Naslovna / Zdravlje

Talasi vrućine u menopauzi i kako da ih kontrolišemo na poslu

Priredio/la: S.St.|17:00 - 23. 03. 2023.

Valunzi su najčešći razlog zbog koga se žene obraćaju lekarima tokom perioda perimenopauze. Razlog za pojavu ovih talasa vrućine može se povezati sa padom nivoa estrogena

talas vrućine Talasi vrućine krivi su što se znojimo i osećamo neprijatno Foto Shutterstock

Talasi vrućine mogu zaista da budu neprijatni, posebno kada smo na poslu. Ali, oni su sastavni deo jedne naše životne faze. Na poslu smo, kao i svaki drugi dan. Ali odjednom osetimo kako nam toplota obuzima grudi, vrat i lice. I ubrzo počinje da nas obliva znoj iako je klima uređaj uključen. To je talas vrućine, odnosno valung, koji je prilično uobičajen među ženama koje su ušle u menopauzu i na pragu su da izađu iz reproduktivnih godina. Fokusiranje na rad tokom valunga zaista može da bude teško.

Koji su razlozi za nastanak talasa vrućine

Dr Aruna Kumari, konsultant akušer i ginekolog u Cloudnine Group of Hospitals, Bellandur, Bengaluru rekla je za Health Shots da su valunzi najčešći razlog zbog koga se žene obraćaju lekarima tokom perioda perimenopauza, posebno ako simptomi utiču na njihov kvalitet života. Razlog za pojavu ovih talasa vrućine može se povezati sa padom nivoa estrogena. Promene u području mozga (hipotalamus) koje kontroliše i telesnu temperaturu takođe može da bude krivac za pojavu talasa vrućine.

Kada imamo talase vrućine, dr Kumari objašnjava, krvni sudovi u blizini površine kože šire se da bi nas rashladili. Tada počinjemo da se znojimo. Neke žene čak imaju jezu i drhtavicu ili ubrzan rad srca.

Kako da ublažimo i kontrolišemo talase vrućine

Da bismo sebi olakšali neprijatne situacije sa valunzima kada smo na poslu ili u društvu, dr Kumari ima nekoliko saveta.

1. Pijte hladnu vodu

Trebalo bi da uvek pri ruci imamo hladnu vodu. Umesto toplih napitaka, bolje je da pijemo hladna pića, jer ćemo tako brže i bolje osetiti olakšanje od „napada” talasa vrućine u kancelariji. Držite flašu  hladne vode na stolu, jer može da bude korisna da je pritisnite na čelo kada osetite valung.

2. Koristite prenosivi ventilator

U vašem radnom prostoru obavezno je da imate dobar protok i cirkulaciju vazduha. Da bi temperatura vazduha u sobi bila zadovoljavajuća ili koristite klima uređaj ili prenosni ventilator.

3. Izbegavajte začinjenu hranu

Ljuta i začinjena hrana izvanredno je ukusna, ali prirodno podiže vašu telesnu temperaturu. Kada se to dogodi, može da pogorša talase vrućine. Jedite više salata i sveže voće, predlažu stručnjaci.

Simptomi mogu biti manje ozbiljni kod žena koje upražnjavaju ishranu koja se fokusira na povrće, cele žitarice i neobrađenu hranu. Visoko obrađena hrana, šećera, nezdrave masti i kofeina mogu da pogoršaju simptome.

4. Izaberite odgovarajuću odeću

Trebalo bi da se oblačite slojevito, jer ćete tako imati mogućnost da nešto skinete kada dobijete napad vrućine. Izbegavajte odeću koja drži toplotu. Nemojte da nosite super uske pantalone ili haljinu koja je pripijena uz telo. Takva odeće ograničava kretanje i zagreva vas. Komotna i vazdušasta odeća omogućava da oko vas struji vazduh i da tako možete da se ohladite.

5. Probajte duboko da dišete

Nekoliko minuta pokušajte duboko da dišete. Duboko i sporo disanje može da vam pomogne da ostanete mirni tokom valunga.

6. Smanjite stres u vezi s poslom

Između ostalog, talasi vrućine mogu izazvati anksioznost. To će, zauzvrat, dovesti do oslobađanja hormona epinefrina, koji može dodatno da poveća telesnu temperaturu i znojenje. Kada je u pitanju način upravljanja stresom, pokušajte da radite jogu, uključite vođeno razmišljanje, meditaciju, akupunkturu, terapiju razgovora ili savetnike, idite na masažu i vežbe disanja.

Dr Kumari predlaže razgovor sa lekarom o mogućoj hormonskoj terapiji. Ona može da pomogne da se uravnoteži nivo estrogena i progesterona, tako da talase vrućine ne moramo više puta da doživljavamo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo