Naslovna / Zdravlje

Zašto je smrznuto rame kod žena u menopauzi uobičajeno stanje

Priredio/la: S.St.M.|13:00 - 10. 07. 2024.

Menopauza može dovesti do mnogih promena u telu žene, a jedno od tih stanja je i smrznuto rame. Ovo stanje, koje se često javlja kod žena u starosnoj grupi od 40 do 60 godina, karakterišu bol, ukočenost i ograničeno kretanje u ramenom zglobu

smrznuto rame Hormonske promene tokom menopauze često mogu dovesti do bolova u ramenu, odnosno smrznutog ramena Foto Shutterstock 

Smrznuto rame kod žena u menopauzi je uobičajeno i to u starosnoj grupi od 40-60 godina. Hormonske promene tokom menopauze često mogu dovesti do bolova u ramenu. Iako i dalje nedostaje više naučnih dokaza koji povezuju smrznuto rame sa menopauzom, mišićno-skeletna stanja često mogu da budu posledica menopauze. Menopauza, koja označava kraj reproduktivne sposobnosti žene, dovodi do smanjenja estrogena u organizmu, a estrogen je taj koji formira zaštitni sloj na našim zglobovima, kao i na kostima.

Šta je smrznuto rame

Smrznuto rame (adhezivni kapsulitis) stanje je koje karakteriše ukočenost, bol i ograničeno kretanje u ramenskom zglobu, navode u Nacionalnim institutima za zdravlje.

– Upala i zadebljanje ramenske kapsule dovode do adhezija koje ograničavaju kretanje. Mogući uzroci uključuju povredu, operaciju, dijabetes i hormonalne promene poput onih koje se javljaju tokom menopauze – kaže fizioterapeut dr Ali Irani.

Faze smrznutog ramena

Postoje tri stadijuma smrznutog ramena, kako navodi studija objavljena u Singapore Medical Journal.

1. Faza zamrzavanja

Ovo je bolna faza. Obeležena je postepenim početkom bolova koji se vremenom pogoršavaju sa sve većim ograničenjem pokreta ramena. Traje od 8 nedelja do 9 meseci.

2. Zamrznuta faza

Ovo je napredna faza. Ovde bol može da se smanji, ali se ukočenost povećava, a kretanje je veoma ograničeno. Nema spoljašnje ili unutrašnje rotacije. Ovo traje od 4 do 12 meseci.

3. Faza odmrzavanja

Ovo je faza oporavka. Dolazi do postepenog vraćanja pokreta ramena i smanjenja bola. Trajanje ove faze je od 5 do 26 meseci.

Može li menopauza da bude uzrok za smrznuto rame

Postoji učestalost pojave smrznutog ramena kod žena u menopauzi. Iako sama menopauza ne uzrokuje direktno smrznuto rame, hormonske promene tokom menopauze, posebno smanjenje nivoa estrogena, mogu doprineti problemima sa zglobovima, uključujući smrznuto rame.

– Estrogen igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja zglobova, a njegov pad može povećati podložnost mišićno-koštanim problemima“, objašnjava dr Irani.

Studija koju je sproveo Duke University School of Medicine navodi da estrogen pomaže u stimulisanju rasta kostiju, smanjenju upale i promovisanju integriteta vezivnog tkiva. Studija je analizirala medicinske kartone 2000 žena u menopauzi, koje su imale simptome smrznutog ramena. Primećeno je da je 3,95 procenata učesnica koje su primile hormonsku terapiju patilo od smrznutog ramena, dok je isti problem imalo 7,65 odsto žena koje nisu primile terapiju. Stoga, hormonska terapija može pomoći u sprečavanju smrznutog ramena.

Kako hormonska terapija može pomoći kod smrznutog ramena kod žena u menopauzi

Hormonska terapija (HT) može pomoći kod smrznutog ramena rešavanjem hormonske neravnoteže.

– Dodatak estrogena može pomoći u održavanju podmazivanja zglobova i elastičnosti tkiva, potencijalno smanjujući upalu i ukočenost ramenog zgloba – kaže dr Irani. Studija koju je sproveo Orthopedic Journal of Sports Medicine tvrdi da su učesnici koji nisu primali HT imali 99 odsto više šansi za adhezivni kapsulitis ili smrznuto rame.

Drugi tretmani za smrznuto rame kod žena u menopauzi

Pored HT, za lečenje smrznutog ramena može biti efikasno nekoliko tretmana:

1. Fizikalna terapija

Vežbe za poboljšanje opsega pokreta i jačanje mišića ramena. Studija, objavljena u Singapore Medical Journal, navodi da treba podsticati kućne vežbe koje promovišu pokretljivost ramena.

2. Lekovi

Postoji nekoliko lekova protiv bolova i antiinflamatornih lekova koji se mogu propisati za ublažavanje bolova i otoka. Nacionalni institut za zdravlje predlaže acetaminofen, neopioidni analgetik, ili NSAID, nesteroidne antiinflamatorne lekove za ublažavanje bolova, za rano lečenje.

3. Injekcije kortikosteroida

Kortikosteroidi mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju pokretljivosti ramena. Ubrizgavanje injekcija steroida direktno u zglob najbrži je način da se smanji bol, kao i upala, navodi se u studiji objavljenoj u JAMA.

Ishrana i fizikalna terapija za smrznuto rame kod žena u menopauzi

Kada je u pitanju ishrana, važno je da se u dnevne obroke uključi hrana protiv upale. To znači da treba jesti dovoljno voća i povrća, kao i ribu, laneno seme i orahe jer sadrže omega-3 masne kiseline.

– Izbegavajte prerađenu hranu, slatka pića i previše alkohola. Održavajte adekvatnu hidrataciju – savetuje dr Irani.

Što se tiče fizikalne terapijevežbe istezanja su odlične za lečenje smrznutog ramena. One poboljšavaju pokretljivost zglobne kapsule i promovišu stabilnost ramena. Terapija toplo/hladno takođe može pomoći u upravljanju bolom i upalom u tom području.

Šta je terapeutski ultrazvuk za smrznuto rame kod žena u menopauzi

Terapeutski ultrazvuk koristi zvučne talase kako bi generisao duboku toplotu unutar tkiva ramena. Povećava temperaturu tkiva i promoviše lokalnu cirkulaciju krvi. Ovo pomaže u ublažavanju ukočenosti mišića i zglobova, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health.

– Takođe može razbiti adhezije i ožiljno tkivo unutar kapsule ramena. Ova terapija često se koristi u ranim fazama smrznutog ramena kao deo sveobuhvatnog plana lečenja – objašnjava dr Irani.

Hirurške opcije za smrznuto rame kod žena u menopauzi

Operacija je obično poslednje rešenje kada konzervativni tretmani i lečenje bolova ne uspeju tokom 6-12 meseci, kaže dr Irani. Nekoliko hirurških procedura moglo bi da pomogne. Manipulacija pod anestezijom (MUA) – rame se pomera kroz svoj opseg pokreta pod anestezijom da bi se razbile adhezije. Takođe postoji i artroskopsko oslobađanje kapsule. Ovo je minimalno invazivna operacija gde se prave mali rezovi, a instrumenti se koriste za presecanje uskih delova kapsule ramena, ublažavajući ukočenost i vraćajući pokret.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo