Zdravlje

Važno je kako peremo zube, jer pogrešno pranje zuba može da ima loše posledice na celokupno zdravlje

Pranje zuba previše jako ili previše često može istrošiti zubnu gleđ, što dovodi do osetljivosti i bola, a može i da izazove povlačenje desni otkrivanjem područja korena

Najbolje je da peremo zube dva do tri puta dnevno, u trajanju od dva minuta, koristeći četkicu sa mekim vlaknima i praveći nežne, kružne pokrete. Uvek treba sačekati 30 minuta nakon jela pre nego što operemo zube, jer pranje odmah nakon kiselog obroka može oslabiti i oštetiti zubnu gleđ.

Kada i kako treba da peremo zube

Svi znamo bar jednu osobu koja s velikom pažnjom brine o svojim zubima, redovno čisti koncem i pere zube nakon svake užine i obroka. Ali, ispostavilo se da prekomerno pranje zuba nije dobro za zdravlje zuba.

– Istina je da možemo da preteramo sa pranjem zuba – kaže dr Jessica Tasios, stomatolog u Ora Dental u Torontu. Prečesto pranje zuba može istrošiti gleđ i uzrokovati povlačenje desni, dodala je dr Tasios. Ovo se zove abrazija zuba četkicom, što se može desiti kada peremo zube prečesto ili previše jako.

– Ne postoji maksimalan broj puta za pranje zuba, ali generalno pranje zuba više od tri puta dnevno je nepotrebno i može da bude štetno. Prejako ili previše često pranje zuba može uzrokovati osetljivost zuba i oštetiti desni, izazivajući njihovo povlačenje i izlaganje područja korena – objasnila je dr Tasios.

Koliko često treba prati zube

Uvek treba prati zube najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče, kaže dr Sean Kutlay, stomatolog iz Kalifornije. Ali, on i njegove kolege zube peru tri puta dnevno (jednom posle svakog obroka), što je optimalan broj puta.

Dr Tasios napominje da stomatolozi shvataju da je to za mnoge ljude nerealno jer nisu kod kuće za vreme ručka, tako da bi dva puta trebalo da bude apsolutni minimum. Pranje manje od dva puta dnevno može dovesti do nakupljanja bakterija, karijesa i bolesti desni.

Prema nekim istraživanjima, nedovoljno pranje zuba može uticati na više od samo oralnog zdravlja. Jedna nedavna studija pokazala je da preskakanje pranja zuba pre spavanja može povećati rizik od srčanih bolesti, dok druge studije sugerišu da to može dovesti do demencije, artritisa i raka pankreasa.

Američka stomatološka asocijacija takođe preporučuje da se sačeka najmanje 30 minuta nakon jela pre pranja zuba. To je, kako kaže dr Kutlay, zato što pranje zuba odmah nakon kiselog obroka ili pića može biti veoma štetno za zube. Kiselina slabi zaštitnu gleđ zuba, a dodatna abrazija može je oštetiti, objasnila je dr Tasios.

– Uz obrok može da se jede ili pije nešto bogato kiselinom, poput soka od pomorandže ili paradajza. Pola sata je dovoljno vreme da se gleđ nakon konzumiranja kiseline remineralizuje tako da četkica za zube ne izazove štetu – kaže dr Tasios.

Kako se zubi peru pravilno

Najbolji način pranja zuba, kaže dr Kutlay, jeste pravljenje kružnih pokreta četkicom za zube sa mekim vlaknima, pri čemu treba paziti da se opere linije desni i sve površine zuba.

– Da biste se rešili bilo kakvih ostataka hrane koji mogu da se zaglave između zuba, čišćenje zubnim koncem takođe je ključno nakon pranja zuba. Isto tako, veoma je važno da menjate četkicu za zube svaka tri do četiri meseca i da nežno perete zube kako biste zaštitili desni – istakao je dr Kutlay.

Dr Tasios je dodala da je važno koristiti pastu za zube sa fluorom i prati zube dva minuta, mada neki od njenih pacijenata često žure i ne poštuju ovo pravilo. Međutim, odvajanje vremena za temeljno i pažljivo pranje svakog zuba, rekla je, najbolja je prevencija protiv karijesa i propadanja zuba.