Naslovna / Zdravlje

Melatonin može da ublaži štetne posledice hemioterapije. Evo i kako

Priredio/la: E. K.
15:00 - 01. 11. 2020.

Melatonin ima snažno antioksidantno dejstvo i smanjuje rizik od pojave degenerativnih i drugih  bolesti, kaže dr Slavica Stefanović

Melatonin ima regenerativnu moć Foto: Shutterstock

Melatonin je ušao u upotrebu kao sredstvo za poboljšavanje kvaliteta sna, ali ovaj suplement ima i druga korisna dejstva na organizam. Ipak, preporuka lekara je da se melatonin koristi oprezno i odmereno jer je u pitanju hormon, a ne običan dodatak ishrani. U svakom slučaju, ne  treba da ga uzimate bez konsultacija sa lekarom bilo da je vaš razlog poboljšanje kvaliteta sna ili neki od benefita koje vam otkrivamo u ovom tekstu.

Smanjuje rizik od raka

– Niske koncentracije melatonina povezane su sa porastom nivoa hormona koji dovode do karcinoma dojke, ovarijuma i prostate. Takođe je dokazano da melatonin smanjuje štetne efekte hemioterapije i radioterapije kod pacijenata lečenih od karcinoma – objašnjava mr. sci. med. dr Tijana Dangubić, endokrinolog.

Podiže imunitet i pomaže u lečenju neurodegenerativnih bolesti

Lekari ističu da melatonin ima snažno antioksidantno dejstvo i da nivo ovog hormona direktno utiče na stanje imuniteta. Dr Slavica Stefanović, koja se više od 20 godina bavi holisitčkom i integrativnom medicinom, kaže da je postepeno smanjivanje lučenja melatonina tokom starenja jedan od uzroka degenerativnih bolesti, dijabetesa, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. 

Iako još uvek nije potpuno jasno kako tačno melatonin utiče imunitet, neka istraživanja upućuju na to da je melatonin imuno-stimulans, dok druge studije pokazuju da ima protivupalna svojstva. Tako se i došlo do toga da melatonin može da doprinese efikasnom lečenju neurodegenerativnih bolesti.

Usporava proces starenja organizma

Naučnici su otkrili da melatonin usporava proces starenja organizma i obezbeđuje efikasan rad organa endokrinog sistema. Ima ogromnu moć kao antioksidant i bori se protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Melatonin ima 200 procenata više antioksidativne snage od vitamina E i bolji je od vitamina C i E u smanjenju oksidativnih oštećenja. To ga čini odličnim borcem protiv bolesti povezanih sa starenjem i uzrokovanih oštećenjima slobodnih radikala poput bolesti srca, raka, degeneracije makule i glaukoma.

Može da pomogne u regeneraciji nervnih ćelija mozga

Istraživanja pokazuju da melatonin aktivira protein koji je odgovoran za regeneraciju nervnih ćelija. S obzirom na to, naučnici zaključuju da melatonin može da pomogne u regeneraciji ćelija mozga.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo