Naslovna / Zdravlje

Da li i u kojim situacijama pomažu kašičica šećera i čaša vode

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 05. 02. 2021.

Kašičica šećera i čaša vode, sigurno daju našim telima brzu energetsku potporu. U narodu se koriste kao lek za skoro sve bolesti. Da li i kako ovaj  napitak može biti od pomoći, pitali smo naše doktore.

šećer Kada je šećer od koristi Foto: Pixabay

Stari lek koji se koristi za skoro sve vrste bolesti – kašičica šećera i čaša vode, mogu biti od koristi, ali samo kada su u pitanju određena zdravstvena stanja. U većini slučajeva kako smatraju stručnjaci, koji su govorili za eKliniku, ovaj narodni medikament nema nikakvog posebnog uticaja na tok bolesti. Kada je u pitanju primena šećera i vode, kao prve pomoći, posebno valja biti oprezan, kod pacijenata koji boluju od dijabetesa.

Slučaj kada šećer i voda jesu od pomoći

Dešava se da nekom pozli zbog pada šećera u krvi, hipoglikemije. Kako objašnjavaju doktori ovo se obično javlja kod dijabetičara usled predoziranja terapijom, ili kod ostalih osoba zbog niskokaloričnih dijeta ili prevelikog fizičkog opterećenja. Hipoglikemija je propraćena osećajem malaksalosti, drhtanjem, preznojavanjem, i u ovim situacijama ima smisla dati šećer i vodu, savetuju svi lekari.

U slučaju dijabetičke ketoacetoze, ozbiljne kratkoročne komplikacije koja može prouzrokovati komu ili čak smrt, pacijentu ako je svestan treba dati, kažu doktori, samo čašu obične vode. U ovim slučajevima neophodno je da se obratite lekaru, koji dalje preduzima mere normalizacije šećera i kiselosti krvi.

Ketoacidoza kod osoba sa dijabetesom je uglavnom izazvana visokom glikemijom, povećanim prisustvom glukoze (šećera) u krvi. Međutim, nju može izazvati i normalna ili niska glikemija.

Najbitnije je da znamo zašto je nekom pozlilo

Doktori kažu da zbog svega navedenog moramo, pre nego što priteknemo nekom u pomoć, da znamo zašto je neko kolabirao.

– Pre svega treba znati razlog zašto je nekom loše. Može biti mnogo uzroka, gde šećer i voda neće nešto pomoći. Jedino ako se radi o hipoglikemiji kada je šećer u krvi prenizak. U slučaju da je neko izgubio svest, zbog niskog krvnog pritiska bolje mu je dati vodu i so, podići noge. Čim se čovek nađe u horizontalnom položaju i mozak bude u nivou srca i obično se svest vraća – objašnjava za eKliniku dr Ivan Radić, specijalizant interne medicine.

Dr Milovan Milićević kardiolog internista zastupa sličan stav i poziva građane da ništa ne čine na svoju ruku, ukoliko im nije poznato zašto je nekom pozlilo.

Tečnost je u mnogim situacijama od pomoći, ali da li je nekom potreban ili ne šećer, pitanje je. Generalno u mnogim situacijama voda i šećer niti će nešto posebno pomoći, ali neće ni odmoći pacijentu – kaže za naš portal dr Milićević.

Voda je uglavnom od pomoći Foto: Pixabay

Doktori objašnjavaju da se šećer brzo resorbuje preko želudačne sluznice i poveća direktno vrednost šećera u krvi. Šećer je mozgu najbitnije gorivo, što znači da čaša vode i kašičica šećera mogu da reše probleme koji su nastali usled hipoglikemije.

Imaju li voda i šećer zamenu, kako deluju u stresnim situacijama

Ukoliko je razlog kolapsa neki drugi zdravstveni problem voda i šećer neće biti od posebnog značaja, ali kako kažu doktori, nećete ni pogrešiti jer je reč o namirnicama koje svi jedemo i pijemo.

Nutricionista i dijetetičar Milijana Šarac potvrđuje da slatki napici veoma brzo dižu nivo šećera u krvi.

– Ipak, moramo da znamo da li je osoba nešto jela, da li je možda imala neki stres. U stanjima kada može da koristi šećer, sasvim je u redu da se tako podigne nivo šećera u krvi i smanji malaksalost. Osobe koje imaju dijabetes uglavnom znaju šta da koriste, ako dođe do naglog pada šećera – kaže Milijana Šarac za eKliniku.

Ona dodaje ne nikako ne prpeporučuje kao zamenu za vodu i šećer slatke vode, koje postoje na tržištu.

–  Ne preporučujem ih ni za zdrave, a nikako za bolesne osobe. Ove namirnice nam daju lažni osećaj da smo uneli slatko, ali to organizam ne registruje. Savet je da se izbegavaju i bezalkoholna osvežavajuća pića, koja nisu ni sokovi, nego se samo tako zovu – kaže Šarac za naš portal.

Kada je u pitanju primena vode i šećera u stresnim situacijama doktori koji su govorili za eKliniku, tvrde da u ovakvim stanjima voda i šećer možda mogu da imaju samo placebo efekat.

Ukoliko neko misli da će mu to biti od pomoći u nekoj teškoj situaciji, može slobodno da popije čašu vode sa sećerom, ali nema tu mnogo efekta – kaže dr Radić.

U našoj narodnoj medicini jedan od prvih saveta koje dobija majka jeste da ponudi detetu prokuvanu vodu sa malo šećera.

U prošlosti je na primer, bilo potpuno normalno da se bebama daje zaslađena voda i zbog toga starije žene to prihvataju kao tradiciju. Negde se čak smatra da voda sa šećerom treba da se daje bebama, koje su ranije rođene i koje imaju malu težinu, kako bi brže napredovale. Negde se ide toliko daleko da se veruje da će šećer i voda, sačuvati dete od žutice.

Nutricionisti kažu da je naša dnevna potreba šećera oko šest kašičica, ali i upozoravaju da se danas šećer ubacuje u skoro sve proizvode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Viki
11:21, 05. 02. 2021.
Odgovori

meni kad lupa srce popijem vodu i secer i smanji se, imam 73 god.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo