Naslovna / Zdravlje

Da li je bezbedno koristiti tečnost za ispiranje usta svaki dan

Sanja Stijović Mićković|17:00 - 02. 10. 2024.

Tečnost za ispiranje usta važna je za oralnu higijenu

tečnost za ispiranje usta Tečnost za ispiranje usta proizvod je koji je važan za oralnu higijenu, ali ga treba koristiti pravilno kako bi se izbegli bilo kakvi neželjeni efekti Foto Shutterstock

Tečnost za ispiranje usta proizvod je koji pomaže u održavanju oralnog zdravlja. Sve što treba da uradimo jeste da ga sipamo u čep tečnosti za ispiranje usta, isperemo usta i ispljunemo ga. Ako je koristimo na ispravan način, može efikasno da dopre do nedostupnih delova usta koje četkicom za zube teško možemo da očistimo. Takođe može pomoći u borbi protiv lošeg zadaha i smanjiti bakterije u ustima.

Šta treba da znamo o tečnosti za ispiranje usta

Tečnost za ispiranje usta je proizvod svetle boje koji se koristi za dobru oralnu higijenu. Namena mu je za ispiranje usta ili grgoljenje, što pomaže u čišćenju usta, osvežava dah i pruža druge koristi za oralno zdravlje, kaže stomatološki hirurg dr Sacheev Nanda.

Tečnost za ispiranje usta može da sadrži različite aktivne sastojke koji imaju različite svrhe, kao što su:

  • antiseptici ubijaju bakterije i smanjuju oralne infekcije
  • fluorid jača zubnu gleđ i sprečava nastanak karijesa
  • adstringenti pružaju efekat zatezanja na tkiva u ustima
  • neutralizatori mirisa eliminišu loš zadah

Kako tečnost za ispiranje usta pomaže u održavanju oralnog zdravlja

Tečnost za ispiranje usta pomaže u održavanju oralnog zdravlja na nekoliko načina:

1. Smanjuje bakterije

Antiseptičke tečnosti za ispiranje usta sadrže sastojke kao što su hlorheksidin, cetilpiridinijum hlorid ili eterična ulja koja ubijaju ili inhibiraju rast bakterija. Pomažu u smanjenju plaka i prevenciji infekcija poput gingivitisa.

2. Sprečava karijes

Fluoridne tečnosti za ispiranje usta pomažu u jačanju gleđi (tanka spoljašnja obloga zuba). Ako je gleđ zdrava, onda i zubi mogu biti otporniji na propadanje i karijes, kaže dr Nanda.

3. Osvežava dah

Tečnost za ispiranje usta sa neutralizatorima mirisa ili antibakterijskim svojstvima mogu pomoći u uklanjanju lošeg zadaha ili halitoze. Oni ubijaju bakterije koje proizvode jedinjenja neprijatnog mirisa u ustima.

4. Smanjuje plak

Redovna upotreba tečnosti za ispiranje usta može pomoći u smanjenju nakupljanja plaka, lepljivog filma bakterija koji se formira na zubima i desnima. On može dovesti do karijesa i bolesti desni ako se pravilno ne održava.

5. Umiruje iritacije u ustima

Neke tečnosti za ispiranje usta sadrže osvežavajuće sastojke poput aloe vere ili mentola. Oni takođe mogu umiriti manje iritacije ili upale u ustima, kaže dr Nanda.

Da li je bezbedno koristiti tečnost za ispiranje usta svakodnevno

Svakodnevno korišćenje tečnosti za ispiranje usta može biti bezbedno i korisno za većinu ljudi, ali učestalost i vrsta tečnosti za ispiranje usta zavise od individualnih potreba i specifičnih stanja oralnog zdravlja. Evo nekih opštih smernica:

1. Bezbednost i svakodnevna upotreba

  • antiseptičke tečnosti za ispiranje usta: svakodnevna upotreba je generalno bezbedna, ali prekomerna upotreba može dovesti do problema kao što su promenjen ukus, prebojenost zuba i iritacije oralnog tkiva; pratite uputstva na etiketi ili savet vašeg stomatologa
  • tečnosti za ispiranje usta sa fluorom: bezbedne za svakodnevnu upotrebu i korisne za prevenciju karijesa, posebno u oblastima gde su nivoi fluora u vodi za piće niski
  • kozmetičke tečnosti za ispiranje usta: mogu se koristiti svakodnevno za osvežavanje daha, ali osim toga ne pružaju značajne zdravstvene prednosti
  • terapijske tečnosti za ispiranje usta: često se propisuju za određena stanja (na primer, gingivitis i suva usta) i treba ih koristiti prema uputstvima stomatologa

2. Učestalost upotrebe

Većina tečnosti za ispiranje usta koje se mogu kupiti bez recepta dizajnirana je da se koristi jednom ili dva puta dnevno, kaže dr Nanda. Nakon što je mućkate oko pola minuta, ispljunite je. Za terapijske svrhe ili u okviru plana lečenja specifičnih stanja, pratite uputstva svog lekara.

3. Saveti za bezbednu upotrebu

  • Pratite uputstva na bočici tečnosti za ispiranje usta za pravilnu upotrebu i doziranje.
  • Ako imate bilo kakve posebne ili probleme sa oralnim zdravljem, obratite se svom stomatologu za personalizovan savet.
  • Tečnost za ispiranje usta treba isprati i ispljunuti, a ne gutati. Gutanje tečnosti za ispiranje usta može dovesti do neželjenih efekata ili toksičnosti, posebno kod dece.
  • Koristite tečnost za ispiranje usta kao deo uravnotežene rutine oralne higijene koja uključuje pranje zuba dva puta dnevno pastom za zube i svakodnevno čišćenje zubnim koncem.
  • Nemojte jesti ili piti pola sata nakon upotrebe tečnosti za ispiranje usta, savetuje Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije.

Da li treba izbegavati upotrebu tečnosti za ispiranje usta na bazi alkohola

Alkohol se obično uključuje u formulacije tečnosti za ispiranje usta iz nekoliko razloga:

  • alkohol ima snažna antibakterijska svojstva, pomaže u ubijanju bakterija i smanjenju oralnih infekcija
  • alkohol deluje kao rastvarač, pomažući u rastvaranju drugih sastojaka u tečnosti za ispiranje usta i osiguravajući njihovo ravnomerno raspoređivanje
  • pomaže u očuvanju tečnosti za ispiranje usta sprečavajući rast mikroorganizama unutar proizvoda
  • alkohol može pomoći u održavanju i poboljšanju ukusa tečnosti za ispiranje usta, pružajući osvežavajući ukus

Odluka o izbegavanju tečnosti za ispiranje usta na bazi alkohola zavisi od individualnih sklonosti i specifičnih potreba za oralnim zdravljem:

  • tečnosti za ispiranje usta na bazi alkohola efikasne su u ubijanju bakterija i smanjenju plaka i gingivitisa
  • dostupne su
  • alkohol, međutim, može izazvati efekat sušenja usta, što može biti neprijatno za osobe sa suvim ustima (kserostomija) ili one sklone dehidrataciji
  • neke osobe, posebno one sa osetljivim desnima ili tkivima u ustima, tečnost za ispiranje usta na bazi alkohola može da iritira
  • osobe sa istorijom zloupotrebe alkohola, deca i oni koji više vole da izbegavaju alkohol iz ličnih ili zdravstvenih razloga verovatno će se kloniti ovih proizvoda

Koji su neželjeni efekti tečnosti za ispiranje usta

Uobičajeni neželjeni efekti tečnosti za ispiranje usta su sledeći:

1. Suva usta

Tečnosti za ispiranje usta na bazi alkohola mogu izazvati suvoću dehidratacijom oralnog tkiva. Zato treba koristiti tečnosti za ispiranje usta bez alkohola, posebno ako imate kserostomiju, predlaže dr Nanda.

2. Oralna iritacija i osećaj pečenja

Jaki antiseptici i alkohol mogu iritirati sluzokožu. Zato uvek birajte blage tečnosti za ispiranje usta bez alkohola ili one namenjene osetljivim ustima kako biste izbegli iritaciju.

3. Promenjen osećaj ukusa

Sastojci poput hlorheksidina mogu izazvati privremenu promenu ukusa. Ako se to dogodi, pređite na drugu tečnost za ispiranje usta ili se konsultujte sa stomatologom za alternativu.

4. Fleke na zubima i jeziku

Dugotrajna upotreba određenih antiseptičkih tečnosti za ispiranje usta, posebno onih koje sadrže hlorheksidin, može dovesti do braonkastih mrlja na zubima i jeziku. Koristite ove tečnosti za ispiranje usta samo kako je propisano i redovno perete zube da biste sprečili pojavu mrlja.

5. Povećana osetljivost

Sastojci poput alkohola mogu da pogoršaju osetljivost kod osoba sa delikatnim oralnim tkivom. Odlučite se za formulacije bez alkohola i one označene za osetljiva usta.

6. Mučnina

Gutanje tečnosti za ispiranje usta, bilo slučajno ili namerno, može dovesti do mučnine, povraćanja i gastrointestinalnih problema. Zato uvek treba ispljunuti tečnost za ispiranje usta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo