Naslovna / Zdravlje

Simptomi upale slepog creva: Zašto ne smemo da čekamo kada se jave?

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 29. 08. 2024.

Bez dovoljnog protoka krvi slepo crevo počinje da nekrotizuje, a kada se na zidovima jave oštećenja u obliku rupica, puca

Slepo crevo Medicina još uvek ne poznaje način da se spreči ili prevenira upala i pucanje slepog creva Foto: Shutterstock

Slepo crevo (apendiks, crvuljak) je tanak cevasti organ povezan sa debelim crevom. Nalazi se u donjem desnom delu abdomena. Kod dece, slepo crevo je deo imunskog sistema, koji pomaže telu u borbi protiv bolesti. Kada odrastemo, slepo crevo prestaje da obavlja tu funkciju, ali bez njega možemo da živimo sasvim normalno.

Slepo crevo: Zašto dolazi do upale (apendicitis)

Ovaj mali organ može da se inficira, što je posledica upalnog procesa. Samu upalu mogu izazvati različiti uzročnici infekcije, kao što su virusi, bakterije ili paraziti u probavnom traktu. Često se javlja kada se cev koja povezuje slepo crevo sa debelim crevom blokira ili se u njoj zaglavi stolica. Neki tumori takođe mogu izazvati upalu slepog creva.

Slepo crevo postaje bolno i natečeno, što dodatno pogoršava blokadu. Snabdevanje krvlju prestaje kako se otok i bol pogoršavaju. Bez dovoljnog protoka krvi, slepo crevo počinje da nekrotizuje, a kada se na zidovima jave oštećenja u obliku rupica, slepo crevo puca. Stolicа, sluz, bakterije i druge supstance mogu tada da procure u naš stomak.

Zašto je inficirano slepo crevo potencijalno opasno

Među mogućim posledicama je peritonitis, ozbiljna infekcija koja može da se iskomplikuje u sepsu. Ako se upala slepog creva ne sanira, ono može da pukne (rupturira). To može da se desi u roku od 48 do 72 sata nakon pojave simptoma. Zbog toga je upala slepog creva hitno medicinsko stanje koje zahteva hitno hirurško zbrinjavanje. Odmah se obratite lekaru kako biste izbegli dalje širenje infekcije. Ona može biti opasna po život.

Upala slepog creva češća je kod nekih kategorija stanovništva

Ovaj problem je je najčešći uzrok iznenadnog (akutnog) bola u stomaku koji zahteva operaciju. Najčešće se javlja kod tinejdžera i mlađih odraslih osoba u dvadesetim godinama, ali se može javiti u bilo kom periodu života. Porodična istorija upale slepog creva može da poveća rizik, posebno kod muškaraca.

Simptomi koji ukazuju da postoji upala slepog creva: Zašto je važno ne ignorisati bol u stomaku

Simptomi upale slepog creva mogu da se razlikuju od osobe do osobe, ali postoje neki uobičajeni poput bola u stomaku. Zapravo, bol u stomaku je najčešći simptom ovog stanja. Može da počne oko regije pupka i pomeri se ka donjoj desnoj strani stomaka, ali u donjoj desnoj strani stomaka.  Obično postaje sve intenzivniji s vremenom
Može biti gori kada se krećete, duboko dišete, dodirujete, kašljete ili kijate
Može se osećati po celom stomaku ako slepo crevo pukne

Drugi uobičajeni simptomi mogu da budu:

  • mučnina i povraćanje
  • gubitak apetita
  • groznica
  • problemi sa pražnjenjem creva (zatvor)
  • dijareja
  • problemi sa ispuštanjem gasova
  • edem stomaka.

Nemojte uzimati lekove protiv bolova. Oni mogu da sakriju ili maskiraju simptome, što može da bude životno ugrožavajuće.

Kako se dijagnostikuje i sanira upala slepog creva

Uz detaljnu anamnezu, podatke o zdravstvenoj istoriji i fizički pregled, rade se analize krvi da bi se proverili znaci infekcije (visok nivo belih krvnih zrnaca). Uz analize urina mogući su još neki pregledi uključujući:

  • ultrazvuk abdomena (sonogram)
  • CT skeniranje
  • MRI skeniranje (ponekad se koristi za dijagnostikovanje upale slepog creva posebno kod trudnica, umesto CT skeniranja).

Kako se leči upala slepog creva i može li se sprečiti

Upala slepog creva je hitno medicinsko stanje koje se rešava isključivo hirurškom intervencijom. Postoji verovatnoća da će ukoliko pukne, slepo crevo izazvati peritonitis ili čak i sepsu. Trenutno ne postoji medicini poznat način da se spreči pojava upale slepog creva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo