Naslovna / Zdravlje

Reumatoidni artritis u vratu i šta sve treba da znamo o ovom stanju

Sanja Stijović Mićković|15:30 - 22. 09. 2024.

Reumatoidni artritis može uticati na prvi i drugi pršljen u vratu. Ovo može izazvati bol, ukočenost i nestabilnost kičme

reumatoidni artritis u vratu Osim bola, ukočenosti i glavobolje, kao posledica reumatoidnog artritisa u vratu područje oko vrata takođe može biti toplo na dodir ili diskolorisano Foto Shutterstock

Reumatoidni artritis (RA) može početi u manjim zglobovima ruku i stopala. Međutim, kako bolest napreduje, može se proširiti na druge delove tela, poput vrata. Reumatoidni artritis u vratu obično se javlja tek godinama nakon pojave simptoma artritisa.

Kako reumatoidni artritis utiče na vrat

Reumatoidni artritis može izazvati sinovitis (zapaljenje sinovijalnog vezivnog tkiva unutar zgloba) u zglobu između C1 i C2 pršljenova.

C1 pršljen, takođe poznati kao atlas, podržava težinu glave, a C2, ili aksis, pomaže vratu da se kreće u različitim pravcima. Ovo je jedini zglob na vratu sa sinovijalnom oblogom.

Hronična upala u sinovijalnom tkivu može dovesti do uništenja kostiju i ligamenata unutar zgloba.

Nestabilan pršljen može se vremenom pomeriti ili dislocirati. Ovo pojačano kretanje može da izvrši pritisak na kičmenu moždinu i nervne korene.

Kakav je to osećaj reumatoidnog artritisa u vratu

Bol u vratu je primarni simptom RA u vratu. Intenzitet bola u vratu varira od osobe do osobe. Može da se oseća tup ili pulsirajući bol u zadnjem delu vrata oko baze lobanjeOticanje i ukočenost zglobova takođe mogu otežati pomeranje glave s jedne na drugu stranu.

Razlika između RA bola u vratu i povrede vrata je u tome što se ukočenost i bol od povrede mogu postepeno poboljšati tokom dana ili nedeljaBez lečenja, RA se može pogoršati. Čak i ako se simptomi poboljšaju, upala, otok i ukočenost mogu da se vrate.

RA u vratu takođe se razlikuje od osteoartritisa. RA bol je posledica upale u zglobovima, dok osteoartritis uključuje prirodno habanje zglobova.

Glavobolje i RA

Glavobolje takođe mogu da se jave kod RA u vratu. To su glavobolje sekundarnog tipa koje zahvataju prvi i drugi pršljen. Ove vrste glavobolja nazivaju se i cervikogene glavobolje. Sa obe strane ovih pršljenova nalaze se kičmeni nervi, koji daju mogućnost osećaja na koži glave.

Cervikogene glavobolje mogu imitirati migrenu, klaster glavobolje i druge vrste glavobolja. Međutim, dok neke glavobolje kreću iz čela, mozga ili slepoočnice, glavobolja uzrokovana RA nastaje u vratu i oseća se u glavi. Ove glavobolje mogu biti jednostrane i pogoršati se određenim pokretima vrata ili glave.

Ostali simptomi reumatoidnog artritisa u vratu

Osim bola, ukočenosti i glavobolje, kao posledica reumatoidnog artritisa u vratu područje oko vrata takođe može biti toplo na dodir ili diskolorisano.

Drugi simptomi se mogu razviti ako pršljenovi pritiskaju kičmenu moždinu i nervne korene. Kompresija kičmene moždine može smanjiti protok krvi do kičmenih arterija na vratu i može smanjiti količinu kiseonika koja putuje do mozga. To može dovesti do vrtoglavice, pa čak i nesvestice. Kada se to dogodi, može da se javi ukočenost i trnjenje oko vrata koje se širi ka potiljku. Ovo je pojava koja se javlja pored bolova u zglobovima, ukočenosti i otoka. Kompresija kičmene moždine takođe može uticati na ravnotežu i hodanje i uzrokovati probleme sa kontrolom creva i bešike.

Reumatoidni artritis može izazvati i druge simptome:

  • nedostatak energije
  • groznicu
  • simptome slične gripu
  • gubitak apetita
  • gubitak težine
  • teškoće sa spavanjem
  • moždanu maglu
  • tvrde čvorove ispod kože

Uspostavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa u vratu

Fizički pregled može pomoći lekaru da proceni opseg pokreta u vratu i da otkrije znake nestabilnosti zgloba, upale i poremećaje.

Ne postoji nijedan test za dijagnozu RA, ali lekar može da traži da se uradi niz testova da bi došao do ovog zaključka. Ovo uključuje analizu krvi za traženje markera upale i autoantitela koja često ukazuju na RA. Takođe može da traži da se urade rendgenski snimak, MRI ili ultrazvuk. Ovi testovi pomažu u određivanju stepena upale i oštećenja zglobova na vratu.

Opcije lečenja

RA u vratu može napredovati i izazvati trajno oštećenje zglobovaNe postoji lek, ali kombinacija terapija može pomoći u poboljšanju simptoma i smanjenju upale.

– Lekovi

U blažim slučajevima, lekovi koji se izdaju bez recepta i na recept mogu pomoći u zaustavljanju upale i bolova u zglobovima i usporiti napredovanje bolesti.

Međutim, za lečenje bolova izazvanih RA lekari često preporučuju lekove koji se kupuju na recept:

  • nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID): mogu pomoći kod blagih do umerenih bolova – ibuprofen i naproksen natrijum; ako ne pruže olakšanje, lekar može da propiše jači antiinflamatorni lek ili kortikosteroid kao što je prednizon
  • antireumatske lekove koji modifikuju bolest (DMARDs): usporavaju upalu izazvanu RA – metotreksat, tofacitinib i leflunomid
  • biološka sredstva: vrsta DMARD koji su veoma efikasni u lečenju upale; postoje brojne biološke terapije, a lekar će proceniti koja je odgovarajuća

– Terapija

Pošto neaktivnost može pogoršati bol u zglobovima, lekar može preporučiti lagane vežbe da smanji upalu i poboljša snagu i fleksibilnost. Treba početi polako i postepeno povećavati intenzitet treninga da bi se utvrdilo šta osoba može da podnese. Lekar može da preporuči i terapiju masažom za smanjenje ukočenosti i bolova u zglobovima oko vrata ili fizikalnu terapiju kako bi se poboljšao opseg pokretaPlivanje ili aerobik u vodi takođe mogu biti od pomoći za RA, posebno u bazenu sa toplom vodom.

Spavanje na terapeutskom jastuku može bolje da podrži vrat i glavu. Na ovaj način vrat može da se održi u pravilnom položaju tokom spavanja, pomažući da se smanji bol i ukočenost.

Korišćenje toplih ili hladnih obloga u trajanju od oko 10 minuta takođe može pomoći u smanjenju upale, ukočenosti i otoka.

– Hirurgija

Kod ozbiljnih, trajnih oštećenja zgloba ili znakova kompresije nerva, lekar može da razmotri mogućnost hirurške intervencije na cervikalnom delu kičme. Hirurgija može uključivati fuziju kičme, koja pomaže u ponovnoj stabilizaciji prvog i drugog pršljena, ili možda postupak za uklanjanje pritiska kompresije na kičmenu moždinu. Hirurška intervencija takođe može ukloniti bilo koje koštane mamuze ili upaljeno tkivo na vratu.

Kada treba otići kod lekara

Lekaru se treba obratiti ako je bol u vratu uporan, ne reaguje na kućne lekove ili ometa svakodnevne aktivnosti, posebno ako već postoji dijagnoza RA. Takođe se treba obratiti lekaru ukoliko bol u vratu prati:

  • trnjenje
  • utrnulost
  • glavobolja
  • bol koji se širi niz ruku

Pravilna dijagnoza i lečenje mogu smanjiti upalu, usporiti napredovanje bolesti i poboljšati kvalitet života.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo