Naslovna / Zdravlje

Providan iscedak kod muškaraca – zašto se javlja i kada je razlog za zabrinutost

Priredio/la: Vesna Stanimirović|9:00 - 29. 08. 2024.

Iscedak iz penisa može biti normalna pojava, ali može ukazivati i na zdravstveni problem. Infekcije i upale se često uspešno leče, pa nema potrebe da patite ili se osećate neprijatno

iscedak Ako se pretpostavlja ili sumnjate da je iscedak iz penisa uzrokovan polno prenosivom bolešću, obavezan je odlazak kod lekara, bez odlaganja Foto: Shutterstock

Muški iscedak je svaka supstanca (osim urina) koja dolazi iz uretre i izlazi iz vrha penisa. Postoje različiti uzroci iscedka iz penisa, od kojih su jedni polno prenosive infekcije, dok drugi mogući uzroci uključuju jutarnji iscedak, preejakulaciju, prostatitis, balanitis i infekcije mokraćnih puteva.

Ako se pretpostavlja ili sumnjate da je iscedak iz penisa uzrokovan polno prenosivom bolešću, obavezan je odlazak kod lekara, bez odlaganja. Većina polno prenosivih bolesti su lako lečive, a lečenje sprečava ozbiljne komplikacije.

Kada se radi o normalnom stanju?

Jutarnji iscedak

Jutarnji iscedak iz uretre, poznat i kao „uretralni sekret“, predstavlja pojavu bistre i lepljive tečnosti koja se javlja kod muškaraca nakon buđenja. Ova pojava može izazvati zabrinutost, ali je obično bezopasna. Jutarnji iscedak iz uretre obično nije povezan sa infekcijama ili bolestima i najčešće je benignog karaktera. Ovaj fenomen se povezuje sa procesom ejakulacije tokom spavanja. Tokom noći, prostata proizvodi ejakulat koji se zadržava u uretri. Kada se muškarac ujutro probudi, mišići uretre se opuštaju, što omogućava oslobađanje ejakulata.

Pre-ejakulat

Pre-ejakulat je tečnost koja se izlučuje iz penisa tokom seksualnog uzbuđenja. Proizvode ga Cowperove žlezde, a izlazi na isti način kao sperma i urin. U većini slučajeva radi se o nekoliko kapi, pa neki ljudi možda i ne primete ovaj iscedak. Iako je količina sperme u pre-ejakulatu obično mala, postoji rizik od trudnoće ako tečnost dospe u vaginu, pa je preporučljivo koristiti kondom čak i pre samog seksualnog odnosa.

Ejakulat

Ejakulat je bela, mutna, lepljiva supstanca koja izlazi iz vrha penisa kada muškarac dostigne orgazam. Sadrži spermatozoide i tečnosti koje proizvode prostata, Kuperove žlezde i seminalne kesice u testisima. Otprilike 1 odsto ejakulata čine spermatozoidi (tipičan muškarac ejakulira oko jedne kašičice sperme koja sadrži između 200 miliona i 500 miliona spermatozoida). Preostalih 99 odsto čine voda, šećeri, proteini i enzimi.

Smegma

Smegma je mešavina mrtvih ćelija kože, vode i sebuma (kožnog ulja). Obično je bele ili žute boje i služi za podmazivanje glansa, čime se sprečava bol od trenja tokom seksualnog odnosa. Smegma takođe sadrži bakterije, koje su uglavnom korisne, ali ponekad mogu izazvati neprijatan miris ili infekciju. Muškarci koji nisu obrezani imaju više smegme jer se ona zadržava ispod prepucijuma.

Kada je znak infekcije koja zahteva lečenje?

Infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta (UTI) nastaje kada štetne bakterije inficiraju neki deo urinarnog sistema, uključujući bešiku, prostatu, bubrege, uretru i uretere. UTI je ređi kod muškaraca mlađih od 50 godina, ali se rizik povećava sa starenjem. Muškarci sa UTI mogu osećati bol prilikom mokrenja, imati potrebu za čestim mokrenjem ili iscedak iz penisa koji je beo ili penušav. U nekim slučajevima, može se pojaviti i krv u urinu. UTI zahteva lečenje antibioticima koje mora propisati lekar.

Balanitis

Balanitis je upala glansa (glave penisa) i pogađa između 3% i 11% muškaraca u nekom trenutku života. Sve što iritira prepucijum ili glans, uključujući agresivne sapune i hemikalije, može izazvati balanitis. Može se pojaviti otok, svrab, kao i iscedak ispod prepucijuma ili na glansu. Gljivične infekcije su najčešći uzrok balanitisa, a dijabetes može povećati rizik. Lečenje zavisi od uzroka infekcije i može uključivati antifungalne lekove.

Prostatitis

Prostatitis je upala prostate, žlezde koja proizvodi tečnost za podmazivanje sperme. Simptomi uključuju bol u prostati, poteškoće sa mokrenjem i iscedak iz penisa. Prostatitis može biti akutni ili hronični, a lečenje zavisi od vrste upale. Akutni prostatitis se obično leči antibioticima, dok je hronični prostatitis teže lečiti i može zahtevati kombinaciju lekova i kućnih terapija.

Polno prenosive bolesti koje mogu biti uzrok iscedka

Različite polno prenosive bolesti mogu izazvati iscedke iz penisa. Neka od njih uključuju:

  • Hlamidija: CDC navodi da je hlamidija najčešće prijavljena STI u Sjedinjenim Američkim Državama. Samo 10 odsto muškaraca (i još manje žena) sa dokumentovanim slučajevima ima simptome. Kada su simptomi prisutni kod muškaraca, mogu uključivati:
    • uretritis
    • vodenasti ili sluzavi iscedak iz vrha penisa
    • bol ili otok testisa
  • Gonoreja: Još jedna česta i često prenosiva polno prenosiva bolest koja može biti asimptomatska. Muškarci sa gonorejom mogu imati:
    • beličasti, žućkasti ili čak zelenkast iscedak iz vrha penisa
    • bol prilikom mokrenja
    • otečene testise

Kada je obavezno javiti se lekaru

Nije svaki iscedak iz penisa znak problema. Međutim, trebalo bi se obratiti lekaru ako primetite iscedak koji nije povezan sa pre-ejakulatom ili ejakulatom, bol prilikom mokrenja, seksa ili kupanja, otok, neprijatan miris iz penisa, ili simptome infekcije kao što su groznica ili mučnina.

Kako održavati higijenu penisa

Praktikovanjem odgovarajuće higijene mogu se izbeći infekcije i smanjiti neprijatan mirisi koji dolaze iz penisa. Važno je genitalije prati barem jednom dnevno nežnim sapunom i toplom vodom. Nakon pranja, obavezno osušiti kožu pre nego što se obuče odeća.

Pored svakodnevne higijene, neophodno je i:

  • oprati penis nakon seksualnog odnosa,
  • nositi udobnu odeću koja ne steže,
  • koristiti zaštitu tokom odnosa, kao što su kondomi,
  • izbegavati seksualne odnose kada partner ima infekciju,
  • izbegavati korišćenje mirisnih proizvoda (krema, parfema) na genitalijama

U većini slučajeva, neprijatan miris može se rešiti samostalno, ali ako primetite bol, iritaciju ili iscedak, obavezno posetite lekara kako biste dobili odgovarajuću terapiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor