Alkohol i hipoglikemija su često uzrok i posledica. Naša jetra, koja igra ključnu ulogu u detoksikaciji krvi od alkohola, i održavanju nivoa šećera, optereti se kada ova dva procesa treba da odradi istovremeno. Metabolizam alkohola u odnosu na održavanje nivoa šećera u krvi dobija primat, što može da dovede do hipoglikemije.
Ako pijete alkohol na prazan želudac, hipoglikemija je još izvesnija
Osobe koje konzumiraju alkohol na prazan stomak, posebno su izložene riziku od hipoglikemije. Zbog toga je neophodno jesti pre unošenja alkoholnih pića. Uloga jetre je ključna u ovom procesu. Jetra praktično predstavlja rezervoar za ugljene hidrate u našem organizmu. Kada unosimo hranu, jetra skladišti šećer u obliku glikogena. On se po potrebi oslobađa i tako reguliše i nivoe pretvaranja i korišćenja energije. Kada ne jedemo, u periodima preko noći i između obroka, jetra pretvara uskladišteni glikogen u glukozu i oslobađa ga u krvotok. Upravo ovaj proces omogućava telu da održava normalan nivo šećera u krvi.
Alkohol i hipoglikemija menjaju primarnu funkciju jetre
Jetra je takođe neophodna za detoksikaciju tela. Ona razlaže toksine, u koje spada i alkohol, na komponente koje bubrezi zatim izlučuju. Problemi nastaju kada jetra mora „da bira“ između balansiranja šećera u krvi i detoksikacije, jer ne može da obavlja ove radnje istovremeno. U tom slučaju, jetra primarno metaboliše alkohol i ne može da ispuni svoju ulogu u održavanju nivoa šećera u krvi. Zbog toga je hipoglikemija logična posledica. Ako pojedinac pije kada mu je nivo šećera u krvi već nizak, svakako se povećava verovatnoća za pojavu hipoglikemije. Ovo se u prvom redu odnosi na osobe koje su obolele od dijabetesa.
Simptomi hipoglikemije
Na znake koji mogu da ukažu na pojavu hipoglikemije treba obratiti pažnju, jer oni ponekad mogu da se kamufliraju simptomima sličnim pijanstvu:
- pospanost
- nerazgovetan govor
- zbunjenost
- drhtavica
- ubrzan rad srca
- vrtoglavica
- glad
- mučnina
- glavobolja
- napadi (sa neurološkim manifestacijama, slični epileptičnim)
Takođe, hipoglikemija bez lekarske pomoći može da dovede do gubitka svesti i kome.
Alkohol i hipoglikemija posebno su rizični za osobe sa dijabetesom
Alkohol brže i lakše izaziva hipoglikemiju kod ljudi koji žive sa dijabetesom. Nizak nivo šećera u krvi je posledica i mešanja alkohola sa lekovima za dijabetes. Pored veće verovatnoće hipoglikemije, alkohol povećava rizik i od komplikacija dijabetesa, kao što su problemi sa očima, gubitak vida, srčana oboljenja i moždani udar. Alkoholna pića telo samo opterećuju kalorijama, a ne sadrže hranljive materije. Održavanje umerene telesne težine jedan je od ključnih faktora u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, ali i komplikacija kao što su bolesti srca i moždani udar.
Kada je potrebna hitna reakcija
Osobe sa dijabetesom moraju odmah da reaguju u slučaju hipoglikemije. Ako je nivo šećera u krvi ispod 70 miligrama po decilitru (mg/dl), lekari preporučuju da se pridržavate „pravila 15–15“. To je smernica koja kaže da osoba treba da unese 15 grama ugljenih hidrata i ponovo proveri nivo šećera u krvi nakon 15 minuta. Ako nivoi ostanu preniski, trebalo bi ponavljati ove korake dok nivo šećera u krvi ne bude iznad 70 mg/dl.
Kada nivo šećera bude u bezbednom opsegu, trebalo bi pojesti užinu ili obrok, kako bi se sprečio ponovni pad šećera u krvi. Ljudima sa dijabetesom, čiji je nivo šećera u krvi prenizak kako bi se bezbedno lečili pravilom „15-15“, potrebne su injekcije glukagona.
Alkoholizam i nelečena hipoglikemija mogu dovesti i do kome
Procene kažu da čak 95 odsto ili više ljudi sa poremećajem upotrebe alkohola imaju poremećene nivoe šećera u krvi. Tačan razlog je nepoznat, ali istraživanja govore da kada takve osobe prestanu da piju, često se okreću visokokaloričnoj hrani. Pored toga, mnoge osobe razviju i dijabetes tipa 2 zbog poremećaja metaboličkih procesa ne koje utiče alkohol. Kada mozak nema dovoljno glukoze, može doći do oštećenja i problema, kao što su hronični probleni sa koncentracijom i pamćenjem. Nelečena hipoglikemija može da dovede do ozbiljnih i dugotrajnih zdravstvenih problema, posebno ako se ponavlja, čak i do kome i smrti.
Prevencija hipoglikemije
Ako planirate da konzumirate alkohol, prethodno unesite dovoljno hrane. Lekari preporučuju da se obezbedi unos ugljenih hidrata i pre, i dok pijete, kako biste održali nivo šećera u krvi u preporučenom opsegu. Takođe, treba izbegavati naporne aktivnosti kada se piju veće količine alkohola, jer povećanje aktivnosti povećava i osetljivost na insulin. Samim tim, raste i rizik od hipoglikemije.