Zdravlje

Zašto nastaje grba na zadnjem delu vrata i kako da sprečimo njenu pojavu savetuje fizioterapeut Filip Pavčić

- Kako bi održali određeni položaj tela naši antigravitacioni mišići moraju prekomerno da rade i vremenom ulaze u zamor i sav teret prebacuju na kičmu - kaže za eKlinika Filip Pavčić, fizioterapeut rukometne reprezentacije Srbije

Grba na zadnjem delu vrata ili na vrhu kičme može da ima različite uzroke, a neki od njih su kifoza, osteoporoza, mišićni čvorovi, ciste, ali i dugotrajno sedenje. U praksi se može čuti da se ovaj problem naziva i „bivolja grba“ a u stvari reč je o dorzocervikalnom masnom jastučiću. Komplikacije koje mogu da se razviju zbog nastanka grba na zadnjem delu vrata zavise od toga šta je izazvalo.

Kada dugo sedimo antigravitacioni mišići prekomerno rade

Sedenje je neprirodan položaj, koji čovek svakodnevno zauzima, često i duže od 8 sati dnevno. To je recimo jedna smena poslu, ali mi sedimo i dok smo u prevozu ili u automobilu, dok jedemo, kada izađemo na piće, dok gledamo TV… i ubrzo shvatimo da ne sedimo samo tih 8 sati na poslu već i više od 12 sati dnevno. A kako bi održali taj položaj tela naši antigravitacioni mišići moraju prekomerno da rade i vremenom ulaze u zamor, te posustaju sa snagom i sav teret prebacuju na strukturni deo tela, odnosno na našu kičmu – kaže u razgovoru za eKlinika portal strukovni fizioterapeut Filip Pavčić, fizioterapeut rukometne reprezentacije Srbije. 

Naša kičma, kako Pavčić objašnjava, sastoji se od pršljenova i diskova, koji stoje između pršljenova kao neko silikonsko jastuče.

– Naši pršljenovi (kosti) se zbog pritiska sabijaju ka dole, zbog težine segmenta i slabosti mišića i pritiskaju diskove, koji se zbog tog pritiska deformišu i šire u neku stranu. U zavisnoti od strane gde se diskovi šire oni počinju da pritiskaju nerve i tada počinjemo da osećamo trnjenje niz ruku ili kičmenu moždinu i imamo ozbilnije bolove. Ukoliko diskovi odu u prazan prostor, tada nema većih senzacija – ističe sagovornik eKlinika portala.

Grba na zadnjem delu vrata nastaje usled nagomilavanja masti

Fizioterapeut Filip Pavčić naglašava da antigravitacioni mišići stalno rade dok smo u sedećem položaju i stalno su pod upalom, i to najviše u predelu vrata.

– Konstantna upala stalno šalje signale mozgu da je toj regiji potrebna pomoć. Mozak zbog toga konstantno šalje razne nutritijente, koji se tu talože i stvaraju novo vezivno tkivo koje nazivamo grbom. To je uglavnom naslaga masnog tkiva koja se formira sa zadnje strane vrata. U stvari,  nagomilavanje masti između lopatica uzrokuje stvaranje grbe na zadnjem delu vrata. Pored estetskih problema grba može da izazove i bolove prilikom pomeranja glave i vrata – objašnjava Pavčić.

Kako sprečiti da se pojavi grba na zadnjem delu vrata?

Kako bi sprečili nastanak grbe, sagovornik eKlinika portala savetuje da bi odabir stolice i radnog stola bila prva opcija.

– Poželjno je da se i stolica i sto podešavaju po visini, kako bi kolena držali pod uglom 90 stepeni, kao i laktove. Ako radimo za kompjuterom, ekran bi trebalo da bude u visini očiju, a tastatura što bliže ivici stola. Ne treba da se oslanjamo laktovima na sto već da nam kičma bude prava. Takođe, protiv statike treba da se borimo dinamikom. Znači, na svakih 30 minuta treba da ustanemo, odemo do kuhinje, na primer, i popijemo čašu vode. Prilikom svakog ustajanja, treba protegnuti ruke, rameni pojas i zadnju ložu. Takođe, tokom sedenja treba uraditi par vežbi za rameni pojas i razdrmati vrat – savetuje čitaoce eKlinika portala strukovni fizioterapeut Filip Pavčić, fizioterapeut rukometne reprezentacije Srbije.