Naslovna / Zdravlje

Za bolest suvog oka smeh može da bude efikasan isto kao i kapi za oči

Priredio/la: I. V. |19:00 - 16. 09. 2024.

Terapija smehom je bezbedna i jeftina intervencija i može da posluži kao „tretman prve linije“, kod kuće, za ljude sa simptomatskom bolešću suvog oka

bolest suvog oka Terapija smehom je bezbedna i jeftina intervencija i može da posluži kao „tretman prve linije“ Foto: Shutetrstock

Bolest suvog oka je hronično stanje za koje se procenjuje da pogađa oko 360 miliona ljudi širom sveta. Ovo je uobičajeno stanje koje se javlja kada suze nisu u stanju da obezbede adekvatno podmazivanje očiju. Suve oči se mogu pojaviti ako ne proizvodi dovoljno suza ili ako proizvodimo suze lošeg kvaliteta. Ova nestabilnost suza dovodi do upale i oštećenja površine oka. Uobičajeni simptomi su crvene, iritirane oči sa konstantnim osećajem da nešto grebe beonjaču.

Terapija smehom ublažava depresiju, anksioznost, stres, hronični bol, jača imunitet…

Istraživanja su pokazala da terapija smehom ublažava depresiju, anksioznost, stres i hronični bol, istovremeno jačajući imunološku funkciju. Takođe je prepoznat kao koristan komplementarni i dodatni tretman za različita hronična stanja, uključujući poremećaje mentalnog zdravlja, rak i dijabetes. Ali, još uvek nije poznato da li terapija smehom ima blagotvoran efekat na bolest suvog oka. Kako bi ovo dalje istražili, istraživači iz Kine i Velike Britanije odlučili su da procene efikasnost i bezbednost izvođenja vežbi koje podrazumevaju smeh kod pacijenata sa simptomima bolesti suvog oka.

Bolest suvog oka tretirana kapima za oči i vežbama smeha

Nalazi studije, objavljeni u The BMJ, zasnovani su na 283 učesnika starosti od 18 do 45 godina (prosečna starost 29 godina, oko 74 odsto žena) koji imaju bolest suvog oka što je utvrđeno korišćenjem indeksa očne površinske bolesti (OSDI). Učesnici istraživanja nasumično dobili da rade vežbe smeha ili da koriste kapi za oči od 0,1% natrijum hijaluronske kiseline, četiri puta dnevno tokom 8 nedelja. Učesnici sa postojećim očnim stanjima, povredama, infekcijama ili alergijama, kao i oni koji su nedavno koristili kontaktna sočiva ili bilo koji tretman bolesti suvog oka, bili su isključeni.

Grupa koja je dobila vežbe smeha gledala je video sa instrukcijama i od njih je zatraženo da vokalizuju i ponavljaju fraze „Hi hi hi, ha ha ha, sir sir sir, čik,čik, čik, hah hah ha ha ha ha ha“ 30 puta u petominutnoj sesiji koristeći „face“ mobilnu aplikacija za prepoznavanje za standardizaciju vežbe i poboljšanje pokreta lica.

Grupa koja koristila kapi za oči (kontrolna) nanosila je kapi za oči od 0,1% natrijum hijaluronske kiseline na oba oka, četiri puta dnevno, tokom 8 nedelja, prateći njihovu učestalost upotrebe putem iste aplikacije. Oba tretmana su prekinuta posle 8 nedelja.

Smeh može da posluži kao „tretman prve linije“ za bolest suvog oka

Prosečna ocena indeksa očne površinske bolesti u 8 nedelja bila je 10,5 poena niža (što ukazuje na manje nelagodnosti) u grupi koja je vežbala smeh i 8,83 bodova niža u kontrolnoj grupi, što pokazuje da vežbe smeha nisu bile manje efikasne od kapi za oči.

Vežbe smeha takođe su pokazale značajna poboljšanja u vremenu neinvazivnog razbijanja suza (vreme potrebno da se prva suva tačka na rožnjači pojavi nakon treptaja), funkcije meibomske žlezde (lojne žlezde koje sprečavaju prebrzo isparavanje suza) i rezultate mentalnog zdrava. Ni u jednoj studijskoj grupi nisu zabeleženi neželjeni događaji.

Autori studije ističu da „kao bezbedna, ekološki prihvatljiva i jeftina intervencija, vežbe smeha mogu da posluže kao tretman prve linije, kod kuće, za ljude sa simptomatskom bolešću suvog oka i ograničenim prebojavanjem rožnjače.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo