Zdravlje

Za razliku od maligniteta jajnika, rak endometrijuma može se otkriti u ranoj fazi: Obratite pažnju na ove znake

Priredio/la: Ma.R.

Hormonska terapija koja uključuje samo estrogen može povećati rizik od raka endometrijuma, dok kombinacija estrogena i progesterona umanjuje taj rizik

Rak endometrijuma je vrsta maligne bolesti koja a počinje rastom abnormalnih ćelija ćelija u materici. Za raliku od većine drugih ginekoloških karcinoma

Materica i endometrijum: Kako počinje rak endometrijuma?

Materica je šuplji, kruškast organ u karlici u kome se razvija plod tokom trudnoće. Rak endometrijuma nastaje u sloju ćelija koji formira sluznicu materice (endometrijum). Često se naziva i rak materice. U materici se mogu razviti i drugi tipovi karcinoma, ali su, kaže statistika, ređi od raka endometrijuma.

U odnosu na druge tipove ginekoloških karcinoma, rak endometrijuma se često otkriva u ranoj fazi jer daje simptome. Dobro je poznato da je rano otkrivanje malignih bolesti od najvećeg značaja za tok i prognozu bolesti, kao i invazivnost terapije. Ukoliko se rak endometrijuma otkrije u ranoj fazi, hirurško uklanjanje materice može odvesti ka izlečenju.

Rak endometrijuma i simptomi koji mogu da ukažu na njega

Prvi simptom raka endometrijuma je često neredovno vaginalno krvarenje, koje se ponavlja van ciklusa. Ostali simptomi raka endometrijuma mogu uključivati još:

  • vaginalno krvarenje nakon menopauze
  • krvarenje između menstrualnih ciklusa
  • bol u karlici.

Uzroci: Zašto se javlja ovaj malignitet

Tačan uzrok raka endometrijuma nije poznat. Ono što se zna je da dolazi do promena u ćelijama koje oblažu matericu, što ih pretvara u ćelije raka. Dakle, rak endometrijuma počinje kada ćelije u endometrijumu dožive mutacije (promene) u svom DNK. One uzrokuju brže umnožavanje i sprečavaju njihovu prirodnu smrt, što dovodi do formiranja viška ćelija koje mogu da stvore tumor. Te ćelije praktično „napadaju“ i menjaju  zdravo tkivo, a vremenom se mogu proširiti na druge delove tela.

Koji su faktori rizika?

Faktori koji povećavaju rizik od raka endometrijuma su:

  • promene u hormonskoj ravnoteži u telu (jajnici proizvode dva glavna hormona estrogen i progesteron, a promene u njihovoj ravnoteži mogu izazvati promene u endometrijumu)
  • stanja koja povećavaju nivo estrogena bez povećanja progesterona (gojaznost, dijabetes i neredovna ovulacija povećavaju rizik od raka endometrijuma; takođe, terapija estrogenom nakon menopauze može povećati rizik)
  • više godina menstruacije (raniji početak menstruacije – pre 12. godine ili kasnija menopauza povećavaju rizik; što više menstrualnih ciklusa imate, to je duže vaše telo izloženo estrogenu)
  • žene koje nisu rađale
  • starija životna dob (kako žene stare rizik od raka endometrijuma raste, a najčešće se javlja nakon menopauze)
  • gojaznost (dodatna telesna masnoća može promeniti hormonsku ravnotežu)
  • hormonska terapija za lečenje raka dojke (lek tamoksifen, koji se koristi za lečenje raka dojke, može povećati rizik od razvoja raka endometrijuma)
  • genetička predispozicija.

Prevencija: Možemo li uticati na to da preveniramo rak endometrijuma

Da bismo smanjili rizik od raka endometrijuma pre svega treba razgovarati sa lekarom o rizicima hormonske terapije nakon menopauze. Hormonska terapija koja uključuje samo estrogen može povećati rizik, dok kombinacija estrogena i progesterona taj rizik smanjuje.  Takođe, neophodno je razmotriti uzimanje kontraceptivnih pilula. Oralni kontraceptivi, ako se koriste najmanje godinu dana, mogu smanjiti rizik od raka endometrijuma.

Veoma je važno održavati zdravu telesnu težinu. Gojaznost povećava rizik od raka endometrijuma, pa je važno raditi na održavanju zdrave težine kroz fizičku aktivnost i smanjenje unosa kalorija.