Naslovna / Zdravlje

Ova loša navika može izazvati atrijalnu fibrilaciju i druge srčane probleme

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 24. 08. 2024.

Estrogen ima protektivni efekat na srce i kardiovaskularno zdravlje, ali pojačana konzumacija alkohola pokreće i drugačije reakcije u organizmu

Alkohol srce Srce je na udaru brojnih loši navika Foto: Shutterstock

Jedna nedavna laboratorijska studija istraživala je posledice prekomernog opijanja na rad i funkciju srca, a u druga se bavila ispitivanjem da li alkohol suprimira pozitivno dejstvo estrogena na kariovaskularno zdravlje. Zaključci bi u budućnosti mogli da budu posebno značajni za žene u menopauzi.

Alkohol ne uništava samo jetru, svi organi su u opasnosti

Mnogi povezuju prekomernu konzumaciju alkohola isključivo sa bolestima jetre. Zanemaruje se da ova loša navika utiče na telo na više načina. Jedna od čestih posledica koju alkohol može da ostavi na naše zdravlje su kardiovaskularni problemi. Ova tema je neiscrpno polje izazova za istraživače, a u studijama se ponekad fokusi šire na kombinovane okolnosti, komorbiditete i slično. Takav je slučaj sa dve nedavno sprovedene laboratorijske studije.

Obe su pokazale štetan uticaj alkohola na zdravlje srca. Prezentovala ih je American Heart Association’s na Basic Cardiovascular Sciences Scientific Sessions 2024, velikom stručnom skupu u Čikagu. Studije još uvek nisu recenzirane, ali se to očekuje u bliskoj budućnosti.

Prekomerno opijanje nije tako retko

Prema navodima Nacionalnog instituta za zavisnost i zloupotrebu alkohola (NIAAA), 84,1 odsto ljudi u Sjedinjenim Amaričkim Državama starijih od 18 godina izjavilo je da su konzumirali alkohol u nekom trenutku svog života. Stručnjaci NIAAA takođe naglašavaju da je jedna od četiri odrasle osobe u SAD prijavila da je pila u poslednjih mesec dana.

Stručnjaci opominju da prekomerna konzumacija alkohola, posebno ako se to često praktikuje, može negativno uticati ne samo na jetru, već i na moza i na srce. Takođe, postoje studije koje upućuju na to da osobe koje svakodnevno konzumiraju alkohol imaju oslabljeni imunski sistem i da su u većem riziku od karcinoma. Prva studija prezentovan u Čikagu je potvrdila navode o šteti koju alkohol nanosi različitim sistemima organa.

Hormonska terapija estrogenom, srce i česta loša navika: Kako je izgledala studija?

Druga studija je ispitivala konzumaciju alkohola kod ženki pacova sa indukovanom menopauzom u odnosu na ženke pacova koje su primale zamenu za estrogen. Dr Sied Anees Ahmed, istraživač na East Carolina University (Greenville, NC), vodio je ovo istraživanje. S obzirom na to da estrogen može pomoći u zaštiti srca, istraživači su želeli da saznaju da li ta korist i dalje postoji ako se konzumira alkohol.

Kada žene prolaze kroz menopauzu, nivoi estrogena se drastično smanjuju, a nadoknada se vrši hormonskom terapijom.

Za ovu studiju, naučnici su uklonili jajnike jednoj grupi pacova da bi simulirali menopauzu. Drugoj grupi u menopauzi data je zamena za estrogen. Zatim je pacovima dat alkohol, a rezultati su upoređeni nakon 8 nedelja. Razne funkcije srca merene su radiotelemetrijom, ehokardiografijom i molekularnim studijama.

Zaključci: Da li alkohol suprimira efekat estrogena i kako oštećuje srce

Pokazalo se da su životinje koje su primale estrogen imale koristi u smislu gubitka telesne težine. Međutim, u poređenju sa grupom koja nije primala estrogen, imale su viši krvni pritisak i smanjenu funkciju srca. Uz to, pacovi koji su primali estrogen manifestivali su promene koje mogu da dovedu do srčane insuficijencije. Grupa koja je primala estrogen imala je i probleme sa proteinima koji utiču na cirkadijalni ritam. To takođe može da dovede do srčanih problema.

Iako je potrebno više istraživanja, ovi navodi sugerišu da bi žene koje su na estrogenskoj terapiji trebalo da budu oprezne sa konzumiranjem alkohola.

Zašto je srce izloženo oštećenima ako se alkohol prekomerno konzumira

Dr Saugat Khanal (The Ohio State University) vodio je prvu studiju, koja se još jednom fokusirala na efekte prekomerne konzumacije alkohola na srce. Nacionalni institut za zavisnost i zloupotrebu alkohola definiše opijanje kao konzumaciju 4 ili više pića u periodu od 2 sata za žene i 5 ili više pića u periodu od 2 sata za muškarce.

Čest unos alkohola može dovesti do različitih poremećaja rada srca. Među njima su veoma česte aritmije, poput atrijalne fibrilacije. Ona može da dovede i do moždanog udara.

– To dovoljno govori o važnosti edukacije javnosti o ozbiljnom negativnom uticaju prekomernog konzumiranja alkohola na srce – kaže dr Khanal, koji potvrđuje da će naučnici biti još aktivniji u istraživanjima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo