Naslovna / Ishrana

Valunzi u menopauzi određenom hranom mogu da se ublaže za 88 odsto

Priredio/la: I. V. |19:00 - 31. 10. 2022.

Način ishrane tokom menopauze može da pomogne ženama da izgube oko 4 kg za 12 nedelja, čime se ujedno poboljšava kvalitet njihovog života jer talasi vrućine mnogo su podnošljiviji uz manje kilograma

valunzi Ishrana može da pomogne ženama da izgube prosečno oko 4 kg Foto: Shutterstock

Valunzi su jedan od glavnih simptoma menopauze, a prema najnovijoj studiji, ovi neprijatni talasi vrućine mogu da se ublaže za čak 88 procenata uz pomoć nemasne, biljne hrane. Nalazi ispitivanja, koja su trajala 12 nedelja, objavljeni u Menopause: The Journal of the North American Menopause Society, pokazuju da je ishrana sa niskim sadržajem masti, odnosno biljna ishrana bogata sojom podjednako efikasna u smanjivanju talasa vrućine kao i terapija zamene hormona (HRT).

Valunzi su jedan od 3 ključna simptoma menopauze

Ishrana može da pomogne ženama da izgube prosečno oko 4 kg čime se ujedno poboljšava kvalitet njihovog života. Ženska studija za ublažavanje vazomotornih simptoma (WAVS) pokazala je da je ovaj pristup zasnovan na hrani smanjio umerene do jake talase vrućine za 88 odsto, dok je hormonska terapija bila od 70 do 90 odsto uspešna u tom procesu. Štaviše, učesnice ispitivanja prosečno su smršale oko 4 kg za 12 nedelja.

– Još uvek ne razumemo u potpunosti zašto ova kombinacija funkcioniše, ali izgleda da su ova tri elementa ključna – izbegavanje životinjskih proizvoda, smanjenje masnoća i dodavanje porcije soje – kaže dr Neal Barnard sa George Washington University School of Medicine.

Vazomotorni simptomi su ponavljajući valunzi, noćno znojenje i fluktuacije krvnog pritiska. Ovi simptomi nastaju prvenstveno zbog promena na relaciji hipotalamus-hipofiza-jajnici, koja reguliše lučenje polnih hormona. Hipotalamus, koji se nalazi u centru mozga, pomaže u kontroli unutrašnjeg termostata. Fluktuirajući i opadajući nivoi hormona tokom menopauze izazivaju poremećaj u hipotalamusu, koji se dešavaju dok područje mozga pokušava da resetuje temperaturu.

Efekti nemasne biljne ishrane na simptome menopauze

Dr Barnard i njegov istraživački tim ispitivao je žene u postmenopauzi starosti od 40 do 65 godina. Od 1.662. ispitanice, 71. je ostala za konačnu analizu podataka. Ispitivana grupa žena jela je vegansku hranu sa malo masti uz pola šolje kuvanog, genetski nemodifikovanog zrna soje svakog dana tokom 3 meseca. Kontrolna grupa nije menjala način ishrane. Obe grupe  svakodnevno su uzimale suplement vitamina B12 i od njih se tražilo da ne uzimaju druge suplemente, menjaju lekove ili režim vežbanja. Za sve to vreme mobilna aplikacija beležila je  učestalost i jačinu valunga.

Preporučena hrana delimično je inspirisana tradicionalnom japanskom ishranom koja akcenat stavlja na biljne namirnice, proizvode od soje i male količine ulja. S tim u vezi došlo se i do pitanja o ograničavanju čak i „zdravih“ ulja i masti, kao što su orasi i avokado.

– Mast u orašastim plodovima i avokadu zdravija je od masti u mlečnim proizvodima i mesu. Orašasti plodovi imaju malo zasićenih masti, za razliku od avokada koji je baš bogat njima. Ali, mi često smanjujemo masti svih vrsta u našim istraživačkim studijama. Ulja i masti  – „dobre“ ili „loše“ – mogu da ometaju gubitak viška kilograma koji značajno pomaže kod valunga. Ulja i masti modifikuju aktivnost estrogena. Tokom studije, otkrili smo da kod onih žena koje su pažljivo izbegavale masnu hranu, koristi su bile brže – brže su su gubile kilograme.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sonja
6:56, 01. 11. 2022.
Odgovori

Ja sam na autofagiji,više povrća i voća i skoro da nemam valunge,tek nešto malo kad poćnem spavati!postoje tablete na sojinoj bazi,sama soja,pravila sam mleko je lićno odvratnog ukusa o tofu da ne prićamo.Nije to za Balkan!

Biljana
7:32, 04. 11. 2022.
Odgovori

Da manje mesa,soju nisam probala ali znam da mi je šolja čaja od žalfije pomogla da valunge sredim 🤣u prvom naletu…na neki nacin imaju ,bar kod mene,veze sa svinjskim mesom ali ako popijem žalfiju neatanu

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo