Naslovna / Zdravlje

Identifikovano više od 140.000 vrsta virusa u ljudskom crevu, a polovina ih je nepoznata nauci

Priredio/la: I. V.|10:45 - 04. 03. 2021.

Otkriće o novim virusnim vrstama koje žive u ljudskim crevima od sada će se nalaziti u čuvenoj bazi podataka Gut Phage (GPD) i biće neprocenjivo za one koji proučavaju kako virusi, koji žive u crevima čoveka, utiču na ljudsko zdravlje

Neravnoteža u našem crevnom mikrobiomu može da doprinese nastanku raznih bolesti Foto: Shutterstock

Virusi su najbrojniji biološki entiteti na planeti, a istraživači Wellcome Sanger Institute i Evropskog instituta za bioinformatiku EMBL nedavno su identifikovali više od 140.000 virusnih vrsta koje žive u ljudskim crevima, od kojih – više od polovine, u nauci nikada ranije nije viđeno.

Studija na 28.000 uzoraka mikrobioma creva

Naučna studija objavljena u stručnoj publikaciji Cell sadrži analizu više od 28.000 uzoraka mikrobioma creva, prikupljenih u različitim delovima sveta. Broj i raznolikost virusa koje su istraživači otkrili bili su iznenađujuće visoki, a podaci otvaraju nove istraživačke puteve za shvatanje kako virusi, koji žive u crevima čoveka, utiču na ljudsko zdravlje.

Malo poznato o ulozi crevne bakterije i bakteriofaga koji ih zaraze

Ljudska creva su neverovatno bioraznoliko okruženje. Pored bakterija, u ljudskim crevima živi i stotine hiljada virusa nazvanih bakteriofagi, koji mogu da zaraze bakterije. Poznato je da neravnoteža u našem crevnom mikrobiomu može da doprinese nastanku raznih bolesti i složenih  stanja kao što su inflamatorna bolest creva, alergije i gojaznost. Ali, relativno je malo poznato o ulozi naše crevne bakterije i bakteriofaga koji ih zaraze. Koristeći metodu sekvenciranja DNK pod nazivom metagenomija, istraživači sa Wellcome Sanger Institute i Evropskog instituta za bioinformatiku EMBL istraživali su i katalogizirali biodiverzitet virusnih vrsta pronađenih u 28.060 metagenoma u crevima čoveka i 2.898 genoma bakterijskih izolata kultivisanih iz creva čoveka.

Otkrivene virusne vrste totalno nepoznate naučnicima

Analizom je identifikovano više od 140.000 virusnih vrsta koje žive u ljudskim crevima, od kojih više od polovine nikada ranije nije viđeno i naučnicima su totalna nepoznanica. Među desetinama hiljada otkrivenih virusa, identifikovana je nova visoko rasprostranjena grupa virusa za koje se veruje da imaju zajedničkog pretka – što autori studije nazivaju „gubafagom“. Utvrđeno je da je ovo druga najrasprostranjenija virusna grupa u ljudskom crevu, posle crAssphage, koji je otkriven 2014. godine. Izgleda da oba ova virusa inficiraju slične vrste bakterija u crevima čoveka, ali bez daljih istraživanja vrlo je teško znati tačne funkcije novootkrivenog „gubaphagea“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo