Zdravlje

Koliko kapi za oči je potrebno staviti za efikasno delovanje leka

Priredio/la: V.St.

Čulo vida je važno za svakog čoveka i predstavlja naše bogatsvo, jer čak 80 odsto informacija iz okoline dobijamo čulom vida. Šta je važno znati o starosnim promenama u očima, najčešćim očnim bolestima, i kako pravilno primenjivati lekove za oči

Čulo vida se razvija do sedme godine života. Kao i svi ostali organi, oči trpe naprezanje i stare zajedno sa nama, dok sposobnost očiju da vrše sve neophodne funkcije počinje godinama da opada.

Starosne promene u očima: Šta očekivati?

Neke od starosnih promena u očima iritiraju, ali nisu opasne, dok druge promene mogu biti ozbiljni očni problemi koji ugrožavaju vid. Farmaceuti se u svakodnevnom radu najčešće susreću sa bolestima oka kao što su katarakta, glaukom, straobizam, povreda oka stranim telom, uvetitis i druga stanja. Preduslov za dobru kontrolu bolesti oka jeste pravilna primena oftalmološkog leka. Zato farmaceut ima obavezu da prilikom izdavanja oftalmoloških preparata za primenu na površinu oka naznači i objasni doziranje, objasni pravilno rukovanje preparatom i pravilnu tehniku primene leka u oko, zatim objasni pravilno čuvanje i naglasi rok upotrebe nakon otvaranja i na kraju uveri se da je pacijent razumeo uputstvo.

– Oko je veoma osetljiv organ i zbog toga izuzetno zaštićen od štetnih uticaja. Međutim, visoka zaštita predstavlja prepreku za dospevanje leka u oko pa tako oko može da primi manje od jedne kapi tečnosti. Nakon lokalne primene oftalmološkog leka manje od 5 odsto leka prodre u očnu vodicu, dok ostatak biva uklonjen suzama. Kako bi se smanjio gubitak leka, preparate za oči treba naneti u spoljašnji ugao oka, potom treba zatvoriti oči i držati prstima pritisnut unutrašnji ugao oka. S obzirom na to da oko lako podleže infekcijama, iz tog razloga preparati koji se nanose u oko i očni rub kapaka, moraju da budu sterilni. Pre primene leka pacijentu je potrebno naglasiti da temeljno opere ruke, da vodi računa da vrh aplikatora ne dodiruje oko, da ne koristi tuđe preparate za oči, da čuva preparat po uputstvu proizvođača i da ga ne koristi nakon isteka roka upotrebe – objašnjava Bojana Letić, magistra farmacije Farmaceutske komore Srbije.

Kako pravilno primenjivati oftalmološke lekove

Preparati za primenu na površinu oka izrađuju se u obliku kapi, gelova i masti. Koliko oftamološkog preparta treba naneti zavisi od oblika. U oko treba naneti samo jednu kap kapi za oči, odnosno 0.5 cm gela ili masti za oči.

– Ukoliko osoba nosi kontaktna sočiva, treba naglasiti da se pre primene leka sočiva izvade i najranije ponovo vrate nakon 15 minuta od primene leka. Samo pojedine veštačke suze smeju da se koriste bez uklanjanja sočiva. Često nakon intervencija na oku ili u lečenju glaukoma, pacijenti moraju da primenjuju nekoliko različitih lekova u oko. Tada treba poštovati određeni redosled i to kapi tipa rastvora se ukapavaju prve, sačekati pet minuta, pa zatim koristiti kapi tipa suspenzije/emulzije. Nakon toga opet ide pauza od pet minuta, pa se stavlja gel, onda ponovo ide pauza od 15 minuta i na kraju se primenjuje mast. Kapi za vlaženje oka se koriste odvojeno od lekova, najmanje 30 min nakon primene oftamološkog leka – ističe Letić.

Rokovi upotrebe i čuvanje preparata za oči

Rok upotrebe preparta za oči ako se čuvaju na način naveden na uputstvu neotvorenih preparata je nekoliko godina. Međutim nakon otvaranja je teško čuvati sterilnost, pa se rok upotrebe skraćuje. U najvećem broju slučajeva važe sledeća pravila: višedoznim preparatima koji sadrže konzervans rok upotrebe je 28 dana od prvog otvaranja, dok oni koji ne sadrže konzervans rok upotrebe je 5 dana od otvaranja. Izuzetak su neke kapi za vlaženje oka, koje iako nemaju  konzervans, mogu da se koriste 6 meseci od otvaranja, zbog sigurnosnog čepa unutar bočice, koji  ih štiti. Farmaceut treba da predloži pacijentu da napiše na ambalaži datum otvaranja.