Zdravlje

Strije nastaju i zbog nekih razloga koji nam ne bi pali na pamet

Priredio/la: Ma.R.

Unošenje dovoljno tečnosti, kao i hrane bogate cinkom i vitaminima A, C i D dobar su način prevencije pojave strija

Strije su bezopasan i dosadan, ali za mnoge žene frustrirajući estetski problem. Mogu da se jave bilo gde na telu, ali su najčešće na delovima gde naše telo skladišti masnoće (stomak, kukovi, grudi, zadnjica, bedra).

Na kojim delovima tela se još mogu pojaviti strije: Zašto nastaju?

Često ih možemo uočiti i na laktovima, kao i na na donjem delu leđa. Za pojavu strija često je, uz neke životne navike, je zaslužna genetička predispozicija. Gotovo je uobičajena pojava kod žena da ako je nečija majka tokom trudnoće imala strije na stomaku ili zadnjici, možda će se i naslednici pojaviti upravo na tim mestima.

Ono što žene po porodičnoj liniji (majka, tetka, baba) imaju predispoziciju za strije treba da unose dovoljne količine vode, hrane se što zdravije i budu redovno fizički aktivne. Tako bi mogle da smanje mogućnost da im se pojave. Nažalost, za to ne postoji garancija.

I višak kilograma i mršavljenje mogu da nam naprave strije

Naglo gojenje i gomilanje kilograma skoro uvek dovode do pojave strija. Ako intenzivno vežbate i brzo dobijate mišićnu masu, kao što to često rade bodibilderi, takođe može da izazove pucanje kože i pojavu strija. Jedino mesto gde strije ne mogu da se pojave je lice.

Trudnoća i strije su nerazdvojni „drugari“

Strije najčešće nastaju tokom šestog meseca trudnoće i kasnije, u zavinosti od toga kako stomak raste. Ali to možda nije jedini razlog za pojavu ožiljaka. Promene hormonalnog statusa u trudnoći mogu da utiču na elastičnost vaše kože i doprinesu pojavi strija.

Mogu li strije da se pojave zbog upotrebe nekih lekova

Neki lekovi mogu da uzrokuju gojenje, oticanje, naduvenost ili druge fizičke promene koje utiču na rastezanje kože. Hormoni poput kontraceptiva i kortikosteroidi mogu da izazovu pojavu strija. Ako uzimate neke od ovih lekova i zabrinuti ste zbog strija, razgovarajte sa lekarom šta treba da preduzmete.

Pubertet i nagli rast

Procenjuje se da strije ima 50 do 90 odsto žena, ali ni muškarci nisu pošteđeni. Takođe je uobičajeno da već u tinejdžerskom dobu i devojčice (grudi, butine, kukovi ili zadnjica) i dečaci (donji deo leđa ili kukova) dobijaju strije zbog naglog izrastanja, koje dovodi do takođe naglog rastezanja kože.

Bolesti koje izazivaju ovaj problem

Svako zdravstveno stanje koje dovodi do povećanja telesne težine, naglog rasta ili problema sa kožom, može da prouzrokuje strije. Problemi sa nadbubrežnom žlezdom poput Kušingove bolesti, kao i retka oboljenja vezivnog tkiva često dovode do pojave strija.

Mogu li se strije sprečiti?

Jedan od najboljih načina da sprečite pojavu strija je održavanje približno iste kilaže. Konzumiranje dovoljno tečnosti, kao i hrana bogata cinkom i vitaminima A, C i D umnogome će sprečiti njihovu pojavu.

Da li laseri pomažu da strije u potpunosti nestanu

Terapija fraksel laserom može mnogo da pomogne kod smanjivanja strija i spajanja popucale kože. Naravno, nije moguće do kraja ukloniti strije, ali one zaista mogu mnogo manje da se vide. Terapija je efikasnija kod svežih, crvenkastih strija, kao i kod mlađih osoba, koje prirodno imaju više kolagena. Međutim, prilično dobri rezultati postižu se i kod starijih. Efekti fraksel lasera vide već posle prvog-drugog tretmana, a za maksimalan efekat potrebno je oko šest tretmana, mada je to individualno. Tretmani se rade jednom mesečno i bezbolni su.