Zdravlje

Rak jajnika u postmenopauzi u 96 odsto slučajeva otkriva novi ultrazvučni test, saopštili britanski naučnici

Priredio/la: I. V.

Novi test ne samo da preciznije od postojećih otkriva rak jajnika u postmenopauzi, već i identifikuje žene kao potencijalno rizične za razvoj ovog karcinoma

Rak jajnika kod žena u postmenopauzi u 96 odsto slučajeva može da otkrije novi ultrazvučni test, saopštili su naučnici sa University of Birmingham. Na osnovu ovih otkrića novi test trebalo bi da zameni trenutni standard nege u Velikoj Britaniji.

Novi test za rak jajnika trebalo bi da zameni trenutni standard, jer je efikasniji

U istraživačkom radu objavljenom u  The Lancet Oncology, studiju, koju je vodio profesor Sudha Sundar sa University of Birmingham uporedila je sve trenutno dostupne testove za dijagnozu raka jajnika kod žena u postmenopauzi. Od 6 ispitivanih dijagnostičkih testova, model IOTA ADNEX, koji posmatra ultrazvučne karakteristike (kako je kvržica izgledala na ultrazvuku) imao je najbolju tačnost od svih i mogao je da otkrije karcinom kod čak 96 procenata žena.

Istraživači navode da novi ultrazvučni test značajno nadmašuje trenutni standard nege u Velikoj Britaniji i zato preporučuju da model IOTA ADNEX treba da zameni trenutni standardni test nege koji se zove test rizika od maligniteta (RMI1) u Velikoj Britaniji, a koji identifikuje 83 odsto  karcinoma jajnika.

Novi ultrazvučni test otkriva i koje žene su u riziku od razvoja raka jajnika

Profesor Sudha Sundar na University of Birmingham bavi se ginekološkim karcinomi i konsultant je u ginekološkoj hirurgiji raka u Sandwell and West Birmingham NHS Trust.

– Ovo je prvi put da je direktna studija svih dostupnih testova za rak jajnika urađena u istoj populaciji. Ovde smo proučavali njihovu upotrebu kod simptomatskih žena u postmenopauzi, koje su najviše izložene riziku od ovog karcinoma. Naše ispitivanje pokazalo je da je IOTA ADNEX ultrazvučni protokol imao najveću osetljivost za otkrivanje raka jajnika u poređenju sa standardom nege i drugim testovima – istakao je profesor Sundar.

Profesor Sundar navodi da je istraživački tim otkrio da će veća osetljivost IOTA ADNEX modela verovatno dovesti do toga da neke žene, koje nemaju karcinom, takođe budu evidentirane kao potencijalno rizične, odnosno žene sa većim rizikom od pojave raka jajnika.

Što se rak jajnika brže i ranije dijagnostikuje – lakše se leči, a ishodi su uspešniji

– Rana dijagnoza raka jajnika je od vitalnog značaja, i drago nam je što ovo istraživanje pokazuje da postoje precizniji načini korišćenja ultrazvuka. Što se brže i ranije dijagnostikuje rak jajnika, lakše se leči i ishodi su uspešniji. Uporedo sa ovim inovativnim istraživanjem, potrebno je podići što veću svest žena o simptomima raka jajnika kako bi znale da se jave svom lekaru opšte prakse na testiranje i što pre dobiju najbolji mogući tretman. Ključno je da novi načini rada, kao što je novi test, primenjuje što je brže moguće – naglasila je Annwen Jones, izvršni direktor  Target Ovarian Cancer.

Istraživački tim primećuje da je IOTA ADNEX model postigao 96 procenata tačnosti kada  korišćeni sonografi u okviru britanskog zdravstvenog sistema, sa garancijom kvaliteta. S obzirom na to da većinu skeniranja širom sveta sprovode sonografi, a ne ginekolozi, istraživači su kreirali uvodne besplatne onlajn resurse za osoblje zdrvastvenog sistema kako bi se podvrgli specijalističkoj obuci za ultrazvuk i dobili sertifikat i osiguranje kvaliteta.

Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.