Korisni saveti za ublažavanje simptoma gastritisa: Koja hrana posebno iritira sluzokožu želuca, a koja je smiruje?
Kada su u pitanju začini, osobe sa gastritisom treba da izbegavaju ljute i začinjene kombinacije, dok su blaži začini poput peršuna, korijandera ili đumbira bezbedniji izbor
Gastritis predstavlja zapaljenje sluznice želuca, a može nastati iz više razloga: od konzumiranja alkohola, kafe, nesteroidnih protivupalnih lekova, do infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Na simptome gastritisa značajan uticaj ima način ishrane, kao i celokupne životne navike.
Šta najviše utiče na pogoršanje simptoma gastritisa
Simptomi gastritisa često nastaju ili se pojačavaju posle obroka i uključuju bol i osećaj težine u gornjem delu stomaka, mučninu, nadimanje, slabost, ponekad čak i nesvesticu.
Hronični oblik bolesti može dovesti do oštećenja sluznice, atrofije i smanjenja kapaciteta za apsorpciju nutrijenata (vitamin B12, gvožđe, cink, kalcijum, magnezijum).
Gastritis i namirnice koje mogu da pogoršaju simptome
Visok sadržaj masti u hrani usporava pražnjenje želuca pa se izbegavaju pržene, pohovane, industrijski obrađene namirnice (poput pomfrita, čipsa, hamburgera). Punomasni sirevi, dimljeni mesni proizvodi i namirnice sa puno aditiva i soli takođe su nepoželjni.
Kada su u pitanju začini, treba izbegavati ljute i začinjene kombinacije, dok su blaži začini poput peršuna, korijandera ili đumbira bezbedniji izbor. Sirovo povrće (posebno kupus, sirovi pasulj) i određeno voće (citrusi) mogu da iritiraju želudac, zavisno od stepena upale.
Korisne namirnice u ishrani kada nas muči gastritis
Dobri izbori uključuju:
- jogurt, mladi sir, kiselo mleko (umesto punomasnih mlečnih proizvoda)
- nemasno meso i plavu ribu
- kaše (heljda, ovsena)
- kuvana jaja
- palenta
- bareno povrće: bundeva, šargarepa, tikvica, krompir, brokoli
- biljni čajevi (nana i kamilica).
Morski plodovi i gastritis: Kojim ljudima mogu da budu problem?
Plava riba (losos, skuša, sardina) smatra se pogodnom za ishranu osoba sa gastritisom, jer sadrži kvalitetne proteine i zdrave masti koje ne iritiraju želudac.
Međutim, morski plodovi, poput školjki, rakova, mekušaca, mogu biti rizični u određenim situacijama iz više razloga. Visoka kiselost sluzokože digestivnog sistema i stimulacija pankreasa mogu da se poremete jer morski plodovi sadrže proteine koji mogu da pojačaju lučenje želudačne kiseline. Kod osoba sa oštećenom sluznicom, pojačano lučenje kiseline može da iritira i pogorša upalu.
Neki morski plodovi imaju strukturu koja je teža za varenje, naročito ako se konzumiraju u većim količinama ili pripremljeni tako da su pohovani ili prženi. To može da optereti želudac i izazove bol ili nadimanje.
Kod kojih osoba mogu da se jave alergijske reakcije
Osobe koje imaju blagu alergiju ili preosetljivost na školjke, rakove i slično, čak i bez gastritisa, mogu doživeti povećano lučenje kiseline ili iritaciju sluznice. Osobama sa gastritisom to može da pogorša simptome.
Ako morski plodovi nisu sveži, nepravilno su čuvani ili pripremljeni, mogu da sadrže bakterije ili toksine, koji nadražuju želudac. Kod oštećene sluznice poželjno je izbegavati takav rizik.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.