Naslovna / Zdravlje

Menopauza i valunzi – mitovi i istine

Priredio/la: S.St.|17:00 - 24. 05. 2023.

O menopauzi postoji mnogo dezinformacija. Nekada je to bila tema o kojoj se malo raspravljalo. Žene su kroz to prolazile same, u tišini, bez podrške, i često se osećale neprijatno ili pod stresom

menopauza i valunzi Mali portabl ventilator, klima uređaj ili ventilator kod kuće mogu da nam pomognu u borbi protiv naleta vrućine Foto Shutterstock

Menopauza, na sreću, više nije tabu tema kao što je nekada bila. Na kraju krajeva, to je prirodni deo procesa starenja i nema razloga se žene stide. Kako se menopauza približava, važno je znati šta se dešava sa vašim telom i šta možete očekivati. Za jedan od najrasprostranjenijih simptoma menopauze, valunge (talase vrućine), vezano je mnogo mitova. 

Valunzi sagorevaju kalorije

– Žao mi je, ali ovo nije ona vrsta znojenja koja će sagoreti doručak! Valunzi ne sagorevaju kalorije – potvrđuje dr Dr Claudia Mason, akušer/ginekolog. Za to ćemo morati da odemo u teretanu ili da se na neki drugi način rešimo viška kilograma.

Valunzi znače da ste u menopauzi

Ni ovo nije tačno. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da ne morate da budete u menopauzi, čak ni blizu, da biste počeli da imate valunge. Iako je tipična starost za menopauzu oko 51 godine, mnoge žene imaju simptome perimenopauze (uvod u menopauzu) godinama pre poslednje menstruacije.

Valunzi izazivaju groznicu i podižu telesnu temperaturu

Zbog valunga imamo osećaj vrućine, ali se to razlikuje od stanja povišene telesne temperature.

Kada prolazimo kroz perimenopauzu, naše telo je izuzetno osetljivo čak i na male promene temperature. Kada oseti promenu, ono pokreće proces kojim pokušava da nas ohladi. Ironija je u tome što je upravo to razlog zbog koga osećamo veliku vrućinu. Krv nam juri u grudi i lice, a mi počinjemo da se znojimo dok telo pokušava da se ohladi.

– Naleti vrućine podižu površinsku temperaturu naše kože jer se telo oslobađa te unutrašnje toplote. Ali valunzi ne izazivaju groznicu, jer ne podižu telesnu temperaturu – objašnjava dr Mason.

Suplementi kao što su magnezijum i crni kohoš pomažu kod valunga

Mnogi suplementi i biljni preparati, uključujući magnezijum i crni kohoš, proučavani su zbog njihove mogućnosti da se lakše izborimo sa valunzima. Ali do sada nema definitivnih dokaza da se opravdaju ove tvrdnje. S druge strane, neki suplementi mogu učiniti više štete nego koristi.

Treba biti oprezan sa bilo kojim proizvodom za koji se tvrdi da rešava problem sa simptomima menopauze, uključujući valunge. Umesto tpoga, razgovarajte sa svojim lekarom.

Talasi vrućine mogu izazvati vrtoglavicu

Ova tvrdnja jeste tačna, ali je stanje neuobičajeno. Vrtoglavica je mogući simptom valunga, ali nije standardni.

– Tokom talasa vrućine, krvni sudovi u grudima i licu šire se kako bi pokušali da oslobode deo te toplote. Ukoliko veća količina krvi ode u lice, može da se desi da padne pritisak, što može izazvati privremenu vrtoglavicu – objašnjava dr Mason.

Ako se to desi, verovatno će biti kratkog veka i nestaće kada kada valung nestane. Ali ako vam talasi vrućine često izazivaju vrtoglavicu ili mučninu, razgovarajte sa svojim lekarom. Ovo nisu standardni simptomi valunga u menopauzi, tako da je važno da budete sigurni da nema drugih zdravstvenih problema.

Intimni odnosi pomažu u ublažavanju simptoma talasa vrućiine

Neki tvrde da uživanje u malo intimnih odnosa može pomoći da se oslobodimo valunga, ali ovo nije tačno.

– Koliko znam, intimni odnosi ne mogu da ublaže simptome valunga. Nema istraživanja koja bi potvrdila da je to slučaj – kaže dr Mason.

Dobro je to da talasi vrućine obično traju samo oko 30 sekundi do nekoliko minuta, tako da prilično brzo prolaze sami od sebe.

Pušenje pogoršava valunge

Studije pokazuju da je kod žena koje su prestale da puše manja verovatnoću da imaju jake talase vrućine od onih koje nastavljaju da puše tokom menopauze.

– Uopšteno gledano, smatra se da osobe koji puše doživljavaju gore simptome menopauze nego što je to slučaj sa nepušačma – primećuje dr Mason.

Ovo ima smisla, s obzirom na to da je poznato da pušenje negativno utiče na reproduktivni sistem. Pušenje može smanjiti proizvodnju hormona i negativno uticati na jajnike, zbog čega se ženama koje pokušavaju da zatrudne pre svega savetuje da ostave pušenje.

Ne možete ništa da uradite u vezi s valunzima, morate da živite s njima

Kada su u pitanju talasi vrućine, definitivno ne moramo da se mučimo i sve to da trpimo. Ima nekoliko stvari koje možemo da uradimo da bismo ih držali pod kontrolom:

  1. Fokusirajte se na ishranu. Ishrana pogodna za menopauzu može pomoći u sprečavanju valunga. I naravno, uravnotežena ishrana ima i niz drugih prednosti, jer pomaže u održavanju opšteg dobrog zdravlja i blagostanja.
  2. Budite mirni i pribrani. Nosite sa sobom mali portabl ventilator, kod kuće ostavite uključene ventilatore ili klima uređaj i probajte da nađete posteljinu, jastuke i navlake za dušeke koji hlade da bi vam pomogli u borbi protiv naleta vrućine.
  3. Izbegavajte svoje okidače. Svako ima različite okidače za izbijanje talasa vrućine. Zasto pokušajte da pratite šta je to što ih kod vas izaziva. Da li ste jeli začinjenu hranu ili pili napitak sa kofeinom ili alkohol? Da li nosite usku odeću od materijala koji nije prozračan? Kada identifikujete svoje okidače, možete da korigujete svoje navike da biste ih izbegli.

Ako valunzi utiču na naš kvalitet života, vreme je da odemo do svog ginekologa i razgovaramo o hormonskim i nehormonskim tretmanima koji mogu da smanje naše talase vrućine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo