Naslovna / Zdravlje

Rak prostate: Šta kada metastazira na kosti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 01. 07. 2024.

Dok nije bilo napretka u terapiji pacijenti sa uznapredovalim rakom prostate živeli su u proseku 3 do 5 godina. Sve se promenilo od 2012. godine kada su pacijentima dostupni novi efikasniji lekovi

metastaze na kostima Rak prostate može da se proširi na bilo koju kost u telu Foto: Shutterstock

Rak prostate najčešća je malignna bolest u muškoj populaciji. Bolest često nije praćena simptomima, nemaju svi pacijenti, na primer, tegobe prilikom mokrenja, pa se bolest otkiva i na rutinskom pregledu. Početni stepen, kada je tumor ograničen na prostatu, najuspešnije se leči. Problem je kada se bolest otrkije sa zakašnjenjem i dođe do uznapredovalog karcinoma, koji se proširi iz prostate i metastazira na kosti. Velika većina muškaraca sa uznapredovalim rakom prostate, čak oko 90 odsto, ima metastaze na kostima.

Uznapredovali rak prostate nije izlečiv

Onkolog dr Scott T. Tagawa iz Weill Cornell Medicine i NewYork-Presbyterian bolnici u Njujorku objašnjava da uznapredovali rak prostate nije izlečiv, ali da postoje mogućnosti lečenja i terapija koje poboljšava kvalitet života i omogućavaju pacijentima dugogodišnje preživljavanje 10 do 20 godina.

Dok nije bilo napretka u terapiji pacijenti sa uznapredovalim rakom prostate živeli su u proseku 3 do 5 godina. Sve se promenilo od 2012. godine, kada su pacijentima dostupni novi efikasniji lekovi. Tagawa kaže da je bitno samo što pre početi terapiju.

Najčešće pogađa kičmu, karlicu, natkolenicu

Rak prostate može da se proširi na bilo koju kost u telu, ali je najčešće je pogođena kičma, karlica, natkolenice, ruke i rebra.

U ovakvim uslovima dolazi do slabljena kostiju, moguć je bol i hiperkalcemija, usled čega dolazi do zatvora, žeđi, letargije i slabost mišića. Tretmani imaju za cilj kontrolu simptoma i poboljšanje kvalitetu života.

Koji su simptomi uznapredovalog raka prostate i metastaza u kostima?

Kada se ćelije raka šire u kosti, slabi i sam okvir na kome počiva telo. Maligne ćelije utiču na snagu i tvrdoću strukture kosti. Nema leka za uznapredovali rak prostate, ali stručnjaci kažu da je moguće kontrolisati simptome.

Najčešća zabluda je da rak u kostima izaziva bolove, to nije istina postoje pacijenti sa metastazama u kostima koji nemaju bolove. U slučaju bolova moguće ih je kontrolisati lekovima i imati dobar kvalitet života – kaže dr Tagawa.

Hiperkalcemija kod raka prostate

Kod pojedinih pacijenata javlja se i hiperkalcemija, kada dolazi do nakupljanja kalcijuma u krvi. Velika količina kalcijuma slabi kosti, a može da dovede i do razvoja kamenja u bubregu i problema u normalnom funkcionisanju srca i mozga. Zbog svega dolazi do zatvora, pojačane žeđi, pospanosti ili tromosti. Hiperkalcemija može vremenom da izazove bolove i slabost u mišićima i zglobovima. Lekari kažu da je lečenje hiperkalcemije kod raka teško, ali da ima koristi od leka denosumab.

Dodatni simptomi raka prostate mogu uključivati otežano i učestalo mokrenje i bolnu ejakulaciju.

Kako obezbediti bolji kvalitet života?

Ključno je rano otkrivanje koštanih metastaza korištenjem naprednih tehnologija snimanja kao što je PET skeniranje.

Održavanje zdravog načina života, kroz ishranu i vežbanje, korisno je za lečenje raka prostate. Uravnotežena prehrana, redovna fizička aktivnost i postavljanje realnih zdravstvenih ciljeva mogu pomoći pri kontroli neželjenih reakcija i poboljšanju celokupnog zdravlja.

Lečenje je individualno

Lečenje karcinoma prostate je individualno i zavisi od opšteg zdravstvenog stanja. Terapija deprivacije androgena (ADT), hemioterapija, zračenje, operacija, imunoterapija neke su od mogućnosti lečenja uznapredovalog raka prostate.

Lekari u Srbiji naglašavaju da su u poslednjih 15 godina u svetu registrovani inovativni lekovi koji menjaju tok bolesti. Od ove godine na listi RFZO pacijetima su na raspolaganju dva ARTA leka koji deluju na androgene receptore, za terapiju metastatskog hormonski osetljivog raka prostate. Na ovaj način ARTA lekovima uz androgen deprivacionu terapiju, značajno se odlaže dalje napredovanje bolesti, objašnjavaju stručnjaci.

Terapija usporava razvoj metastaza u kostima i na taj način deluje i na simptome, kao što su bolovi ili opstipacija. Postoje sistemske terapije koje snaže celokupno telo za borbu i ciljane terapije usmerene samo na kosti, koje su zahvaćene malignim promenama.

Pacijenti sa uznapredovalim rakom prostate moraju da dolaze na redovne kontrole

Pacijentima se savetuje da redovno proveravaju zdravstveno stanje putem PSA testova, magnetne rezonance ili PET skenera (pozitron emisiona tomografija), laboratorijske analize krvi bitne su za lečenje uznapredovalog raka prostate.

Zdrave životne navike, odgovarajuća ishrana i fizička aktivnost, mogu da budu od velike koristi pacijentima, objašnjava dr Tagawa. Ne postoji poseban oblik ishrane koji može da bude od pomoći, ali pacijentima se savetuje da izbegavaju hranu sa visokim sadržajem šećera, zasićenih masti, dodatih aroma i konzervansa.

Šta kada uz rak prostate postoje i drugi zdravstveni problemi?

Dr Tagawa navodi da su pacijenti sa uznapredovalim rakom prostate uglavnom starije životne dobi, zato je veća verovatnoća da će osim karcinoma imati i drugih zdravstvenih problema.

– Usmereni smo na karcinom, ali postoje pacijenti koji prolaze kroz mnogo terapija za kontrolu karcinoma i na kraju preminu od srčanog ili moždanog udara. Zato su zdrave životne navike veoma bitne i mogu da poboljšaju kvalitet života pacijenta – kaže dr Tagawa.

Bitno je da pacijent ne bude sam

Preporuka je da pacijenti sa bilo kojim oblikom karcinoma budu fizički aktivni, šetnja je uvek dobra opcija. Plivanje, vožnja bicikla, baštovanstvo, isto su fizičke aktivnosti od kojih pacijenti mogu da imaju koristi. Za pacijente koji nisu na hormonskoj terapiji savetuju se vežbe otpora sa elastičnim trakama, koje mogu da poboljšaju snagu kosti. Fizička aktivnost se planira u saradnji sa lekarom.

Najbitnije je da pacijenti ne budu sami, grupe podrške, porodica, prijatelji, osobe sa sličnim zdravstvenim problemom mogu da osnaže pacijente za borbu sa bolešću.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo