Naslovna / Zdravlje

Zašto hemioterapija slabi imunitet i koliko treba telu da se oporavi

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 22. 07. 2024.

Statistike kažu da je prosečnom ljudskom telu koje se leči od karcinoma za oporavak posle nekoliko ciklusa hemioterapije potrebno od tri do četiri sedmice, iako to zavisi od niza faktora

Hemioterapija i imunitet Foto: Posledice hemioterapije obično se odražavaju i na psihu i na telo, ali je moguće pomoći sebi u oporavku Foto: Shutterstock

Uobičajeno je, ali i normalno da se osoba koja se leči od karcinoma posebno nakon tretmana oseća malaksalo, slabo, sa lošijim parametrima krvne slike. Izražen je i rizik od infekcija. Jedan od faktora koji najozbiljnije utiče na imunitet i snagu T-ćelija je upravo hemioterapija.

Zašto hemioterapija utiče na imunitet: Od čega zavisi vreme potrebno za oporavak

Kada se završi neki od ciklusa hemoterapije, prioritet je zaštiti se od opasnosti koju mogu da izazovu infekcije. Kada je organizam oslabljen pogođen je imunski sistem, pa dok ne ojača i ponovo ne stekne sposobnost da se njegovi borci, T-ćelije u punoj snazi mobilizuju za borbu, treba biti oprezan, dobro informisan i disciplinovan.

Bez obzira na moguće neželjene efekte hemioterapije koji su nekad izuzetno jaki, moguće je preduzeti korake da se telo što pre oporavi. Statistike kažu da je prosečnom ljudskom telu za oporavak potrebno od tri do četiri sedmice, iako stepen oslabljenja imunskog sistema zavisi od nekoliko faktora u pogledu terapije (vrsta lekova, doziranje, primena…), kao i od opšteg zdravlja i stanja pacijenta. Kod nekih osoba oporavak se može odužiti i na više meseci.

Hemioterapija: Evo kako deluje na ćelije u telu

Uloga hemioterapije je uticaj na formirani tumor, odnosno abnormalno izmenjene ćelije sa ciljem sprečavanja dalje replikacije i širenja (metastaze). Takve ćelije se brzo dele, pa nema razlike u odnosu na bolesne i na zdrave najsitnije jedinke ljudskog tela.

Hemioterapija ne može da ih „odvoji“, a neželjeni efekti mogu da se reflektuju na celo telo i utiču na krvotok, creva, kičmenu moždinu, kožu, kosu, nokte. Bolesne, odnosno kancerogene ćelije se delovanjem hemioterapije brzo uništavaju budući da ne poseduju mogućnost regeneracije, ali je zdravim ćelijama nakon završetka terapije to moguće i izvodljivo.

Maligne ćelije se šire tako da u jednom trenutku mogu u potpunosti da zaustave stvaranje odbrambenih, tj. T-ćelija imunskog sistema. Istraživanja kažu da su i imunski sistem i organizam u celini najugroženiji odmah nakon tretmana.

Kako pomoći telu da se što pre oporavi kada se završi hemioterapija

Evo najvažnijih smernica za što bolje očuvanje imuniteta za vreme trajanja i nakon hemoterapije:

  • konzumirajte raznovrsnu hranu, uz konsultaciju sa stručnim licem
  • birajte namirnice sa nutrijentima koji jačaju imunitet jer je iskoristljivost najveća iz hrane
  • suplementi se uzimaju samo uz preporuku lekara
  • jedite više manjih obroka
  • pobrinite se da hrana bude pravilno termički obrađena zbog uticaja štetnih patogena i hemikalija
  • redovno spavajte i imajte što kvalitetniji san (7 do 8 sati)
  • izbegavajte veće grupe ljudi zbog mogućnosti infekcije bakterijama, virusima, parazitima, gljivicama
  • koristite  alternativne načine koji vam prijaju (aromaterapija, meditacija, masaža…)
  • smanjite na minumum korišćenje elektronskih uređaja (telefoni, tableti, kompjuteri).

Šta bi trebalo da uradite ako ste upravo završili sa hemioterapijom: Promena životnih navika

  • Pojava novih simptoma

Nikako ih nemojte zanemarivati čak iako su u blagoj formi. Ako se psihofizički ne osećate dobro, konsultujte se sa lekarom. Ne treba da trpite bol. Loše stanje jeste uobičajeno, ali se ne podrazumeva, kao ni trpljenje istog.

  • Prekid pušenja

Ukoliko ste pušač, obavezno prekinite sa tom navikom. Cigarete mogu da pogoršaju disanje ili da prouzrokuju nove bolesti, kojima ste u ciklusima lečenja podložni.

  • Nije lako, ali smanjite stres

Karcinom je sam po sebi jedan od najvećih stresova. Ne trebaju vam dodatni. Zaštitite se od svega sa strane što može da vas dodatno potrese. Praktikujte vežbe opuštanja, jogu ili meditaciju. Slušajte muziku koja vas opušta, a ako vam to stanje dozvoljava, lagano šetajte koliko možete.

  • Redovno se vakcinišite uz konsultaciju sa svojim lekarom

To će pomoći da se zaštitite od mogućih infekcija. Zabluda je da onkološki pacijenti ne treba da se vakcinišu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Aljic mumin slovenija
15:56, 24. 07. 2024.
Odgovori

Mnogo zanimljivo .dobra pouka za zdravo telo

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo