Naslovna / Zdravlje

Fizikalna terapija je ključ za oporavak pacijenata

Piše: Ljubica Petrović|7:00 - 12. 09. 2024.

Koji su najčešći problemi sa kojima se sučavaju pacijenti, kako izgleda rehabilitacija i koliko je važna fizikalna terapija za vraćanje u normalan život, objasnio nam je dr Predrag Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

fizikalna terapija Foto: Shutterstock/ Privatna arhiva

Fizikalna medicina i rehabilitacija igraju ključnu ulogu u oporavku pacijenata koji se suočavaju sa različitim povredama i oboljenjima, bilo da su posledica nezgoda ili hroničnih stanja.

Nekada je sezona padova na ledu bila prepoznatljiv period za ovu vrstu lečenja, ali danas se pacijenti sa povredama i tegobama javljaju tokom cele godine. Dr Predrag Filipov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja Novi Sad, objašnjava koje su to najčešće tegobe s kojima pacijenti dolaze, kako izgleda proces rehabilitacije, kao i koliko je važna fizička terapija za povratak normalnim životnim aktivnostima.

Najčešći problemi su oni sa kičmenim stubom

Najduže se leče teške politraume, a u zavisnosti od dijagnoze i povrede, postoje vežbe, kineziterapija, za svaki deo tela i svaku bolest.

Najčešća tegoba zbog koje nam ovih dana dolaze pacijenti su problemi u vezi kičmenog stuba, a u toku godine postoje oscilacije tegoba. Kada je hladnije vreme, pacijenti nam dolaze zbog tegoba u kolenima, kukovima, ramenima. Leti ima i dosta povreda u saobraćaju i to pešaka i biciklista, a ne samo vozača – kaže dr Filipov.

Vežbe i terapije laserom i strujom

Procedura fizikalne terapije podrazumeva kineziterapiju, odnosno vežbe, kao i procedure elektro terapije, laserom, ultrazvučne terapije i magnetne terapije. Pacijentima dajemo i lekove, gde nije dovoljna samo terapija. Fizikalna terapija obično ide u turnusima od po 10 terapija. To je kod lakših slučajeva. Kada su u pitanju neke povrede, onda terapije traju i duže do postizanja izlečenja, odnosno sanacije povrede, pa to nekada traje i mesecima – navodi dr Filipov.

Višestruko dejstvo fizikalne terapije

Prema njegovim rečima, fizikalne terapije imaju višestruko dejstvo. Utiču na smanjenje bolova, otoka, na poboljšanje pokretljivosti zglobova. To je osnovna funkcija terapije.

Lečimo stanja nakon povreda, preloma, nagnječenja, uganuća, iščašenja. Imamo i pacijente sa bolestima kičmenog stuba i tegobama od vratne do slabinske kičme. Pacijenti nekada imaju i bolesti zglobova, to su degenerativne bolesti kolena, kukova, ramena. To je velika grupa pacijenata – istakao je dr Filipov i napomenuo da svakoga dana pregleda od 25 do 30 pacijenata.

Deca dolaze zbog deformiteta

Kada je reč po dečjoj populaciji, oni dolaze na terapije zbog deformiteta kičmenog stuba, deformiteta stopala i drugih telesnih deformiteta.

– Lečimo decu od rođenja, a naša najstarija paciijentkinja ima 98 godina. Pacijenti imaju propisanu turu terapije, nakon čega je kontrola. Tada se procenjuje da li se terapija završava ili se lečenje nastavlja – objašnjava na kraju razgovora dr Predrag Filipov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo