Naslovna / Zdravlje

Zašto nastaje hepatocelularni karcinom, najčešći malignitet jetre i kako ga otkriti u što ranijem stadijumu

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 29. 06. 2024.

Svaka lezija veća od jednog centimetra otkrivena ultrazvukom jetre zahteva dodatnu dijagnostiku zbog sumnje na malignitet

Hepatocecularni karcinom Redovno praćenje zbog povećanog rizika od hepatocelularnog karcinoma odnosi se na pacijente koji su pod povećanim rizikom (ciroza, virusne infekcije, masna jetra) Foto: Shutterstock

Hepatocelularni karcinom (HCC) je najčešći oblik maligne bolesti jetre, koji čini više od 90 procenata svih primarnih karcinoma ovog organa. Statistke širom sveta beleže povećanje brojki, a postoje i predviđanja da će od ove maligne bolesti do 2025.godine godišnje obolevati čak milion ljudi.

Etiologija: Zašto nastaje hepatocelularni karcinom

Hepatocelularni karcinom (HCC) je maligna bolest jetre koja se u 90 odsto slučajeva povezana sa hroničnim bolestima jestre. Ciroza jetre, nastala iz bilo kog razloga (budući da je zabluda da nastaje samo usled prekomernog korišćenja alkohola), najveći je faktor rizika za razvoj HCC. Inače, ova vrsta karcinoma je i dominantni uzrok smrti bolesnika koji pate od ciroze. Najčešći uzročnici za razvoj ciroze su prekomerna konzumacija alkohola, dijabetes, gojaznost, bolest masne jetre, kao i  infekcije virusima hepatitisa B i C.

Zanimljivo je međutim da do 30 odsto slučajeva hepatocelularnog karcinoma kombinovanog sa bolešću masne jetre nastaje bez ciroze.

Hepatocelularni karcinom: Mehanizam nastanka i promene u ćelijama

Nastanak i razvijanje hepatocelularnog karcinoma jetre je višeslojan proces koji podrazumeva alteraciju zdravih ćelija jetre u maligne. Razlozi za to mogu biti genetska predispozicija, kombinacija sa faktorima okoline i životnih navika, stanje i snaga imuniteta.

Što se tiče druig uzroka koji mogu da dovedu do hepatocelularnog karcinoma, to su virus hepatitisa B (HCB) i virus hepatitisa C (HCV). Rizik od razvoja karcinoma jetre u slučaju od HCV u poslednje vreme opada zbog primene nekih novih antivirusnih terapija. Nealkoholna bolest jetre, povezana sa metaboličkim sindromom i šećernom bolešću, sve je prisutniji razlog razvoja ovog karcinoma.

Simptomi i postavljanje dijagnoze: Zašto je važno pratiti parametre funkcije jetre

Podatak da postoje faktori rizika i veza sa drugim navedenim bolestima jetre ipak doprinosi šansama za što ranije otkrivanje bolesti. Lekari nalažu redovno praćenje pre svega pacijenata sa virusnim hepatitisima. Kod mnogih je moguće otkriti bolest u ranoj fazi.

Nažalost, oko 50 odsto svih slučajeva dijagnoza postavlja se u uznapredovaloj fazi, kada su neki simptomi već izraženi, a to su:

  • bol u abdomenu
  • gubitak kilograma
  • pogoršanje funkcije jetre (vidljivo u parametrima iz krvi).

Važno je naglasiti da svaka lezija veća od jednog centimetra otkrivena ultrazvukom jetre zahteva dodatnu dijagnostiku, zbog sumnje na maligne promene.

Prevencija hepatocelularnog karcinoma i rano otkrivanje

Redovno praćenje odnosi se na pacijente koji su pod povećanim rizikom (ciroza, virusne infekcije, masna jetra…). Njima se savetuje aktivno praćenje (ultrazvuk abdomena, laboratorijske analize, pre svega alfa-fetoproteina na svakih 6 meseci. Ukoliko je moguće zbog lokalizacije, praktikuje se i biopsija.

U svakom slučaju, prognoza zavisi od o stadijuma bolesti u kome je otkrivena. Ako se otkrije u ranom stadijumu, stopa petogodišnjeg preživljavanja je više od 70odsto. U uznapredovalim stadijumima, prognoze se kreću u opsegu od godinu do godinu i po dana.

Po pitanju prevencije, pored antivirusnih vakcina i lekova, studije ispituju potencijale acetilsalicilne kiseline i kofeina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo