Zdravlje

Ova bakterija sve je otpornija na antibiotike: Iz creva može da dospe u krv ili ranu i izazove ozbiljnu infekciju

Priredio/la: I. V.

Enterococcus Faecalis su gram-pozitivne bakterije koje su prvi put otkrivene 1899. godine u ljudskom probavnom sistemu i deo su normalne crevne flore i mogu da izazovu ozbiljne infekcije

Enterokoke (Enterococcus Faecalis) su vrsta bakterija koja se prirodno nalazi u crevima. Iako je uglavnom bezopasna u tom okruženju, ova bakterija ima potencijal da izazove ozbiljnu infekciju ako se proširi na druge delove tela. Enterokoke su gram-pozitivne bakterije koje su prvi put otkrivene 1899. godine u ljudskom probavnom sistemu i deo su normalne crevne flore. Postoji najmanje 18 različitih vrsta ovih bakterija, a Enterococcus Faecalis je jedna od najčešćih vrsta.

Enterokoke su bakterije koje postaju sve otpornije na antibiotike

Enterokoke su bakterije koje žive i u ustima i vagini. Veoma su otporne, tako da mogu da prežive u vrućim, slanim ili kiselim sredinama. Enterococcus Faecalis normalno živi u našim crevima i bezopasna je. Međutim, ako se proširi na druge delove tela, može da izazove ozbiljniju infekciju.

Postoji više od 47 vrsta enterokoka, ali Enterococcus faecalis i Enterococcus faecium najčešće uzrokuju infekcije kod ljudi. Bakterije mogu da uđu u krv, urin ili ranu tokom operacije i odatle da se prošire na različita mesta, izazivajući ozbiljnije infekcije, uključujući sepsu, endokarditis i meningitis.

Bakterija Enterococcus Faecalis obično ne izaziva probleme kod zdravih ljudi. Ali, osobe sa osnovnim zdravstvenim stanjima ili oslabljenim imunološkim sistemom češće se razbole pa nije iznenađujuće što se ove infekcije često šire u bolnicama. Međutim, još veći problem predstavlja činjenica što je poslednjih godina došlo do porasta sojeva Enterococcus Faecalis otpornih na lekove. Zbog toga danas mnogi antibiotici ne deluju protiv infekcija izazvanih ovim bakterijama.

Bakterija koja izaziva ozbiljne infekcije

Enterokoke su vrlo otporne na uobičajene antiseptike i dezinficijense, što podstiče njihovu postojanost čak i u visokohigijenskim uslovima poput bolničkih. Takve infekcije često je teško lečiti, jer uobičajene doze antibiotika obično nisu dovoljno jake da ih efikasno leče. Drugim rečima, enterokoke u urinu, odnosno Enterococcus Faecalis bakterije generalno, vrlo su otporne na lekove.

Enterokoke obično uzrokuju:

infekcije mokraćnog sistema su najčešće infekcije uzrokovane enterokokom, koje se obično javljaju kod hroničnih bolesnika u bolničkom okruženju i dovode se u vezu sa opstrukcijom, urinarnom kateterizacijom ili instrumentacijom. Komplikovane infekcije mokraćnog sistema imaju veze sa dijabetesom, trudnoćom, stalnim urinarnim kateterima i uređajima, kao i sa  imunokompromitiranim stanjem:

  • bakterijemiju – stanje kod kojeg se bakterije šire i prisutne su u krvotoku
  • infekcija srčanih zalistaka (endokarditis)
  • infekcije kože i potkožnog tkiva (celulitis)
  • infekciju prostate (prostatitis)
  • infekcije rana.

Iako se Enterococcus Faecalis bakterija prirodno nalazi u crevima te je u tom okruženju obično bezopasna, ona i Enterococcus faecium su vrste koje najčešće uzrokuju infekcije kod ljudi.

Kako se prenosi bakterija Enterococcus Faecalis?

Enterococcus Faecalis bakterija odgovorna je za 80 do 90 odsto infekcija koje se dovode u vezu s enterokokom. Bakterije mogu da dospeju u krv, urin ili ranu tokom operacije i odatle se može proširiti na različita mesta, uzrokujući ozbiljnije infekcije, uključujući sepsu, endokarditis i meningitis.

Infekcije Enterococcus Faecalis prenose se sa osobe na osobu usled loše higijene. Budući da se te bakterije nalaze u izmetu, ljudi mogu da prenesu infekciju ako temeljno ne operu ruke nakon korišćenja toaleta. Osobe s većim rizikom od infekcije bakterijom Enterococcus Faecalis  enesu oni koji se leče u bolnici, imaju HIV ili AIDS, osobe oslabljenog imunološkog sistema, ljude koji imaju otvorene rane ili rane koje zaceljuju, imaju istoriju infekcija mokraćnog sistema, kao i lica koja se leče od raka ili idu na dijalizu.

Simptomi infekcije Enterococcus Faecalis bakterijom

Simptomi infekcije bakterijom Enterococcus Faecalis zavise od mesta infekcije i mogu da uključuju:

  • umor
  • otečene desni
  • bolno mokrenje
  • grčenje želuca
  • povraćanje i mučninu
  • groznicu i jezu
  • glavobolju
  • proliv
  • plitko disanje
  • bol u grudima
  • ukočenost u vratu.