Naslovna / Zdravlje

Kako samo jedna čaša vina u trudnoći može da ugrozi bebu

Piše: dr Iva Mihajlović|12:00 - 20. 12. 2020.

Pre nego što posegnete za alkoholom, dobro se informišite. Neće vam biti svejedno

trudnica sa čašom vina

Lekari savetuju potpunu apstinenciju u trudnoći Foto: Shutterstock

Da li smete da popijete čašu vina ako ste trudni? Jedna od najčešćih pitanja trudnica odnose se upravo na to šta smeju a šta ne smeju da jedu i piju tokom trudnoće.

Bez obzira na to da li vam je čaša vina nedeljna navika uz večeru ili samo želite da nazdravite sa prijateljima, pre nego što posegnete za alkoholom, trebalo bi da se informišete o tome kako alkohol može uticati na zdravlje bebe.

Iako je dobro poznato da alkohol može proći kroz placentu i uticati na razvoj fetusa, mnoge žene nastavljaju sa povremenim pićem tokom trudnoće. Iz tog razloga, važno je da se ponovo okrenemo izvorima relevantnih informacija, proverimo ono što znamo i pronađemo one informacije koje nedostaju.

Šta je to fetalni alkoholni sindrom?

Fetalni alkoholni sindrom je skup poremećaja koji se javljaju u formi abnormalnosti u fizičkom izgledu bebe, smetnjama u razvoju i problemima u ponašanju deteta. Pojava ovog sindroma se ne vezuje samo za učestalo konzumiranje alkohola u trudnoći, već varira i do povremenog unosa malih količina alkohola.

Osim nepravilnosti u fizičkom izgledu, kod deteta se javljaju poteškoće sa učenjem, niži koeficijent inteligencije i otežano održavanje pažnje. Fetalni alkoholni sindrom se dijagnostikuje po porođaju, međutim postoji niz poremećaja do kojih dovodi povremena konzumacija alkohola u trudnoći, a koji se ne mogu dijagnostikovati dok dete ne krene u školu.

Bebe sa fetalnim alkoholnim sindromom se uglavnom rađaju prevremeno, nedovoljno su razvijene i sporo se rastu. Karakterističan izgled lica podrazumeva manju glavu, kratak nos, prisutnu vertikalnu brazdu između nosa i gornje usne, kao i defekte u formiranju srca i zglobova.

S obzirom na nejasnoće i nedostatak čvrstih dokaza o posledicama unosa malih koncentracija alkohola u trudnoći, prema poslednjim preporukama Australijskog udruženja lekara, ženama koje planiraju trudnoću ili trudnicama savetuje se potpuna apstinencija od alkohola. 

Sme li makar jedna čaša crvenog vina?

Iako čaša crvenog vina zvuči mnogo elegantnije od jednog šota tekile, Američko udruženje za ginekologiju i akušerstvo jasno navodi da ni najmanja količina alkohola nije sigurna za trudnice. Bez obzira na vrstu alkohola, štetna supstanca je ista – etil alkohol ili etanol. 

Kako alkohol deluje na bebin organizam?

Nakon što popijete alkoholno piće, alkohol ulazi u krvotok, prolazi placentu i dolazi do bebe. Takođe, beba može imati veću koncentraciju alkohola u krvotoku nego što vi imate. Fetus ne može tako brzo izbaciti istu količinu alkohola kao što to može odrasli razvijeni organizam. 

Zatim alkohol blokira dotok kiseonika i hranljivih materija do bebe zbog čega otežava rast i razvoj organa. U nekim slučajevima, pogotovo kod unosa većih koncentracija alkohola, može doći do trajnog oštećenja nekih organa poput mozga. 

Takođe, postoje problemi koji mogu nastati u trudnoći koji su povezani sa uticajem alkohola ali nisu striktno uzrokovani alkoholom poput:

  • Pobačaja 
  • Usporenog rasta i razvoja 
  • Prevremenog porođaja 

Alkohol u periodu dojenja

Čaša crvenog vina dok dojite takođe ima potencijalno štetne efekte za bebu poput:

  • Smanjenje produkcije mleka
  • Lošeg kvaliteta sna bebe
  • Poremećaja u razvoju 

Rizici za nastanak rizičnih ponašanja

Osim poremećaja koji se odnose na zdravlje i razvoj bebe, konzumacija alkohola u trudnoći povezana je sa povećanim rizikom za nastanak rizičnog ponašanja i problema u socijalnom ponašanju u kasnijem životnom dobu. 

Deca sa fetalnim alkoholnim sindromom su za 30,3 puta sklonija da se nađu u zatvorskom okruženju, i za 18,5 puta su povećanog rizika za psihijatrijsko zbrinjavanje.

Iako smo svesni činjenica da se ništa od ovoga ne dešava sa verovatnoćom od 100 odsto, neminovno je da rizik postoji i da je jedini pravi način da zaštitite svoju bebu potpuno odricanje od alkohola.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo