Hleb je namirnica koja nam obezbeđuje važne hranljive sastojke, kao što su ugljeni hidrati – glavni izvor energije za telo. Bogatstvo vlakana, minerala, folne kiseline, gvožđa, vitaminima B čini hleb neophodnim za dobro zdravlje. Sveže ispečen hleb je namirnica koja je sastavni deo svečanog ručka. Stručnjaci ipak tvrde da je odstajao hleb mnogo bolji izbor. Na oprezu bi morale da budu osobe sa nestabilnim nivoom šećera u krvi, gastritisom.
Prednosti odstajalog hleba
Odstajao hleb nije naročito ukusan, ali zdraviji je izbor od sveže pečenog hleba, tvrde stručnjaci. U istraživanju iz 2017. godine, australijski naučnici su ispekli beli hleb i ostavili ga, nedelju dana, da odstoji na različitim temperaturama. Potom su testirali mlevene uzorke i uočili da bajate mrvice hleba imaju viši nivo otpornog skroba od svežeg hleba.
Kada se crevne bakterije hrane otpornim skrobom, one ga pretvaraju u masne kiseline koje imaju višestruku korist za naše zdravlje. Otporan skrob utiče na telo poput rastvorljivih vlakana, nesvaren prolazi kroz želudac i tanko crevo, ulazi u debelo crevo i u njemu ishranjuje dobre bakterije. Na ovaj način se pojačava osetljivost na insulin i reguliše nivo šećera, pa se malo odstajao hleb savetuje osobama koje se leče od dijabetesa.
Za dobar šećer i zdravlje creva
Sličan „trik“ savetuje se i pri konzumaciji namirnica sa dosta skroba kao što su pirinač, testenine, krompir. Savet stručnjaka je da se kao i hleb i ova jela ohlade, na taj način se prirodno formiraju otporni skrobovi.
Na primer pečen, pa potom ohlađen krompir ima 6 puta veći udeo otpornih skrobova nego krompir koji je prethodno skuvan. Savet je i da zbog prisustva otpornih skrobova i banane konzumiramo dok su blago zelene, ne do kraja zrele i žute boje.
Pored što regulišu šećer u krvi, namirnice sa otpornim skrobom kao što su prohlađene testenine ili odstajao hleb, pozitivno utiču na zdravlje debelog creva, veruje se da se na ovaj način čak smanjuje rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma.
Niži glikemijski indeks, više vlakana
Stručnjaci za ishranu savetuju posebno pacijentima sa nestabilnim šećerom odstajao, nikako vruć hleb po mogućnosti od celog zrna, ražani, integralni. Ove vrste hleba imaju niži glikemijski indeks i više vlakana u odnosu na beli hleb.
Glikemijski indeks je vrednost dodeljena hrani na osnovu toga koliko sporo ili koliko brzo ta hrana izaziva povećanje nivoa glukoze u krvi. Hrana sa nižim indeksom ne dovode do velikog skoka šećera. Savet je da se ograniče beli hleb, hleb od rafinisanog brašna i hleb i peciva sa visokim dodatkom šećera.
Sprečite gastritis i nadimanje posle jela
Odstajao hleb se savetuje i zato što posle pečenja vrući kvasac ostaje aktivan u hlebu 6 do 7 sati. Kada ovaj još topao kvasac dospe u želudac on nastavlja da se fermentiše i dovodi do povećanja kiselosti u želucu. Zbog ovoga može da dođe do problema sa gastritisom.
Kada je hleb svež, njegova unutrašnjost je lepljiva i mogu da se stvore grudvice koje izazivaju neprijatan osećaj nadutosti u stomaku. Ove suviše guste grudvice telo teško vari, pa je nakon obroka upotpunjenog svežim hlebom ili testom moguća nadutost, težina, nelagoda u stomaku.