Naslovna / Zdravlje

Rak jajnika – šta je sve važno da znate o dijagnostičkim metodama

Priredio/la: D.T.|11:00 - 12. 12. 2021.

Karcinom jajnika najčešće se otkriva u trenutku kada su neki od tipičnih simptoma oboljenja postali prilično učestali

rak jajnika Rak jajnika se najčešće otkriva u trenutku, kada su neki od ovih simptoma učestaliji Foto: Shutterstock

Rak jajnika (karcinom ovarijuma) je teška bolest, koja se zbog nespecifičnih simptoma, najčešće otkriva kasno. Maligne ćelije se brzo šire, a bolest se, nažalost, uglavnom dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi. U svetu se godišnje registruje 290.000 novih slučajeva obolelih od kancera jajnika, a tokom jedne godine oko 180.000 žena na svetu izgubi bitku sa ovom bolešću.

Rak jajnika i dalje je vodeći uzrok smrtnosti kod žena

I pored činjenice da je u učestalost oboljevanja od raka jajnika poslednjih 20 godina u laganom padu, ovaj oblik karcinoma i dalje je vodeći uzrok smrtnosti kod žena. Nemili podatak ukazuje, da se u oko 75 odsto slučajeva tumor otkrije u naprednijim fazama bolesti.

– Razlog za to su nespecifični simptomi raka jajnika, u početnom stupnju bolesti, ali i podatak da savremena medicina nije u stanju da ponudi dovoljno skrining testova osobama koje su povećanom riziku – smatra dr Leslie Boyd, iz NYU Langone Health bolnice u Njujorku.

Postoje li skrining testovi za rak jajnika?

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije postoji BRCA testiranje za zdrave žene i za one kojima je već dijagnostikovan rak jajnika. Stručnjaci ističu da je rano otkrivanje, bolesti najbolji način za smanjenje smrtnosti. Kancer jajnika, kako objašnjavaju doktori, ne razvija se iz prekanceroznih ćelija koje bi se mogle pravovremeno uočiti, kao kod raka grlića materice.

Doktori jednom godišnje preporučuju redovne ginekološke preglede ultrazvukom ili transvaginalnim ultrazvukom. Određivanje vrednosti tumorskog markera CA-125, kao jedan od dijagnostičkih alata, nije dovoljno osetljiv i specifičan test, ali može biti od pomoći kod praćenja rezultata lečenja i rane detekcije povratka ili progresije bolesti.

Dijagnostičke metode

Stručnjaci uglavnom predlažu test krvi CA-125, koji meri nivo proteina u krvi, antigena raka 125. CA 125 se koristi kao tumor marker, ali doktori kažu, da on nije specifičan marker za karcinom jajnika. Neka druga bezazlena stanja, kao što su menstrualno krvarenje ili benigni tumori materice, takođe, mogu dovesti do porasta koncentracije ovog proteina u krvi.

S druge strane, nivo CA 125, može biti povišen i kod ozbiljnih stanja, kao što su karcinom jajnika i jajovoda. Transvaginalni ultrazvuk, koristi sondu za ispitivanje unutrašnjosti materice, jajnika, jajovoda, grlića materice i karlice. Ova metoda može ukazati na tumore na jajnicima, ali nije u stanju da napravi razliku između kancerogenih i benignih stanja. Lekari kažu, da većina tumora koji se otkriju na ovaj način, nisu zloćudni.

Kako se otkriva rak jajnika?

Samo oko 20 odsto kancera jajnika se otkrije u ranoj fazi, nažalost, kod većine žena tumor se dijagnostikuje u kasnijoj trećoj ili četvrtoj fazi bolesti – kaže dr Boyd.

Prema podacima američkog Informativnog centra za genetske i retke bolesti, simptomi raka jajnika uključuju: nadimanje, poteškoće u ishrani, bol u donjem delu stomaka, bol u karlici i leđima. Abnormalno vaginalno krvarenje, može biti jedan od simptoma, kao i povraćanje, mučnina, zatvor, refluks kiseline i/ili loše varenje, gubitak ili povećanje telesne težine, učestalo i hitno mokrenje, umor.

Rak jajnika se najčešće otkriva u trenutku, kada su neki od ovih simptoma učestaliji. Doktori za dijagnozu, u ovoj fazi, koriste test tumor marker CA-125 krvni test i transvaginalni ultrazvuk. Stručnjaci pored ova dva testa, savetuju i rektovaginalni pregled karlice, kao jedan od dijagnostičkih alata.

U slučaju da primetite neke od simptoma slobodno tražite od lekara test na kancer jajnika.
Razmislite o ultrazvuku, ako imate simptome, jer ova dijagnostička metoda može pružiti mnogo informacija – kaže dr Boyd.

Kako se uspostavlja definitivna dijagnoza?

Neki od ovih metoda mogu otkriti promene, ali definitivna dijagnoza raka jajnika, utvrđuje se, tek kada lekar ukloni tumor i uradi biopsiju tkiva. U slučaju da se zvanično dijagnostikuje rak jajnika, tim lekara odlučuje o najboljem toku lečenja.

Da li je moguća preventiva?

I pored svega, savremena medicina, nekada ne može da spreči pojavu kancera jajnika. Važno je, ipak, znati da postoje neke veoma efikasne strategije za smanjenje rizika. Održavanje zdrave težine i izbegavanje hormonske terapije nakon menopauze, su dva načina da se smanji rizik od raka jajnika. Stručnjaci smatraju da je primena kontracepcije u vidu pilula, takođe, jedan od načina da se umanji mogućnost od nastanka bolesti.

I pored toga što oralni kontraceptivi nose izvesne rizike, ginekološki onkolog dr Konstantin Zakashanski iz bolnice Mount Sinai u Njujorku, kaže da ova metoda, može pomoći ženama, da za 50 odsto umanje rizik od razvoja raka jajnika. Smatra se, takođe, da podvezivanje jajovoda ili histerektomija, mogu smanjiti šanse za kancer jajnika. Doktori naglašavaju da se ove dve metode mogu koristiti, tek ako su medicinski opravdane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo