Naslovna / Zdravlje

Razlozi zbog kojih može doći do uganuća zgloba

Priredio/la: I. V. |17:00 - 09. 10. 2023.

Blaga uganuća mogu uspešno da se leče kod kuće, dok teška ponekad zahtevaju operaciju kako bi se obnovili pokidani ligamenti

uganuće Uganuće je uobičajena povreda koja se dešava kada su ligamenti oko jednog od zglobova istegnuti ili pokidani Foto: Shutterstock

Uganuće je uobičajena povreda koja se dešava kada su ligamenti oko jednog od zglobova istegnuti ili pokidani. Sportske povrede i padovi su najčešći uzroci uganuća, a simptomi mogu da se kontrolišu u kućnim uslovima uz pomoć takozvane RICE metode, ali pre toga treba otići na lekarski pregled kako bi se postavila dijagnoza o kakvoj vrsti povrede je reč.

Šta je uganuće?

Uganuće je istezanje ili kidanje ligamenata – čvrstih traka vlaknastog tkiva koje spajaju dve kosti u zglobovima. Najčešća lokacija na kojoj se dešavaju uganuća su zglobovi. Početni tretman podrazumeva mirovanje, led, kompresiju i elevaciju (podizanje noge u odnosu na ravnu površinu, na primer). Blaga uganuća mogu uspešno da se leče kod kuće, dok teška ponekad zahtevaju operaciju za obnovu pokidanih ligamenata. Razlika između uganuća i istezanja je u tome što uganuće povređuje trake tkiva koje spajaju dve kosti zajedno, dok istezanje podrazumeva povredu mišića ili trake tkiva koja vezuje mišić za kost.

Koji su simptomi uganuća?

Znaci i simptomi uganuća se razlikuju u zavisnosti od težine povrede i to mogu da budu:

Kada treba otići kod doktora ako se desi uganuće?

Blaga uganuća mogu da se leče kod kuće, ali povrede koje uzrokuju uganuće takođe mogu izazvati ozbiljne povrede, kao što su prelomi. Odlazak kod lekara neophodan je ako:

  • Osoba ne može da se kreće ili nosi težinu na zahvaćenom zglobu
  • Ima bol direktno preko kostiju povređenog zgloba
  • Oseća utrnulost u bilo kom delu povređenog područja.

Zašto se dešava uganuće?

Uganuće se javlja kada preterano rastežemo ili pokidamo ligament dok snažno opterećujemo  zglob i često se dešavaju u sledećim okolnostima:

Skočni zglob – hodanje ili vežbanje na neravnoj površini, nezgodno „dočekivanje“ iz skoka
Zglob kolena — okretanje tokom atletske aktivnosti
Zglob šake — Pad na ispruženu ruku
Zglob palca — Povreda na skijanju ili prekomerno istezanje kada se igra tenis, na primer.

Deca imaju područja mekšeg tkiva, koja se nazivaju ploče rasta, blizu krajeva njihovih kostiju. Ligamenti oko zgloba su često jači od ovih ploča za rast, tako da je veća verovatnoća da će deca doživeti prelom nego uganuće.

Koji su faktori rizika za pojavu uganuća?

Faktori koji doprinose da se uganuće desi su:

Uslovi životne sredine. Klizave ili neravne površine mogu nas učiniti sklonijim povredama.
Umor. Manje je verovatno da će umorni mišići pružiti dobru podršku našim zglobovima. Kada smo umorni, veća je verovatnoća da ćemo podleći silama koje mogu da opterete zglob.
Loša oprema. Neprikladna ili loše održavana obuća ili druga sportska oprema mogu doprineti riziku od uganuća.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo