Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Dr Gordana Bencun Kovačević: Ako radite za računarom poštujte pravilo 20-20-20

Piše: V. Marić Brajković
8:00 - 21. 10. 2020.

Duži zamor može da izazove glavobolju, suvoću i bol u oku. Dr Gordana Bencun Kovačević, oftalmolog, predlaže nekoliko načina da odmorite oči i sačuvate vid

Nosite naočare dizajnirane za rad na računaru Foto: Shutterstock

Sve duži rad za računarima, napetost, stres, loše ili jako svetlo umaraju oči iz dana u dan. Neretko se dešava da kući dođete teških kapaka, jedva gledajući, oči su često iziritirane, crvene i svrbe. Ukoliko ne odmorite oči, može da dođe do preteranog, najčešće bezopasnog naprezanja očiju. Ali duži zamor može da izazove glavobolju, razdražljivost suvoću i bol u oku. Zato dr Gordana Bencun Kovačević ima savete kako da sačuvate zdravlje očiju.

Stavljajte tople obloge

Čistu krpu ili gazu pokvasite u prethodno prokuvanoj, sterilisanoj vodi. Kada obloga bude prijatno topla, stavite je na oči. Ona će ublažiti bol, povećati vlažnost i prokrvljenost oka i opustiti napete očne mišiće. Obloge držite desetak minuta.

Savet: Operite ruke pre nego što stavite obloge da vam bakterije ne bi dospele u oči. Najbolje je da oblege stavljate uveče.

Terapija dlanovima

Stavite dlanove preko zatvorenih očiju, ne vršeći pritisak na očne jabučice.Ovo pomaže da se oči opuste.  Ovo je alternativna terapija, poznata i kao Bejts metoda, koja je ime dobila po lekaru Vilijamu Bejtsu. Smatrao je da naočare nisu jednini način da se popravi vid. Istraživanja su pokazala da njegova metoda ne može da koriguje dioptriju, ali da efikasno pomaže u olakšanju napetosti u očima. Stavite dlanove preko zatvorenih očiju ne vršeći pritisak na očne jabučice. Ovo pomaže da se oči opuste.

Hladne čajne obloge

Kesice čaja deluju i kao opuštajući hladni oblog za oči. Nakon što ste skuvali kamilicu ili obični čaj, kesice stavite u čistu posudu u frižideru. Kada se ohlade, stavite ih na kapke kako biste ublažili umor očiju i smanjili oticanje. Pre toga, naravno, operite ruke i očistite lice mlekom za čišćenje ili micelarnom vodom. 

Radite vežbe za oči

Držite prst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte pogled na njega. Zatim pomerite pogled daleko u daljinu, pa ponovo vratite fokus na prst. Ponovite vežbu nekoliko puta. Ili probajte ovo: zatvorite oči, pogled usmerite ka plafonu ne pomerajući glavu, pa ga spustite premu podu. Zatim pogledajte desno, pa levo. Ove vežbe pomažu u smanjenju umora očiju, mada ne jačaju očne mišiće.

Poštujte pravilo 20-20-20

Stručnjaci kažu da, kada koristite digitalni uređaje, treba da pravite redovne pauze. Oni preporučuju pravilo 20-20-20. Na svakih 20 minuta napravite pauzu od 20 sekundi i gledajte u daljinu. Još jedan savet: na svaka dva sata provedena ispred ekrana odmarajte oči 15 minuta

Optimizujte svetla ekrana

Dok gledate TV, za vid je najbolje da u sobi bude meko osvetljenje. Dok  čitate, svetlo usmerite prema stranici knjige tako da dolazi iza vaših leđa. Na digitalnim ekranima podesite svetlost tako da odgovara intenzitetu svetlosti u prostoriji. 

Nosite naočare dizajnirane za rad na računaru

Naočare za rad na računaru imaju funkciju da obezbede optimalan vid na udaljenosti od pola metra do četiri metra. One imaju stakla koja blokiraju neželjeni efekat plave svetlosti koju emituju ekrani, poboljšavaju vizuelni kontrast i smanjuju napetost očiju.

Namestite računar u idealan položaj

Idealno je da ekran bude udaljen oko 60 centimetara od vašeg lica. Sredina ekrana treba da bude malo ispod nivoa očiju. Podesite veličinu teksta tako da ne naprežete oči. 

Koristite ovlaživače vazduha

Kad su vam oči suve, one su umornije. Ako je nivo vlage u vazduhu manji od 45 odsto, to nije dobro za vaše oči.  Zato upotrebite ovlaživač vazduha kako biste obezbedili neohodnu vlažnost vazduha. Takođe, zimi se odmaknite od strujanja toplog, suvog vazduha iz grejnih tela. Ako ste pušač, bilo bi dobro da ostavite cigarete.

devojka stavlja kapi za oči

Kapi za oči sprečiće suvoću oka i iritaciju Foto: Shutterstock

Probajte veštačke ili prave suze

Kapi za za suve oči pomoći će kod otklanjanja umora, crvenila i iritacija očiju. Koristite ih čak i kad ne osećate bilo kakve simptome umora ili suvoće u očima. 

Češće trepćite

Obično trepnemo 15 puta u minuti. Ali kada smo za računarom, to pada na pet do sedam puta. Treptanje, inače, prirodno pospešuje vlažnost očiju. Zato svesno trepćite češće.

Gledajte u zeleno

Poslednji, ali na neki način prvi savet dr Gordane Bencun Kovačević glasi da svaku priliku treba da koristite za šetnju u prirodi, i to iz dva raloga. Kao prvo, zelena boja opušta oči, a drugo – dok šetamo, gledamo u daljinu, što je pravi velnes za oči. Pored toga, zdrava ishrana bogata svežim voćem i povrćem umnogome doprinosi zdravlju očiju. 

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo