, kafa može biti deo zdrave ishrane

Konzumiranje do 400 miligrama kofeina dnevno nije povezano sa negativnim efektima na zdravlje, navodi Uprava za hranu i lekove (FDA). Prosečna šolja zelenog ili crnog čaja ima 30 do 50 mg kofeina, a šolja kafe od 80 do 100 mg. Previše kafe ili čaja može izazvati nesanicu, tremu, anksioznost i nervozu creva. stomak. Stručnjaci upozoravaju i da mnoga pića čija je baza kofein sadrže  dodate masti i šećere, i da su visokokalorična.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend