Naslovna / Vesti

Rak grlića materice godišnje odnese živote više od 700 žena, spas vakcina protiv HP virusa

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 04. 11. 2022.

Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika „Progovori“, Udruženje žena „Naša Aska“, predstavnici struke i države uz podršku brojnih poznatih ličnosti, osnivači su nacionalne alijanse „VeličanstveNE“. Cilj je širenje svesti o opasnostima od HPV virusa i koristi vakcinacije, uz ohrabrivanje i osnaživanje procesa imunizacije dece školskog uzrasta

rak grlića materice Rak grlića materice može da se prevenira redovnim ginekološkim pregledima i imunizacijom najmlađe populacije HPV vakcinom Foto: Shutterstock

Rak grlića materice je bolest od koje u Srbiji godišnje oboli oko 1.500 žena, a više od 700 izgubi ovu bitku. Po tome je naša zemlja, nažalost, jedan od neslavnih rekordera. Praktično, svakog dana dve žene umru od karcinoma grlića materice, iako protiv ovog oboljenja postoji prevencija: redovni ginekološki pregledi i imunizacija protiv glavnog izazivača, humanog papiloma virusa (HPV).

HPV vakcina ne sprečava samo rak grlića materice, već i drugih organa

Ginekolozi kažu da je u našoj zemlji veliki broj mladih zaražen HP virusom, što je posledica nezaštićenog seksualnog odnosa. Još alarmantnije je to što se, za razliku od nekih prošlih vremena kada su od ovog karcinoma obolevale starije žene, sada prvi simptomi raka grlića materice već javljaju kod žena od 32. do 35. godine života.

Gorica Đokić, potpredsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”, istakla je da je informisanost o HPV u Srbiji izrazito mala ako se poredi sa zemljama Evrope. To je, prema njenim rečima, i jedan od najvažnijih razloga osnivanja alijanse „VeličanstveNE“.

– Dobra vest je da je država o trošku RFZO omogućila vakcinaciju i devojčica i dečaka protiv HPV. Zato pozivamo roditelje da iskoriste ovu važnu mogućnost i da vakcinišu decu. Na taj način sprečava se pojava karcinoma raka grlića materice. Ali, i raka penisa, vagine, anusa, ždrela – podsetila je Đokić, koja je pobedila karcinom jajnika.

Ministarka prof.dr Grujičić: „Ne verujte internetu već svojim lekarima, ne želite da vidite kako izgleda rak grlića materice u odmakloj fazi“

Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić je na osnivanju nacionalne alijanse “VeličanstveNE” pozvala građane da ne veruju svemu što pročitaju na internetu. Verujmo, apelovala je ministarka, prvenstveno svojim lekarima. Poručila je ženama koje su sumnjale ili sumnjaju u vakcinu da sada zaštite svoju decu. Država je omogućila da to učine besplatno, naglasila je prof.dr Grujičić i dodala:

– Imala sam priliku da vidim kako izgleda odmakli stadijum raka grlića materice kod bliskih prijateljica, kao i pacijentkinja. To je slika koju niko od nas ne bi voleo da vidi. Rak grlića materice se lečio na razne načine. Nekada je to bila operacija i to je bila sreća. Međutim, u velikom broju slučajeva operacija je značila da pacijenti više nikada neće moći normalno da mokre, prazne creva… Zatim se pristupalo zračenju i implantirao izvor zračenja upravo u matericu. Proces je mučan. Da ne govorim o tome kakve su muke kada dođe završni stadijum bolesti. To možemo da izbegnemo. Zato molim građane: ne slušajte na bazi internet pretraživanja ljude koji nisu prošli pored Medicinskog fakulteta. Verujte medicini zasnovanoj na dokazima.

rak grlića materice

Velika podrška osnivanju alijanse „VeličanstveNE“ od strane struke, predstavnika države i javnih ličnosti Foto: Jakov Simović

Prva vakcina kojom se prevenira rak grlića materice na Listi lekova RFZO

O trošku RFZO do sada je prvu dozu vakcine protiv HPV virusa primilo 10.788 dece. Od to broja je 5.431 uzrasta od devet do 14 godina, dok je 5.357 uzrasta 15 do 19 godina, pokazuju podaci RFZO.

– HPV vakcina je prva vakcina koja je stavljena na Listu lekova, odnosno prva koja je obezbeđena o trošku države kao vakcina za preporučenu imunizaciju. Stav RFZO je uvek bio da se mora mnogo više raditi na polju profilakse obolevanja. Prvi put govorimo o inovativnom leku koji nije namenjen obolelima, već se o trošku RFZO daje zdravoj populaciji i to najznačajnijoj grupi stanovništva, a to su deca – istakla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Rak grlića materice je u prvim fazama asimptomatski, nemerljiv značaj redovnih ginekoloških pregleda

Rak grlića materice je jedan od karcinoma koji može da se prevenira, istakla je prof. dr Katarina Jeremić Stefanović, ginekolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Profesorka je govorila i o važnosti preventivnih ginekoloških pregleda.

– Najveći faktor rizika za nastanak raka grlića materice je HPV infekcija. Sledi konzumacija duvana, druge polno prenosive bolesti, rano stupanje u seksualne odnose, intimni odnosi bez zaštite, promiskuitetno ponašanje. Karcinom grlića materice je u ranim stadijumima obično asimptomatski, a od pojave početnih lezija pa do prvih simptoma može da prođe čak i 20 godina. Svaka žena na listu svojih prioriteta treba da uvrsti odlazak na ginekološki pregled jednom godišnje – apelovala je prof. dr Jeremić Stefanović, koja je predsednica Udruženja za očuvanje fertiliteta.

Na osnivanju alijanse „VeličanstveNE“ bilo je reči i o statistici koja govori da je u zemljama u kojima je imunizacija protiv HP virusa obavezna, učestalost pojave raka grlića materice smanjena i za 90 odsto. Predviđa se da će u pojedinim zemljama u doglednom periodu ovaj tip karcinoma biti i potpuno iskorenjen.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo