Naslovna / Zdravlje

Genska terapija pomogla da paralisani miš ponovo prohoda, šta to znači za ljude

Priredio/la: V. M. B.|10:32 - 20. 01. 2021.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne u lečenju ljudi sa povredama kičmene moždine koji su ostali delom ili potpuno paralisani

genska terapija

Genska terapija predstavlja budućnost u lečenju mnogih bolesti Foto: Shutterstock

Zahvaljujući genetski modifikovanom proteinu, tim nemačkih naučnika uspeo je da oporavi potpuno isečene nerve kičmene moždine kod miševa, omogućavajući im da ponovo hodaju čak i posle potpune paralize.

Izgleda da je genska terapija prva koja je oporavila isečene ili oštećene nerve do kraja, pokazalo je  istraživanje objavljeno prošle nedelje u časopisu Nature Communications. Ta prekretnica nagoveštava da bi jednog dana mogla da bude način lečenja oštećenja nerva ili paralize kod ljudi, mada slede brojna ispitivanja koja bi dovela do takve realizacije u budućnosti. Ipak, većina tretmana i istraživanja oštećenja nerva uključuje jačanje delimično presečenih nerava ili njihovu zamenu graftovima (deo zdravog nerva čiji omotač daju potporu tkivu i usmerava rast oštećenog nerva do cilja), a ovaj novi tretman je prvi koji pomaže originalnom nervu da ponovo naraste  i predstavlja značajno naučno otkriće u neurologiji.

Regenerišući protein

Trik je u genetskom inženjerskom proteinu hiper-interleukin-6, koji pomaže u stimulisanju rasta neurona. Koristeći vektor genske terapije ubrizgan u mozak miševa, naučnici sa nemačkog Univerziteta Ruhr-Bochum (RUB) ugradili su genetsku sekvencu neophodnu za proizvodnju ovog regenerišućeg proteina. Ćelije miševa počele su da izbacuju protein, koji je delovao na oporavljanje prethodno neizlečivog oštećenja nerva, dok se širio njihovim telom.

– Na kraju, ovo je omogućilo prethodno paralizovanim životinjama koje su primile ovu terapiju da počnu da hodaju posle dve do tri nedelje. Ovo nas je na početku mnogo iznenadilo, jer se nikada ranije nije pokazalo mogućim nakon paraplegije – rekao je fiziolog i glavni autor RUB ćelije Dietmar Fischer u saopštenju za štampu.

Istraživanje se nastavlja

Sledeći korak tima naučnika je da provere da li će genska terapija pomoći u oporavku miševa nakon povrede kičmene moždane koja je nastala nedeljama ranije, a ne odmah posle povrede, kao što je to sprovedeno u novoj studiji.

– Ovaj aspekt bi bio posebno relevantan za primenu na ljudima. Budući eksperimenti će između ostalog pokazati da li će u budućnosti biti moguće ove nove metode lečenja primeniti na ljudima – rekao je Fischer u saopštenju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ada
18:06, 25. 01. 2021.
Odgovori

Da li to znači da pacijenti oboleli od MS-a mogu da prohodaju ili ne i da li će im to omogućiti neku vrstu oporavka za one koji nisu u invalidskim kolicima? 🤔

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo