Naslovna / Zdravlje

Boli vas samo prst, a kriv je dijabetes. I to je moguće

Priredio/la: V.M.B.|13:00 - 30. 01. 2021.

Visoki nivoi šećera u krvi, kojih možda niste ni svesni, usko su povezani sa zdravljem i funkcijom tetiva

ženi otiču prsti

Okidački prst može da bude posledica povišenog šećera u krvi koji nije pod kontrolom  Foto: Shutterstock

Ako imate dijabetes i osećate bolove dok se krećete, to može da bude posledica problema sa tetivama, vezivnog tkiva koje povezuju vaše mišiće sa kostima. Visoki nivoi šećera u krvi, kojih možda niste ni svesni, usko su povezani sa zdravljem i funkcijom tetiva.

Tetive se nalaze celom telu, uključujući ramena, ruke, bokove, kolena i gležnjeve. One prenose silu sa vaših mišića na vaše kosti kako biste mogli da se krećete. Ako dijabetes nije pod kontrolom, vaše tetive mogu da se uvećaju (zadebljaju) i da na kraju dođe do njihovog bolnog kidanja.

Kako dijabetes oštećuje tetive?

Oštećenje tetiva kod dijabetesa tipa 1 i 2 događa se zbog supstanci koje se nazivaju krajnjim proizvodima glikacije (AGEs), molekula izuzetno štetnih po proteine. Glikacija predstavlja proces između proteina i glukoze koji je praćen stvaranjem velikog broja slobodnih radikala i smatra se jednim od ključnih faktora starenja i pojave degenerativnih promena. Krajnji produkti glikacije (AGEs) su proteini ili lipidi koji postaju glikolizovani kao rezultat izloženosti šećerima. Kada se „AGEs“ formiraju, oni reaguju sa drugim proteinima i stvaraju patološke veze, koje dovode do degenerativnih promena (stvrdanjavanje i ukočenosti tkiva).

Obično vaš organizam pravi AGEs produkte sporim i ustaljenim tempom. Ali kada imate dijabetes, dodatni šećer u krvi povećava brzinu njihovog stvaranja, što ometa organe čije funkcionisanje zavisi od fleksibilnosti. Tetive su napravljene od proteina kolagena – „AGEs“ reaguju sa kolagenom i tako utiču na promenu strukture tetiva i ometa njihovu ulogu. Na primer, tetive se uvećaju više nego što je to uobičajeno i u tom slučaju možda neće da izdrže vašu težinu kao nekada. Kao posledica toga može da dođe do kidanja tetiva.

Problemi sa tetivama koji biste mogli da dobijete ako dijabetes nije pod kontrolom

Smrznuto rame: Ukočenost i bol koji se javljaju kada se zglobna kapsula koja okružuje tetive i ligamente upali i zadeblja .

Rameni zglob obavijen je zglobnom kapsulom, vezivnom tvorevinom koja je zadužena za stabilnost zgloba, a čuva rame i od spoljnih udarca. Prilikom upale kapule stvaraju se brojne priraslice u ramenu što bol i ograničen pokret i na kraju kočenja ramena. Žene sa dijabetesom imju 25 odsto šansi više da imaju ovaj problem.

Pucanje u rotatornoj manžetni: Oštećenje tetiva i mišića koji okružuju vaš rameni zglob, uključujući supraspinatus mišić.

Naime, rotatornu manžetnu ramena čini snop tetiva četiri mišića rotatora ramena (supraspinatus, infraspinatus, teres minor i subscapularis), koji obavijaju glavu humerusa (nadlakatna kost) i omogućavaju podizanje i rotaciju ruke. Povreda tetiva izaziva jak bol i ograničen pokret ruku. U mnogim slučajevima tetive se postepeno oštećuju. Kako degenerativni proces napreduje, dolazi do potpunog cepanja tetive.

Okidački prst: Prst je ukočen u savijenom položaju i ispravlja se škljocanjem, poput zvuka pritiska okidača (otud naziv). Posledica je zadebljanja tetive prsta. Prst je bolan, a u najtežim slučajevima nije ga moguće ispraviti.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo