Naslovna / Zdravlje

Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg: Proširene vene mogu biti ozbiljna pretnja zdravlju

Priredio/la: J. M.|14:00 - 24. 01. 2021.

Dr Dario Jocić, specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije

Šta je prvi znak da ću imati problem sa proširenim venam? Šta treba da radim da bolest ne uznapreduje? Kada se i zašto nosi čarapa? Da li je operacija neizbežna?

Proširene vene treba lečiti Foto: Shutterstock

Proširene vene nisu samo stvar estetike, već zdravlja. To što mnoge žene odustaju od suknje, a muškarci od kratkih pantalona, ne znači da noge neće boleti, da neće pulsirati, da će nestati osećaj trnjenja, da će grčevi otići… Ukoliko se ne posvetimo lečenju, ne otklonimo sve faktore rizika, bolest će napredovati, a to može da dovede do ozbiljnih i opasnih komplikacija i ugroziti zdravlje.
Sve što treba da znamo o priširenim venama, kako i zašto nastaju, kako se leče, za eKliniku govori dr Dario Jocić, specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije.

Prvi znaci da ćemo imati problem sa proširenim venama

− Kada je reč o fazama bolesti proširenih vena, u prvom stadijum pacijenti obično imaju tegobe u vidu povremenih bolova u nogama, grčeva, ali bez vidljivih vena ili vidljivih tzv. kapilara. U ovoj fazi, obično se ultrazvučnim pregledom ne dijagnostikuje pogrešan tok kretanja venske krvi, već lečenje podrazumeva eventualno uzimanje lekova (venotonika) i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa. Međutim, već u sledećem stepenu bolesti proširene vene su vidljive, a  ultrazvučnim pregledom je, u velikom broju slučajeva, moguće dijagnostikovati pogrešan tok kretanja krvi, kaže dr Jocić.

− Ipak, ako se ignorišu svi znaci i ne pristupi lečenju, kao najozbiljniji stepen venske bolesti javljaju se venske rane, koje su sve učestalije zbog zanemarivanja i neadekvatnog tretiranja bolesti. Kada nastane prva venska rana, ona zarasta u periodu od mesec dana, do tri meseca. Svako naredno nastajanje venskih rana podrazumeva znatno sporije zarastanje, dok se ne dođe do stadijuma kada ne postoji mogućnost zarastanja. Ukoliko se ovo stanje ne leči, može dovesti do ozbiljnih komlikacija i do životno ugrožavajućeg stanja – upozorava naš sagovornik.

 Pravilna ishrana, pešačenje… Šta sve pomaže

− Genetski faktor je izuzetno snažan kada govorimo o proširenim venama. U porodici u kojima su oba roditelja patila od proširenih vena, verovatnoća da će i njihova deca naslediti ovu bolest je preko 80 odsto. Međutim, ono što možemo da uradimo, kako bi se bolest što kasnije manifestovala, jeste pravilna ishrana, svakodnevna fizička aktivnost poput pešačenja ili bavljenja nekim sportom, kao i eliminisanje svih faktora rizika poput pušenja, gojaznosti prekomernog sedenja ili stajanja.

Kada se nosi čarapa? Da li ona pomaže?

− Suština upotrebe čarapa za vene jeste uspostavljanje pritiska na sistem dubokih vena čime se nadoknađuje oslabljena funkcija zida krvnog suda i time se pospešuje krvotok, odnosno vraćanje krvi u srce. Elastične čarape sa graduisanom (padajućom) kompresijom deluju po principu graduisanog pritiska, a to znači da je pritisak u njima strogo definisan i najjači je u predelu članka i idući nagore postepeno opada. Kao rezultat te kompresije, zaostala krv se lakše vraća ka srcu.  Nošenje elastičnih kompresivnih čarapa ima svoju ulogu, ali bitno je reći da su to pomagala, time se ne mogu izlečiti proširene vene. U ranim stadijumima, njihovo nošenje može znatno olakšati tegobe obolelom. A kasnije, nakon, operacije, ove čarape imaju svoju ulogu u sprečavanju komplikacija neposredno nakon intervencije i olakšavanju oporavka. Sam oporavak ne traje dugo i pacijenti se vrlo brzo vraćaju svojim redovnim aktivnostima. 

Postoji više operativnih tretmana koma se leče za proširene vene Foto: Privatna arhiva

Da li svako ko ima proširene vene mora jednog dana na operaciju?

− Ukratko, da. Ova bolest se ne leči kremama i gelovima, već je hirurški pristup prvi i pravi izbor kako kod nas tako i u svetu. Pacijenti prilikom korišćenja raznih proizvoda osećaju trenutno olakšanje i ublažavanje simptoma, ali to ne zaustavlja dalji razvoj bolesti. Svakako je operacija prva metoda izbora lečenja bolesti proširenih vena. To nisu čarape, gelovi, kreme, lekovi…..

Da li su osobe sa proširenim venama u većem riziku od covid 19?

− Ne postoji jasna veza izmedju proširenih vena i tromboze kod pacijenata sa covid 19. Svakako je utvrdjeno da u čak i do 40 % slučajeva kod hospitalizovanih pacijenta postoji venska tromboza.

Koje su prednosti laserske operacije vena i koji još tretmani postoje?

− Osnovna prednost je u tome što jedino operacijom možete trajno i pouzdano rešiti ovaj problem. Postoje tri vrste tretmana: endovenski laserski tretman, medicinski lepak – VenaSeal i skleroterapija penom. Endovenski laserski tretman (EVLA) je minimalno invazivna procedura za lečenje proširenih vena. Vlakno lasera se uvede u glavni površni venski krvni sud koji je uzrok bolnih i neprijatnih „grozdova“ proširenih  vena.

− Medicinski lepak je izdržao test vremena jer se već decenijama koristi u različitim oblastima medicine i potpuno je bezbedan za pacijenta. Sama intervencija podrazumeva korišćenje male količine specijalno formulisanog medicinskog lepka koji se aplikuje na obolelu venu. Na taj način, lepak zatvara bolesnu venu i krv se preusmerava ka obližnjim zdravim venama. Ovaj jedinstven pristup eliminiše rizik od povrede nerava prilikom intervencije, što ga izdvaja od svih ostalih tretmana lečenja proširenih vena.

− Skleroterapija je pogodan vid lečenja za kapilare (retikularnih vena i vena u vidu paukove mreže) i za lečenje manjih proširenih vena (slika). To se obično koristi za lečenje kapilara koji su vidljivi golim okom, ali se takođe može koristiti i za lečenje vena koje se nalaze u dubljim potkožnim slojevima (ultrazvučno vođena skleroterapija). Ovaj tretman se izvodi tako što se u venu ubrizga sklerozantno sredstvo, koje iritira zid vene štodovodi do spazma krvog suda i do trajnog zatvaranja. Rastvor koji se ubrizgava može biti u tečnom obliku ili se može ubrizgavati u vidu pene. Nakon sklerozacije, kroz venu proraste fibrozno tkivo. Sama intervencija ne zahteva anesteziju i hospitalizaciju, a nakon procedure se pacijent odmah vraća redovnim životnim i radnim obavezama, objašnjava naš sagovornik.

Da li se i koliko posle operacije vene „vraćaju“

− Posledice (recidivi) su individualne, kao i izbor pristupa lečenju pacijenta. Operacija proširenih vena je operacija minimalnog rizika, što znači da je rizik mnogo manji od koristi koja ona donosi pacijentu. Komplikacije su moguće, ali se one dešavaju vrlo retko. Postoje razne zablude, kao na primer, pacijenti se plaše da operacija može prouzrokovati nastanak tromba, što je potpuno pogrešno. Operaciju radimo da do pojave tromba ne bi došlo. Recidivi su naravno mogući ali retki. Ukoliko se i popjave uvek postoje različite mogućnosti da se problem reši, kaže dr Dario Jocić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Boban
21:48, 26. 01. 2021.
Odgovori

Imam dugogodisnji problem sa venama čak i sa tromboflebitisom a ni jedan vaskularni hirurg ili lekar mi nisu ni predlozili operaciju iako imam probleme sa venama velicine palca na saci.

Nata
7:32, 09. 06. 2021.
Odgovori

Dr Dario Jocić mi je uradio lasersku operaciju na venama pre 8 godina. Imam 61 god. i zahvaljujući ovom izvarednom stručnjaku danas se osećam odlično. Hvala dr Dariu Jociću!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo