Zdravlje

Ukočen vrat prilikom buđenja – koji sve uzroci mogu da budu osim nezgodnog položaja tokom spavanja

Priredio/la: S.St.M.

Ukočen vrat obično uzrokuju grčevi mišića, međutim, to može biti i rezultat drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja

Moglo bi se reći da je buđenje ukočenog vrata jedna od najneugodnijih stvari koja može poremetiti naše planove. Predugo spavanje u pogrešnom položaju često je razlog za ukočen vrat i obično nije nešto zbog čega se odmah ide kod lekara. Obično je uzrok spazam ili napetost mišića koji se sam povlači tokom dana. Međutim, ako bol potraje duže od nedelju dana uprkos kućnim lekovima i lekovima bez recepta, treba konsultovati lekara. Još jedan razlog za posetu lekaru je ako ukočen vrat prati osećaj mučnine, utrnulosti ili poteškoća sa disanjem.

Kada kažemo da nam je ukočen vrat

Ako nam je teško da pomeramo vrat i ako osećamo bol čak i kada blago pomeramo vrat, to može ukazivati na ukočen vrat, objašnjava neurohirurg dr Umesh Srikantha. Neki od uobičajenih simptoma ukočenog vrata uključuju mišićni spazam, napetost ili bol. Studija objavljena u Journal of Chiropractic Medicine navodi da simptomi bola u vratu mogu varirati po težini, u zavisnosti od uzroka. Ukočen vrat odnosi se na stanje u kome se čini da je vrat zaglavljen i da je smanjen opseg pokreta.

Uzroci ukočenog vrata

Ukočenost mišića koji podržavaju vrat može biti uzrokovana naprezanjem mišića i uganućem koji su rezultat njihovog preopterećenja.

– Primer ovoga je loš položaj, kao što je sleganje ramena ili pogrbljen položaj nad računarom tokom dužeg perioda, što dovodi do stezanja mišića i uzrokuje ukočenost. Stanje nastaje usled ležanja u neudobnom položaju koji isteže mišiće vrata i dovodi do toga teško da se krećete nakon buđenja – objašnjava dr Srikantha. Takođe, ljudi koji su pod stresom često imaju čvorove kod lopatica i trapezastih mišića, uključujući i one oko grla.

Pored držanja i spavanja u nezgodnom položaju, ukočen vrat može biti posledica i drugih osnovnih zdravstvenih stanja.

1. Trzaj

Trzaj vrata teška je povreda vrata koja je često uzrokovana saobraćajnim nesrećama. Dešava se kada se glava naglo trza napred i nazad. Studija, objavljena u časopisu Emergency Medicine Journal, navodi da se uporni bol u vratu može javiti nakon trzaja. Učesnici studije prijavili su bol u vratu nakon sudara.

2. Artritis

Artritis vrata ili cervikalna spondiloza takođe mogu dovesti do ukočenog vrata, bolova kao i drugih neuroloških komplikacija, navodi se u studiji objavljenoj u BMJ. U njoj se dodaje da čak i teške degenerativne promene, koje su često asimptomatske, mogu dovesti do bolova u vratu, ukočenosti ili neuroloških komplikacija.

3. Meningitis

Meningitis takođe može biti uzrok ukočenog vrata, navodi se u studiji objavljenoj u Udžbeniku kliničke neurologije (treće izdanje). Moždane ovojnice pokrivaju mozak i kičmenu moždinu i ovo stanje ih čini upaljenim. Može biti uzrokovan virusom, bakterijom ili gljivicama. Simptomi uključuju iznenadnu groznicu, ukočenost vrata, glavobolju, konfuziju, kao i mučninu i povraćanje.

Može li ukočen vrat da prođe sam od sebe

Da, može. Ponekad ukočen vrat ne zahteva nikakvu terapiju, pa čak ni kućne lekove. Međutim, veoma je važno obratiti pažnju kada treba otići kod lekara. Ako se ukočen vrat manifestuje određenim simptomima kao što su jaka glavobolja, groznica, mučnina ili povraćanje, utrnulost ili trnjenje u rukama ili šakama i otežano gutanje ili disanje, odmah treba potražiti medicinsku pomoć.

Kada je ukočen vrat ozbiljno stanje

Ukočen vrat je ozbiljno stanje kada je praćen simptomima kao što su jaka glavobolja, groznica, konfuzija ili neurološki deficiti.

– Ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljna stanja poput meningitisa, što je zapaljenje membrana koje okružuju mozak i kičmenu moždinu, često uzrokujući groznicu, glavobolju i ukočen vrat – kaže dr Srikantha. On dodaje da poremećaji vratne kičme, kao što su diskus hernija ili cervikalna spondiloza, takođe mogu izazvati značajan bol i ukočenost. Infekcije kičme ili mišića vrata i tumori u predelu kičme ili mozga mogu dovesti do teške ukočenosti i zahtevaju medicinsku pomoć.

Kako se leči ukočen vrat

Ako želimo da olakšamo probleme ukočenog vrata, prvo bi trebao da pronađemo uzrok. Ako deluje da je uzrok manji, onda kućni lekovi mogu da deluju.

  • Odmor od aktivnosti koje opterećuju vrat može pomoći.
  • Primena leda 48-72 sata, a zatim terapija toplotom kasnije.
  • Lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen ili acetaminofen koji se prodaju bez recepta mogu pomoći u ublažavanju bola.
  • Nežni pokreti vrata i jednostavna masaža mogu poboljšati pokretljivost dok u isto vreme ublažavaju grčeve mišića.

Kako sprečiti pojavu ukočenog vrata

Da bismo sprečili pojavu ukočenog vrata, treba da vodimo računa o svom držanju tako što ćemo držati glavu u ravni sa kičmom i izbegavati pogrbljivanje.

– Vaše radno mesto treba da bude ergonomsko kako bi podržalo zdravo držanje. Osim toga, treba da pravite česte pauze od sedenja da biste se kretali i istezali. Koristite jastuk za podršku i izbegavajte spavanje na stomaku kako biste održali pravilan položaj za spavanje – kaže dr Srikantha. Upravljanje stresom kroz tehnike poput joge, meditacije ili vežbi dubokog disanja takođe može pomoći u sprečavanju ukočenosti vrata.