Naslovna / Zdravlje

Rak grlića materice leče 3D brahiterapijom

Piše: Ljubica Petrović|8:45 - 27. 06. 2024.

– Brahiterapija je invazivna metoda radioterapije, kojom se izvor jonizujućeg zračenja doprema direktno u tumor ili u njegovu neposrednu blizinu – kaže za portal eKlinika dr Olivera Ivanov, radijacioni onkolog

brahiterapija Doc. dr Olivera Ivanov 3D brahiterapijaž se planira na osnovu CT i MR snimaka Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Doc. dr Olivera Ivanov, načelnica Odeljenja radijacione onkologije Instituta za onkologiju Vojvodine, kaže da je princip funkcionisanja brahiterapije je postavljanje specijalnih aplikatora, cevčica ili igala direktno u tumor ili u telesne šupljine, preko kojih se radioaktivni izvor koji je ujedno i lek, doprema u organe koje treba da budu ozračeni.

Brahiterapija – direktno zračenje u tumor

Kako naša sagovornica objašnjava, brahiterapija nadopunjuje spoljašnju zračnu terapiju u smislu mogućnosti isporučivanja vrlo visoke doze zračenja, direktno u tumor, bez neželjenog ozračivanja okolnih tkiva.

Brahiterapija se primenjuje kod karcinoma ginekološke regije, kod grlića i tela materice i to je najčešće, ali i kod karcinoma dojke, završnog dela debelog creva – rektuma, karcinoma pluća, jetre, tumora glave i vrata i drugih – navela je dr Ivanov.

Brahiterapija nezamenjiva kod pojedinih karcinoma

Institut za onkologiju Vojvodine je u rangu sa evropskim centrima, ima veliki broj pacijenata i veliko iskustvo u lečenju, te je to jedan od razloga što je izabran da bude rukovodilac projekta „BrachyTerra“, koji je počeo 1. juna i traje do 1. decembra. Dr Ivanov je predsednica projekta i regionalni trener za implementaciju 3D brahiterapije.

Ovako visoka doza zračenja ne može da se primeni drugim metodama bez većih komplikacija po pacijenta. Zbog toga je brahiterapija nezamenjiva u lečenju pojedinih vrsta karcinoma – ocenjuje dr Ivanov.

Onlajn kurs edukacije lekara

Cilj projekta je i edukacija lekara koji se bave brahiterapijom u uvođenju najsavremenijih tehnika brahiterapije grlića materice, sa ciljem što kvalitetnijeg lečenja pacijentkinja.

To je onlajn kurs koji se odvija pod pokroviteljstvom  vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti brahiterapije grlića materice-profesora Umesh Mahantshetty iz Indije, Primoz Petrič iz Švajcarske, Ina Schulz iz Nemačke i drugih . U program edukacije uključeni su lekari svih pet brahiterapijskih centara u Srbiji, a u pitanju je međunarodni projekat pa su tu i lekari iz Crne Gore, Severne Makedonije i Republike Srpske – kazala je dr Ivanov.

Bolje preživljavanje pacijentkinja

Koliko je to bitno govori činjenica da je u Evropi po učestalosti javljanja karcinoma grlića materice Crna Gora na prvom, a Srbija na petom mestu, a po smrtnosti je Crna Gora prva, a Srbija druga u Evropi – ispričala je dr Ivanov.

Očekivani rezultat projekta je da uvođenjem kvalitetnije terapije može direktno da se utiče na bolje preživljavanje pacijentkinja sa rakom grlića materice u Srbiji, što je jedan od ciljeva projekta. Svi učesnici u projektu će dobiti međunarodni sertifikat o završenom kursu, a dr Ivanov napominje da je „BrachyTerra“ nevladina organizacija, te da je učestvovanje u kursu besplatno

Otkriva se u uznapredovalom stadijumu

Ovaj karcinom se najčešće otkriva u uznapredovalom stadijumu i odmah se primenjuje radioterapija, jer daje bolju usperšnost lečenja u poređenju sa hirurgijom. Zato je bitno da radioterapija bude kvalitetna, jer to je definitivno lečenje pacijentkinje.

U pitanju je 3D brahiterapija, koja se planira na osnovu CT i MR snimaka. Osim aplikatora postavljaju se i igle, čime se obuhvata cela tumorska masa. Projekat je uvođenje te 3D intersticijalne brahiterapije, što podrazumeva plasiranje igala. Time se zračenje doprema u ceo tumor i žena bude izlečena, jer se tretira cela tumorska masa – istakla je dr Ivanov.

Rutinske tehnike u Institutu za onkologiju Vojvodine

Prema njenim rečima, te tehnike se u Institutu za onkologiju Vojvodine sprovode rutinski i zato je Institut i trening centar Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA i dolazi im lekari, fizičari i tehničari na obuku. Dr Ivanov napominje i kako se ova metoda radi u Beogradu, ali ne i u drugim centrima u Srbiji, Nišu, Kladovu i Kragujevcu, kao ni u susednim zemljama koje su se priključile projektu. Upravo to je jedan od razloga visoke smrtnosti žena od karcinoma grlića materice u regionu.

Opreme ima, potrebna edukacija lekara

– Radijacioni centri u Srbiji su dobili potrebnu opremu, ali im treba edukacija. Cilj je da lekari nauče da rade i da svuda bude isti kvalitet lečenja obolelih – istakla je dr Ivanov. U Institutu se godišnje uradi oko 300 brahiterapija, a dr Ivanov navodi da su pacijentkinje sve mlađe.

HPV vakcina efikasna i bezbedna

Apelujem na roditelje da deci daju HPV vakcinu, koja je bezbedna i efikasna. U januaru ove godine su objavljeni podaci da one zemlje koje su počele vakcinaciju pre deset godina, među vakcinisanim devojčicama nema ni jedna obolela od raka grlića materice – naglasila je dr Ivanov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo