Naslovna / Zdravlje

Uklanjanje jajovoda, kako bi se izbegao rak jajnika, preporučuje se nekim ženama, kažu stručnjaci

Priredio/la: I. V. |17:00 - 06. 02. 2023.

Onkolozi naglašavaju da „ako postoji ijedna procedura koja je apsolutno bolja od lečenja raka, to je onda dobitna kombinacija“ i svakako je treba primeniti na svim rizičnim ženama

uklanjanje jajovoda Uklanjanje jajovoda savetuje se nekim ženama, čak i kada imaju mali rizik da obole Foto: Shutterstock

Uklanjanje jajovoda savetuje se nekim ženama, čak i kada imaju mali rizik da obole i koje nemaju nikakve mutacije, a sve sa ciljem da izbegnu rak jajnika. Veći broj žena, čak i one sa niskim rizikom od raka jajnika, koje više ne žele da rađaju decu, trebalo bi da uklone jajovode kao meru predostrožnosti kako bi se sprečila smrtonosna bolest, savetuju stručnjaci istraživačke grupe Ovarian Cancer Research Alliance. Razlog za to je, kako navode, što dokazi pokazuju da većina karcinoma jajnika, posebno onih  agresivnih, zapravo počinje u jajovodima. 

Uklanjanje jajovoda preporučuje se jer mnogi karcinomi nastaju upravo u njima

Lekari već podstiču osobe sa visokim rizikom od karcinoma da uklone jajnike i jajovode, procesom poznatim kao salpingo-ooforektomija, nakon što završe sa rađanjem.

– Rak jajnika je relativno retka bolest i obično se poruke ne šalju opštoj populaciji. Želimo da sve žene, koje su u riziku od raka, znaju šta mogu da preduzmu kako bi sprečile karcinom jajnika – navodi Audra Moran, predsednica Ovarian Cancer Research Alliance

Još uvek ne postoji pouzdan skrining test za rak jajnika. Veliko kliničko istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da skeniranje i krvni testovi za rano otkrivanje karcinoma nisu spasili živote žena. I iako se ženama savetuje da budu svesne simptoma, kao što je nadimanje, to ipak nije ni dovoljno ni efikasno da se spreči nastanak karcinoma. Britanski istraživači otkrili su da je još pre 15 godina postalo očigledno da najsmrtonosnije i najčešće vrste karcinoma zapravo vode poreklo iz jajovoda, a ne iz jajnika, a zatim se iz jajovoda vrlo brzo šire po organizmu. 

Odstranjivanje jajnika dovodi do rane menopauze

Uklanjanje jajovoda, po mišljenju stručnjaka, je dobitna situacija za žene sa prosečnim rizikom od raka jajnika, jer očuvanje jajnika može da pomogne zdravlju mozga i srca, čak i nakon menopauze. Stručnjaci istraživačke grupe smatraju da bi praksa trebalo da bude da se ženama, koje u nekom trenutku moraju na operaciju zbog histerektomije ili uklanjanja fibroida, preporuči uklanjanje jajovoda. Takođe, mlade žene, koje imaju genetske mutacije gena BRCA1 i BRCA2, koje povećavaju njihov rizik od raka dojke i jajnika, imaju opciju da uklone samo jajovode kako bi se sprečila rana menopauza. Ali, stručnjaci naglašavaju da se uklanjanje jajnika smatra zlatnim standardom.

Uklanjanje jajovoda u nekim slučajevima je „dobitna kombinacija“

Stručnjaci okupljeni u Society of Gynecologic Oncology smatraju da ovaj apel za uklanjanje jajovoda ima naučnog smisla. Kako kažu, iako odstranjivanje jajovoda nije tako efikasno kao kada se uklone i jajnici, to je ipak mnogo efikasnija metoda za žene sa rizičnim mutacijama, nego običan skrinig, koji ne funkcioniše. Apel istraživačke grupe Ovarian Cancer Research Alliance naišao je na podršku stručne javnosti jer je statistika pokazala da su manje stope incidencije raka kod žena koje su uklonile jajnike. Takođe, onkolozi naglašavaju „ako postoji ijedan proces koji je apsolutno bolji od lečenja raka, to je onda dobitna kombinacija„. A s obzirom na to da su jajovodi locirani kao mesto gde karcinom počinje da se razvija, stručnjaci smatraju da to treba i nazvati rakom jajovoda, jer tumor upravu tu nastaje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo