Previše vitamina B6 može povećati rizik od hipoglikemije kod osoba sa dijabetesom
Vitaminima često verujemo „na reč“, posebno kada je reč o suplementima za hronične bolesti poput dijabetesa. Ali novo istraživanje upozorava da prekomeran unos vitamina B6 može povećati rizik od opasne hipoglikemije
Nova genetska analiza dovodi u pitanje dosadašnje mišljenje o korisnosti suplemenata kod osoba sa dijabetesom, otkrivajući da prekomeran unos vitamina B6 može povećati rizik od opasnog pada šećera u krvi.
U istraživanju objavljenom u časopisu Food Science & Nutrition, naučnici su analizirali obimne genetske baze podataka i primenili savremene statističke metode kako bi ispitali moguću uzročno-posledičnu vezu između nivoa vitamina u krvi i komplikacija dijabetesa. Istraživanje je obuhvatilo više od pola miliona učesnika i usmerilo se na uticaj vitamina A, B6, C i D kod osoba sa dijabetesom.
Šta je otkriveno?
Za razliku od ranijih pretpostavki da vitamini uvek pomažu u ublažavanju dijabetičkih tegoba, rezultati ovog istraživanja to ne potvrđuju. Vitamini A, C i D nisu pokazali značajnu povezanost sa komplikacijama dijabetesa kao što su nefropatija, retinopatija, ketoacidoza ili makulopatija. U slučaju vitamina D, zaštitni efekat protiv ketoacidoze je isprva uočen, ali je poništen nakon statističke korekcije.
Međutim, vitamin B6 je iznenadio: viši genetski predodređeni nivoi ovog vitamina povezani su sa čak 8,5 puta većim rizikom od hipoglikemije kod osoba sa dijabetesom (p = 0,0075). Ovaj nalaz, iako intrigantan, naučnici tumače sa velikom dozom opreza – jer je zasnovan na samo jednoj genetskoj varijanti i ima širok interval pouzdanosti.
Moguće objašnjenje – paradoks vitamina B6
Poznato je da vitamin B6 može doprineti snižavanju nivoa glukoze u krvi, što je umerenim dozama poželjno. Međutim, u većim količinama kod osoba koje već imaju terapiju za dijabetes, to sniženje može postati opasno i izazvati hipoglikemiju, stanje koje ugrožava život.
Autori istraživanja spekulišu o tzv. U krivulji – gde i manjak i višak vitamina mogu biti štetni, a samo umeren nivo koristan.
Kako je sprovedeno istraživanje?
Koristeći podatke evropskih kohorti (EPIC, FinnGen, MRC IEU), istraživači su primenili metodu Mendelove randomizacije, koja omogućava ispitivanje potencijalno uzročnih veza između gena, nivoa vitamina i komplikacija dijabetesa. Analizirane su i različite komplikacije bolesti – od hipoglikemije i nefropatije, do retinopatije i ketoacidoze. Niti jedan drugi vitamin, osim B6, nije pokazao značajnu uzročnu vezu sa bilo kojom od komplikacija.
Zašto je ovo važno za pacijente i lekare?
Ovo istraživanje podseća da suplementi, iako često dostupni bez recepta, nisu bezazleni, posebno kod hroničnih bolesti kao što je dijabetes. Individualni pristup je ključan. Preporuke o uzimanju vitamina moraju biti personalizovane, uz laboratorijsko praćenje i konsultacije sa lekarom.
Vitamini nisu uvek „čudesno rešenje” za sve komplikacije dijabetesa. Iako su važni za celokupno zdravlje, prekomerni unos – naročito vitamina B6 – može u nekim slučajevima povećati rizik od ozbiljnih neželjenih efekata, poput hipoglikemije. Potrebna su dodatna istraživanja na različitim populacijama kako bi se ovaj nalaz potvrdio i bolje razumeo mehanizam delovanja.
Ne uvodite vitamine na svoju ruku, pogotovo ako imate dijabetes. Konsultujte se sa endokrinologom ili izabranim lekarom pre bilo kakve suplementacije.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.