Naslovna / Zdravlje

Rak jajnika često je otporan na imunoterapiju, naučnici otkrili zašto se to dešava

Priredio/la: I. V.|14:30 - 15. 04. 2022.

Rak jajnika je jedan od najvećih izazova onkologije, ali, istraživači su otkrili kako može da se poveća imuni odgovor protiv ćelija karcinoma jajnika

rak jajnika Rak jajnika je jedan od najvećih izazova onkologije Foto: Shutterstock

Rak jajnika je peti vodeći uzrok smrti od tumora među ženama, a većina ovih slučajeva su serozni karcinom jajnika visokog stepena (HGSOC). U prilog ovoj statistici ide i činjenica da je serozni karcinom jajnika visokog stepena toliko smrtonosan zato što su često otporni na hemoterapiju. Međutim, istraživači sa University of California u San Dijegu i sa Moores Cancer Center, dodatno su razjasnili kako karcinom jajnika prkosi imunoterapiji, identifikujući nove molekularne ciljeve koji bi mogli da pojačaju imuni odgovor, a njihova otrkića objavljena su na platformi PNAS.

Imunoterapija nije pokazala uspeh u tretmanu tumora kao što je serozni rak jajnika

Imunoterapija, odnosno terapeutski pristup, koji koristi imunološki sistem osobe u borbi protiv tumora, ima obećavajuće rezultate kod mnogih tumora, ali, primena imunoterapije još nije pokazala uspeh u tretmanu seroznog karcinoma jajnika visokog stepena. Jedan pristup imunoterapiji cilja na proteine, koji se nazivaju receptori kontrolnih tačaka i deluju kao „kočnice“, odnosno ne dozvoljavaju imunom sistemu da se aktivira. Inhibitori receptora kontrolnih tačaka oslobađaju ovu takozvanu kočnicu, dozvoljavajući imunološkom sistemu da napadne ćelije raka. Međutim, kako bi imunoterapija delovala efikasno protiv seroznog karcinoma jajnika visokog stepena, tretmani takođe moraju da oslabe zaštitno okruženje koje stvaraju ćelije raka.

Rak jajnika je jedan od najvećih izazova onkologije

Studija, koju su vodili dr Duygu Ozmadenci i dr David D. Schlaepfer sa Odeljenja za akušerstvo, ginekologiju i reproduktivne nauke na University of California, pruža novi uvid u molekularne detalje komunikacije tumora i imunih ćelija, kao i disfunkciju seroznog karcinoma jajnika visokog stepena.
– Rak jajnika je jedan od najvećih izazova onkologije. Tumori mogu da se razviju bez očiglednih simptoma. Najčešći znak raka jajnika je otok abdomena kada je bolest već uznapredovala i karcinom se dijagnostikuje kod većine žena – objašnjava dr Schlaepfer.
Dr Duygu Ozmadenci i njegove kolege otkrili su da aktivacija ključnog signalnog proteina unutar tumora, zvanog fokalna adheziona kinaza (FAK), reguliše ekspresiju proteina nazvanog CD155, koji se vezuje za receptor kontrolne tačke – TIGIT na imunim ćelijama. To u stvari znači da tumor gradi bezbedno okruženje za ćelije raka, omogućava im da rastu i da izbegavaju imunološku detekciju, delimično održavajući visoke nivoe CD155 kao „štit“ od imunog odgovora.

Otkriveno kako se povećeva imuni odgovor protiv ćelija raka jajnika

U pretkliničkom modelu agresivnog raka jajnika, istraživači su otkrili da oralni anti-FAK lek smanjuje CD155 i druge proteine kontrolnih tačaka. Kada se koristi zajedno sa imunoterapijom, koja blokira TIGIT na imunim ćelijama, uočen je povišen imuni odgovor protiv ćelija raka jajnika. Ovo otkriće zauzvrat je rezultiralo manjim tumorima (ne zahvataju veću površinu) i dužim preživljavanjem pacijentkinja.
– Nekoliko kompanija testira inhibitore FAK, a druge imaju inhibitorna antitela na receptor TIGIT kontrolne tačke u kliničkim ispitivanjima. Kod seroznog karcinoma jajnika visokog stepena, gde su visoki nivoi CD155 i aktivnog FAK uobičajeni, naši rezultati pružaju ubedljivu podršku za ciljanje ključnog signalnog proteina unutar tumora (FAK) i receptor kontrolne tačke (TIGIT) na imunim ćelijama kao dela nove terapijske strategije za jačanje imuniteta – naglasio je dr David D. Schlaepfer.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo