Naslovna / Zdravlje

Pacijenti sa rakom pankreasa, koji se leče hemoterapijom nakon operacije, duže će živeti

Priredio/la: I. V.|11:00 - 29. 03. 2021.

Smatra se da je hirurgija nedovoljno korišćen tretman za određene pacijente sa rakom pankreasa, a nova studija otkriva da najbolje šanse imaju pacijenti koji su pre operacije lečeni hemoterapijom 

Šanse za duži život su kada pacijenti primaju multimodalnu terapiju, hemoterapiju pre i/ili nakon resekcije Foto: Shutterstock

Pacijenti sa rakom pankreasa drugog stadijum, koji se leče hemoterapijom praćenom resekcijom (operacija kojom se uklanja kancerogeni deo organa ili tkiva) žive gotovo dvostruko više nego pacijenti koji primaju samo hemoterapiju. Ovo su nalazi poslednjeg istraživanja naučnika iz University of Arizona Department of Surgery u Taksonu, a koje je objavljeno u časopisu Journal of American College of Surgeons.

Hirurgija nedovoljno korišćen tretman

Smatra se da je hirurgija nedovoljno korišćen tretman za određene pacijente sa rakom pankreasa. Kod pacijenata stadijuma II postoji šansa da se rak pankreasa može ukloniti resekcijom, čak i nakon što se proširio blizu krvnih sudova. Iako hemoterapija može da poboljša ishode, rizik od operacije je opravdan, jer pacijenti žive duže, čak i ako kancerogeno tkivo nije u potpunosti uklonjeno, navodi se u novoj studiji.

Operacija produžava život operisanih

Istraživači su otkrili da su pacijenti koji su primali hemoterapiju praćenu resekcijom u proseku živeli 19,75 meseci, dok su oni koji su primali samo hemoterapiju, živeli u proseku 10,12 meseci. Ispitivani su podaci iz Nacionalne baze podataka o raku (NCDB), zajedničkog programa Američkog koledža hirurga i Američkog udruženja za rak. Po rečima dr Amande K. Arrington, hirurškog onkologa sa Univerzitetskog odseka za hirurgiju u Arizoni, rezultati stuidje pokazuju da je operacija održiva u više slučajeva nego što se mislilo.

Rak pankreasa je četvrti vodeći uzrok smrti

Rak pankreasa je četvrti vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca i žena u SAD. Stope preživljavanja od raka pankreasa su niske, jer je to prilično agresivan, brzorastući rak, ističe dr Arrington. Otprilike, 10 do 30 procenata ovih pacijenata ima bolest kod koje se resekcija može smatrati odgovarajućom terapijom. Hemoterapija može da poboljša šanse za uspešnu operaciju, jer je otprilike jedan u tri granična slučaja resektibilan nakon hemoterapije. Međutim, čak i posle operacije, uobičajeno je da se rak pankreasa vrati.

Cilj resekcije je ukloniti celo tumorsko tkivo, ali…

Iako je cilj resekcije ukloniti celo tumorsko tkivo, to može biti teško izvodljivo, posebno ako se rak proširio na obližnje krvne sudove koji hrane jetru i tanko crevo. Status margine ili koliko je kancerogenog tkiva ostalo posle operacije na ivicama resektovanog područja, značajan je pokazatelj preživljavanja nakon operacije karcinoma pankreasa. Pacijenti kod kojih nije ostalo kancerogeno tkivo nakon resekcije imalo je bolje šanse za preživljavanje, u poređenju sa pacijentima sa mikroskopskim količinama (R1) ili makroskopskim količinama (R2) karcinomskog tkiva koje je ostalo nakon resekcije. Ova studija proučavala je ishode resekcije R1 i R2, u poređenju sa  hemoterapijom.

Hemoterapija pre operacije – najbolja kombinacija

Dr Amanda K. Arrington i njene kolege pretraživali su Nacionalne baze podataka o raku od 2010. do 2015. godine, za pacijente sa karcinomom pankreasa stadijuma II, koji su operisani na R1/R2 sa ili bez predoperativne hemoterapije, kako bi se uporedili sa pacijentima stadijuma II koji su primali samo hemoterapiju. Rezultati su pokazali:

Od ukupno 11.699 pacijenata sa karcinomom pankreasa II stadijuma 9.521 (81,4 procenata) lečeno je samo hemoterapijom, dok je 2.178 (18,6 odsto) podvrgnuto hirurškoj resekciji i imalo je pozitivne margine (R1 ili R2). Od hirurške grupe, 1.836 (84,3 procenata) već je bilo operisano, a 342 (15,7 odsto) imalo je hemoterapiju, praćenu hirurškom intervencijom.

Pacijenti R1 ili R2 koji su imali hemoterapiju pre resekcije imali su najbolje celokupno preživljavanje u proseku od 19,75 meseci. Zatim su srednje šanse za preživljanje imali pacijenti iz grupe sa hirurškom intervencijom – od 17,77 meseci, dok je grupa pacijenata koja je primala samo hemoterapiju, imala šansu za preživljavanjem od 10,12 meseci.

Pacijenti imaju koristi od operacije, čak i u izuzetno teškim slučajevima

Rezultati studije potvrđuju trenutne preporuke za rak pankreasa II stadijuma, koje napominju da se preživljavanje poboljšava kada pacijenti primaju multimodalnu terapiju, hemoterapiju pre i/ili nakon resekcije. Dalje, pacijenti imaju koristi od operacije, čak i u izuzetno teškim slučajevima koji završe resekcijom pozitivnom na margini, kažu stručnjaci. Istraživači su otkrili da, čak i kada se tumor ne smanjuje značajno kao odgovor na hemoterapiju, i dalje postoji korist od preživljavanja od agresivnog hirurškog pristupa.

– Na osnovu ove studije, hirurzi mogu da budu malo agresivniji i češće nude hirurški tretman pacijentima sa karcinomom pankreasa u fazi II  – istakla je dr Arrington i dodala da postoje studije koje istražuju da li bi više pacijenata sa rakom pankreasa, uključujući pacijente stadijuma I, imalo koristi od operacije nakon hemoterapije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor