Naslovna / Zdravlje

Novi test krvi sa velikom preciznošću može otkriti rak jajnika

Priredio/la: I. V. |13:30 - 21. 10. 2023.

Serozni karcinom jajnika visokog stepena ima petogodišnju stopu preživljavanja od 40 odsto ili još manje, kada se dijagnostikuje u kasnijim fazama

novi test krvi Novi test krvi bio je 91 odsto tačan u otkrivanju seroznog karcinoma jajnika visokog stepena Foto: Shutterstock

Novi test krvi za otkrivanje karcinoma jajnika mogao bi po prvi put da ponudi revolucionaran način da se bolest otkrije pre nego što pređe u potencijalno smrtonosne stadijume. Novi test krvi bio je 91 odsto tačan u otkrivanju seroznog karcinoma jajnika visokog stepena (HGSOC), inače najčešći tip raka jajnika, pokazali su rezultati objavljeni ovog meseca u časopisu Clinical Cancer Research.

Serozni karcinom jajnika visokog stepena u početku raste sporo

Serozni karcinom jajnika visokog stepena (HGSOC) ima petogodišnju stopu preživljavanja od 40 odsto ili još manje, kada se dijagnostikuje u kasnijim fazama, istakli su autori studije napominjući da je bolest uznapredovala iz stadijuma I kod oko 85 procenata žena u vreme postavljanja dijagnoze.

Biopsije nisu opcija u dijagnostici ove vrste raka, a većina pacijentkinja nema simptome. Novi test bi mogao da pomogne lekarima da odluče o tretmanima, na primer, da li bi hemoterapija bila od pomoći pre operacije, a takođe bi mogao da pomogne hirurzima da preciziraju može li se izvesti  operacija na kancerogenoj ili benignoj masi. Veruje se da serozni karcinom jajnika visokog stepena u početku raste sporo, počinje od jajovoda, i može da prođe do 6,5 godina da stigne do jajnika. A kada do njih dođe počinje brzo da se širi.

Novi test krvi mogao bi da bude dostupan u roku od 2 godine

Studija je uporedila uzorke krvi i tkiva zdravih žena i žena sa seroznim karcinomom jajnika visokog stepena, kao i pacijentkinja sa drugim zdravstvenim problemima kao što su rak materice ili karcinom grlića materice, kako bi se utvrdila tačnost testa, što uključuje merenje lažno pozitivnih i lažno negativnih stopa. Sve u svemu, istraživači su analizirali 59 uzoraka tkiva i 344 uzorka krvi.

Sledeći korak je veća studija u okviru koje će se pratiti stotine pacijenata kako bi se potvrdili rezultati, a test bi mogao da bude komercijalno dostupan u roku od 2 godine, navodi se u saopštenju Keck School of Medicine at the University of Southern California.  Naučnici naglašavaju da novi test krvi ima potencijal da se koristi kao alatka za skrining raka jajnika u opštoj populaciji.

– Rano otkrivanje spasava živote. Ako možemo tačno da identifikujemo rak jajnika u ranoj fazi, možemo da promenimo ishod bolesti i zaista povećamo stopu preživljavanja – istakao je autor studije dr Bodour Salhia.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo