Naslovna / Zdravlje

Adam iz Velike Britanije druga je osoba na svetu izlečena od HIV virusa

Priredio/la: I. V.|12:30 - 12. 03. 2021.

Prvi ikada izlečeni čovek od HIV virusa je čuveni „berlinski pacijent“, a naučnici su saopštili da mu se ovih dana pridružio i drugi – „britanski pacijent“

Tretman matičnim ćelijama nije za sve obolele od HIV Foto: Shutterstock

Prva osoba izlečena od HIV virusa bio je Timothy Brown, poznat kao „berlinski pacijent“ koji je 2011. godine pobedio ovu bolest. Danas svet beleži još jednog, drugog ikada izlečenog pacijenta. Bolest je pobedio Adam Castillejo iz Londona u čijem telu nije otkriveno aktivno virusno opterećenje, otkako je prošlog marta proglašen slobodnim od HIV virusa. Adam Castillejo nije imao virus 30 meseci nakon što je prekinuo antiretroviralnu terapiju, saopštili su lekari.

Tretman matičnim ćelijama

Tretman matičnim ćelijama, kojim je bio podvrgnut zbog raka, takođe ga je izlečio od HIV-a, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet. Sličan tretman primio je i prvoizlečeni Timothy Brown za koga je utvrđeno da više nema virus nakon tri i po godine.
Donatori matičnih ćelija, koje je primio Castillejo, imaju neobičan gen koji im pruža zaštitu od HIV virusa. Castillejo, danas poznat u medicinskoj zajednici kao „londonski pacijent“, u krvi, spermi ili tkivu nema uočljivo aktivno virusno HIV opterećenje. Proglašen je „slobodnim od virusa“ pre nešto više od godinu dana.

Matične ćelije zaustavljju sposobnost virusa da se umnožava

Prema naučnicima, transplantacija matičnih ćelija zaustavlja sposobnost virusa da se replicira u telu zamenom sopstvenih imunih ćelija pacijenta donatorskim koje se odupiru infekciji.

Testovi sprovedeni na Adamu Castilleju pokazuju da je 99 odsto njegovih imunih ćelija zamenjeno donatorskim. Vodeći istraživač, profesor Ravindra Kumar Gupta sa University of Cambridge, rekao je za BBC da ovo sa gotovo sigurnošću predstavlja lek za HIV.

– Naši nalazi pokazuju da se uspeh transplantacije matičnih ćelija, kao leka za HIV, o kome se prvi put govorilo pre 9 godina, kod berlinskog pacijenta, može ponoviti – rekao je profesor Ravindra Kumar Gupta i podsetio da je „visokorizični“ tretman matičnim ćelijama agresivan i prvenstveno se koristio za lečenje karcinoma pacijenta, a ne za HIV.

Samo kao krajnje sredstvo

Postojeći HIV lekovi ostaju visoko efikasni i omogućavaju ljudima koji žive sa HIV virusom da žive dugo i zdravo. Ali, za HIV obolelele koji imaju hematološke maligne bolesti opasne po život, po rečima profesora Kumar Gupte, tretmani matičnim ćelijama koriste samo kao krajnje sredstvo.

– Zbog toga ovo nije tretman koji bi se široko ponudio pacijentima sa HIV, koji su na uspešnom antiretroviralnom lečenju – objasnio je profesor Gupta i dodao da nema apsolutne sigurnosti da se kod oba izlečena pacijenta virus nikada neće vratiti, jer oba još uvek imaju ostatke virusa u telima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo