Naslovna / Zdravlje

Tamne mrlje na vratu, ispod pazuha mogu da se dovedu u vezu sa dijabetesom: Šta je i kako se leči crna akantoza

Priredio/la: D. T.|15:00 - 19. 09. 2024.

Mogu da budu bezopasne, češće se javljaju u nekim porodicama, ali moguće je da su i znak bolesti, zbog čega zahtevaju stručnu procenu

tamne mrlje Crna akantoza kada je posledica nekog zdravstvenog problema, uglavnom se dovodi u vezu sa insulinskom rezistencijom Foto: Shutterstock

Tamne mrlje na vratu, ispod pazuha, na preponama, mogu da budu bezopasna pojava, ali i znak patološkog procesa u telu. Ovaj simptom zove se crna akantoza (Acanthosis nigricans), poremećaj pigmentacije kože. Tamne mrlje su nijanse između crne i smeđe i obično se zapažaju na naborima tela. Promene mogu da se jave i na dlanovima, ispod grudi kod žena, na laktovima, kolenima. Mrlje su guste, koža može da bude i hrapava.

Potrebno je otkriti uzrok problema

Ove tamne mrlje mogu da budu bezopasne i tada su obično urođeno stanje, češće se javljaju u nekim porodicama, ali moguće je da su i znak bolesti, zbog čega zahtevaju stručnu procenu. Potrebno je nekada otkriti izvor problema. Dosta retko tamne mrlje mogu da budu neželjena reakcija na neke lekove, hormonsku kontracepciju. Mogu da se uoče i kod osoba koje koriste vitamin B3 (nikotinsku kiselinu), kortikosteroide.

Kada su crne mrlje na koži znak bolesti?

Crna akantoza kada je posledica nekog zdravstvenog problema, uglavnom se dovodi u vezu sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2, gojaznošću. Mrlje se javljaju i kao posledica hipotireoze, akromegalije, sindroma policističnih jajnika, Kušingove bolest. Zapažaju se i kod osoba sa predijabetesom.

Promene na koži dešavaju se kada se epidermalne ćelije počinu suviše brzo da razmnožavaju, najčešće zbog povišenih vrednosti insulina u krvi. U nekim situacijama tamne mrlje na koži mogu da budu i posledica karcinoma, najčešće gastrointestinalnog adenokarcinoma, ali i raka prostate, dojke i jajnika.

Kada se najčešće javlja crna akantoza?

Crna akantoza najčešće se uočava kod osoba sa povišenim nivoom insulina u krvi. Glavne hranjive materije su ugljeni hidrati, odnosno šećer. U digestivnom traktu ugljeni hidrati se pretvaraju u glukozu (šećer), koju telo koristi kao „gorivo“ za ćelije, a ostatak skladišti. Hormon insulin daje „dozvolu“ glukozi da uđe u ćelije.

Gojazne osobe i one sa prekomernom telesnom težinom mogu da tokom vremena razviju otpornost na insulin. I pored toga što pankreas proizvodi insulin, telo ga koristiti neefikasno, zbog čega dolazi do nakupljanja glukoze u krvotoku i visokog šećera u krvi. Ovaj višak insulina uzrokuje da se ćelije kože brzo razmnožavaju, dolazi do povećanja melanina koji utiče na tamnjenje kože.

Kako se leči stanje?

Postoji više načina lečenja crne akantoze u zavisnosti od uzroka bolesti. Stručnjaci kažu da je moguće da kod gojaznih osoba uz redukciju telesne težine dođe do povlačenja tamnih mrlja.

Kod osoba sa povišenim vrednostima šećera bitne su i promene načina života, izbalansirana ishrana i pojačana fizička aktivnost. Koriste se i lekovi metformin i rosiglitazon koji smanjuju nivo insulina i dovode do izvesnog poboljšana.

Ukoliko su tamne mrlje posledice primene leka, u dogovoru sa lekarom moguće je da se savetuju niže doze leka, promena leka ili čak i prestanak uzimanja medikamenta.

Postoje i kozmetičke procedure koje mogu da nam pomognu da se rešimo crnih mrlja na koži. U dogovoru sa lekarom savetuje se primena retinoida, uree, alfa hidroksi i salicilne kiseline, laserska terapija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo