Naslovna / Zdravlje

17 mogućih uzroka jutarnjeg bola u stomaku: U ovim slučajevima neophodno je otići kod lekara

Priredio/la: Vesna Stanimirović|9:00 - 13. 09. 2024.

Jutarnji bolovi u stomaku mogu imati različite uzroke – od blagih probavnih problema, preko gorušice, do ozbiljnijih stanja kao što su Kronova bolest ili upala slepog creva

uzroci bola u stomaku Kao što smo videli, mnoga stanja mogu izazvati bol u stomaku ujutru a naveli smo samo neke Foto: Shutterstock

Pravovremeno prepoznavanje simptoma i razumevanje bola u stomaku kao i razloga koji ihmogu izazvati, pomoći će pri pravilnoj dijagnozi i lečenju. Saznajte koji su najčešći uzroci jutarnjih bolova u stomaku, kako ih prepoznati i kada je neophodno da se obratite lekaru. Da bi se tačno dijagnostikovao i pronašao uzrok jutarnjeg bola u stomaku, bitno je ta;no opisati i mesto i prirodu bola.

Uzroci jutarnjeg bola u stomaku i njihovi simptomi

1. Gorušica i GERB

Gorušica je stanje u kojem kiselina i sadržaj iz želuca idu unazad ka jednjaku, izazivajući osećaj peckanja u zadnjem delu grla. Najčešći simptom gorušice je žgaravica, koja pogađa oko 20% populacije. Ako se javlja više od dva puta nedeljno, može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Osobe sa gorušicom često osećaju bol u srednjem delu stomaka.

2. Gastritis

Gastritis je upala sluzokože želuca, koja može nastati naglo ili postepeno. Simptomi uključuju bol u gornjem delu stomaka, mučninu i osećaj sitosti.

3. Stomačni grip

Gastroenteritis se često naziva „stomačnim gripom“, iako to uopšte nije vrsta gripa, već se radi o upali sluzokože creva. Uglavnom je krivac virus, u tom slučaju je bolest poznata kao virusni gastroenteritis koji uzrokuje bol u stomaku i dijareju.

4. Čir na želucu

Poznati i kao peptički ulkusi, čirevi na želucu izazivaju tupi, peckajući bol. Ovi ulkusi su rane u sluzokoži želuca ili gornjem delu tankog creva.

5. Upala slepog creva

Upala slepog creva izaziva jak i iznenadan bol u stomaku, koji počinje oko pupka i pomera se nadole. Bol se pogoršava s vremenom i često zahteva hitnu operaciju.

6. Kronova bolest

Kronova bolest može izazvati upalu bilo gde duž gastrointestinalnog trakta. Simptomi uključuju grčeve, bol u stomaku, dijareju, zatvor, gubitak težine i umor.

7. Loše varenje

Dispepsija je medicinski izraz za lošu probavu. Može je izazvati ishrana ili određena oboljenja. Najčešći simptom je bol u stomaku, praćen mučninom i nadimanjem.

8. Sindrom iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog creva (SIC) je poremećaj koji izaziva bol u stomaku i promene u crevnim navikama, poput naizmeničnog zatvora i dijareje.

9. Abdominalne adhezije

Adhezije (priraslice) su ožiljci koji izazivaju prijanjanje organa jedan uz drugi i abdominalni zid, često nakon operacije. Simptomi uključuju bol u stomaku, nadutost i zatvor.

10. Alergije na hranu

Bol u stomaku je čest simptom alergija na hranu, koje mogu izazvati i mučninu, osip ili čak dovesti do anafilakse, koja može biti smrtonosna.

11. Opstipacija (zatvor)

Zatvor se definiše kao manje od tri stolice nedeljno, uz osećaj nelagodnosti i bola u stomaku. Ako se pojave simptomi kao što su krvarenje ili groznica, treba posetiti lekara.

12. Divertikulitis

Divertikulitis je stanje koje karakteriše jak bol u stomaku i upala i  pogađa uglavnom ljude starije od 50 godina. Uključuje stvaranje džepova u crevima, koji, ako se inficiraju, mogu izazvati bol na levoj strani stomaka, groznicu i mučninu.

13. Zapaljenska bolest male karlice

Ova infekcija zahvata jajnike, matericu, jajovode i grlić materice, izazivajući bol u donjem delu stomaka, neobičan vaginalni iscjedak i bol pri mokrenju ili seksu.

14. Celijakija

Celijakija je autoimuni poremećaj koji izaziva napad imunog sistema na tanko crevo kada osoba konzumira gluten. Simptomi uključuju bol u stomaku i dijareju.

15. Bolest žučne kese

Problemi sa žučnom kesom mogu izazvati bol u gornjem desnom delu stomaka, uz mučninu, povraćanje i žuticu.

16. Upala pankreasa

Upala pankreasa (pankreatitis) izaziva iznenadan i jak bol u gornjem delu stomaka, često uz mučninu i povraćanje.

17. Infarkt miokarda

Infarkt, poznat i kao srčani udar, može izazvati osećaj težine u grudima i bol u stomaku, nalik na gorušicu. Ako sumnjate na srčani udar, odmah potražite medicinsku pomoć.

Kada posetiti lekara

Ako bol u stomaku ometa vaše svakodnevne aktivnosti, traje duže ili se javljaju prateći simptomi poput groznice, mučnine ili krvarenja, neophodno je otići kod lekara.

Kao što smo videli, mnoga stanja mogu izazvati bol u stomaku ujutru a naveli smo samo neke. U većini slučajeva, simptomi prolaze uz odgovarajući tretman, ali ako su bol i prateći simptomi ozbiljni, obratite se lekaru za preciznu dijagnozu i lečenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo