Zdravlje

Energetska pića podižu pritisak i oštećuju srce, dokazalo novo istraživanje

Priredio/la: J. M.

Konzumacija ovih napitaka povezana je sa nepravilnim otkucajima srca, kardiomiopatijom, povećanim krvnim pritiskom...

Popularni energetski napici mogu da daju podstrek ali, takođe, mogu da doprinesu ozbiljnim bolestima srca, pokazuju nalazi novog istraživanja koje je sprovedeno u SAD. Tim istraživača, predvođen prof. dr Ivanom Rusinom sa Univerziteta A&M u Teksasu, otkrio je da neka energetska pića imaju negativne efekte na ćelije srčanog mišića, prenosi scitechdaily.com.

Srce brže kuca i teško pumpa krv

Studija, koju je vodio dr Ivan Rusin, profesor na Teksaškom koledžu za veterinarsku medicinu i biomedicinske nauke A&M (CVMBS), objavljena je u časopisu „Food and Chemical Toxicology“. Istraživači su primetili da kardiomiociti, ljudske srčane ćelije uzgajane u laboratoriji, izložene nekim energetskim napicima, pokazuju povećanu brzinu otkucaja i druge faktore koji utiču na srčanu funkciju.

Kada se stave u kontekst ljudskog tela, konzumacija ovih napitaka povezana je sa nepravilnim otkucajima srca, kardiomiopatijom (bolest srčanog mišića zbog koje srce teško pumpa krv), povećanim krvnim pritiskom… S obzirom na globalnu prodaju energetskih pića koja se procenjuje na 53 milijarde dolara u 2018. godini i koja brzo raste, važno je razumeti potencijalne neželjene zdravstvene posledice povezane sa ovim pićima, kaže Rusin.

− Budući da potrošnja ovih pića nije regulisana i da su ona široko dostupna svim starosnim grupama, ovi štetni efekti su predmet naše zabrinutosti. Zapravo, konzumacija energetskih pića povezana je sa širokim spektrom štetnih efekata na zdravlje ljudi, a mnogi od njih se tiču efekata na srce − rekao je dr Rusin.

Kako je teklo istraživanje

Istraživači su ispitivali 17 široko dostupnih brendova energetskih napitaka koji se nalaze u širokoj prodaji. Zatim su posmatrali kardiomiocite uz svako piće. Takođe su proučavali sastav energetskih napitaka koristeći nove metode. Upoređivanjem efekata i različitih koncentracija sastojaka u svakom piću, mogli su da zaključe koji sastojci mogu više da doprinesu neželjenim efektima na lečene kardiomiocite. Koristeći matematičke modele, istraživači su utvrdili da je moguće prisustvo teofilina, adenina i azelata, supstanci koje mogu imati negativne efekte na srce.

− Malo se zna o sastojcima koji mogu da doprinesu štetnom dejstvu energetskih napitaka na srce. Preciznije, dokazi o kardiovaskularnim efektima iz studija na ljudima i dalje su neuspešni, jer su kontrolisana klinička ispitivanja bila uglavnom ograničena u broju učesnika. Testiran je samo ograničeni broj vrsta energetskih napitaka i teško ih je direktno uporediti, jer su koristili različite metode za procenu funkcije kardiovaskularnog sistema − rekao je Rusin i dodao da će se istraživanje nastaviti za sastojke identifikovane u ovoj studiji, kako bi se osigurala sigurnost pića, posebno zbog onih potrošača koji već imaju neku hroničnu bolest.

− Ova studija pokazuje da neka od testiranih energetskih pića mogu imati efekte na ljudske kardiomiocite. Stoga se nadamo da će potrošači pažljivo izvagati prednosti ovih napitaka u odnosu na nove podatke koji sugerišu da postoje štetni efekti. Takođe se nadamo da će Uprava za hranu i lekove pažljivije proučiti da li će možda biti potrebno pažljivo pregledati ova pića i obeležiti ih tako da se istaknu štetni efekti na zdravlje, kao i to da li određenim starosnim grupama i osetljivim podpopulacijama treba savetovati da ne konzumiraju ovih pića – rekao je prof. Rusin.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.