Naslovna / Zdravlje

Ovaj test muškarcima može da spasi život: Šta je PSA i koja je njegova uloga?

Priredio/la: Ma.R.|21:00 - 28. 10. 2024.

Ukupnu vrednost PSA čine oba oblika u kojima je prisutan u krvi: kao vezan za proteine i slobodan (free) PSA

PSA prostata Prostata i njeno zdravlje mogu se proveriti korišćenjem nekoliko dijagnostičkih metoda Foto: Shutterstock

Prostata specifični antigen ili PSA test je laboratorijski skrining test, kojim se iz uzorka krvi muškog pacijenta kontroliše i određuje nivo specifičnog antigena ovog organa.

Šta je PSA i koja je njegova uloga

PSA (prostata specifični antigen) je protein ili enzim, koji stvaraju isključivo sekretorne ćelije prostate u fiziološkim uslovima. Osnovna uloga ovog enzima je likvefakcija sperme (proces pretvaranja sperme iz zgrušanog, gelastog oblika u tečni).

U krvi muškaraca PSA je prisutan u dva oblika: vezan za proteine i slobodan (free) PSA. Oba ova segmanta i njihov odnos čine vrednost ukupnog PSA u krvi .

Kada se fiziološki uslovi promene u patološke, PSA mogu da stvore i maligne ćelije. Međutim, povišene vrednosti PSA nisu uvek i pokazatelj karcinoma prostate. Mogu da signaliziraju upalu, uvećanje, kao i neke druge probleme. Stoga su nivoi ovih parametara menerljivo značajni u dijagnostici i razlikovanju uvećanja prostate koje može biti i benigno, i karcinoma prostate.

Kome se savetuje PSA test i kada ga je potrebno uraditi

Prema opštim smernicama, ovaj test se najpre preporučuje svim zdravim muškarcima nakon navršene 50. godine života. U situacijama kada postoji karcinom prostate u užoj porodičnoj istoriji, PSA test bi trebalo da urade svi zdravi muškarci posle 40. godine. Ako su u široj porodici barem dvojica srodnika bolovala od raka prostate, takođe se savetuje da muškarci stariji od 40 godina obave PSA test.

Pacijenti sa dijagnostikovanim rakom prostate test bi trebalo da rade u skladu sa preporukama doktora.

Da li je PSA siguran indikator postojanja kancera prostate

Iako nije dovoljno senzitivna da bi dala kompletne dijagnostičke podatke o stanju prostate, PSA analiza i dalje važi za najbolji tumorski marker za karcinom prostate u svetu i rani indikator maligne bolesti. Postoji još jedan test koji može da se uradi – digitalni rektalni pregled prostate.

Ipak, konačna dijagnoza karcinoma prostate oslanja se na rezultatie biopsije.

Da li je potrebna posebna priprema za PSA test?

PSA metoda sprovodi se rutinski, kao i obično vađenje krvi. Nije potrebna posebna priprema, ali će uz pridržavanje nekih pravila rezultati možda imati veću tačnost. Pre svega, muškarci bi trebalo da budu bez seksualnih odnosa i ejakulacije najmanje 72 sata pre analize. Ako znate da ste imali ili imate urinarnu infekciju, sačekajte malo ukoliko nije hitno da uradite test, budući da urinarna infekcija može da utiče na vii nivo markera. Isti uticaj daje i prisustvo katetera.

Nikada ne treba raditi digitalni rektalni pregled prostate pre PSA testa, zbog mogućnosti lažno pozitivnog rezultata. Ukoliko su rezultati povišeni, ponovite test posle 4 do 8 sedmica.

Dobre strane i mane ovog testa

Kako se procedura za PSA test zasniva samo na vađenju krvi, bezbolna je, kratkotrajna i bezbedna.

Glavna mana PSA testa je nedovoljna senzitivnost. Zbog nje ponekad može doći do lažno pozitivnih rezultata, koji ne moraju značiti karcinom.  Međutim, PSA u nekim situacijama može da otkrije veoma male asimptomatske karcinome prostate, pa se i pored mana tretira najboljim tumorskim markerom za karcinom prostate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo