Naslovna / Zdravlje

Eksperimentalni tretman može da pomogne ženama u ranoj menopauzi da zatrudne

Priredio/la: I. V.|12:30 - 07. 04. 2021.

Otkriveno da tretman ubrizgavanja plazme bogate trombocitima i određenim hormonima može da stimuliše ovulaciju kod žena u ranoj menopauzi kako bi trudnoća bila moguća, a pokazalo se i da je dobar u prevenciji osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti

Eksperimentalni tretman može povratiti plodnost tokom rane menopauze, pokazuju rezultati nove studije sprovedene u Nacionalnoj tajvanskoj univerzitetskoj bolnici u Tajpeju. Zna se da menopauza okončava sposobnost žene da zatrudni, ali naučnici su saopštili da davanje plazme bogate trombocitima i hormonima, nazvanih gonadotropini, može stimulisati ovulaciju kako bi trudnoća bila moguća.

„Buđenje uspavane lepotice“

– Najčudnije otkriće u ovom radu je „buđenje uspavane lepotice“, obnavljanje ovulacione funkcije nakon menopauze. Kako žene ulaze u menopauzu, njihovi jajnici gube normalnu funkciju i imaju manje od 1.000 zadržanih nezrelih folikula jajnika. Ovi nezreli folikuli obično su otporni na gonadotropin ili druge stimulanse – izjavio je vodeći istraživač dr Chao Chin Hsu sa odeljenja za akušerstvo i ginekologiju u Nacionalnoj tajvanskoj univerzitetskoj bolnici u Tajpeju. Dr Hsu podseća i da sve više žena odlaže trudnoću, dok ona ne postane problematična, a oko 12 odsto žena doživi ranu menopauzu, kada funkcija jajnika prestane u 45. godini života, ili još ranije. Tim ženama su, kako objašnjava, obično potrebna donatorska jajašca kako bi imale šanse da zatrudne, ali tehnike koje stimulišu funkciju jajnika mogu da omoguće ženi da zatrudni i bez pomoći donatora.

Nada za žene u ranoj menopauzi

Istraživači smatraju da će ovi preliminarni rezultati studije jednog dana pružiti nadu ženama u ranoj menopauzi da mogu da zatrudne vantelesnom oplodnjom, koristeći sopstvena jajašca. Dosadašnja praksa pokazala je da je korišćenje plazme bogate trombocitima, kod žena čiji jajnici ne funkcionišu, rezultiralo sa samo nekoliko trudnoća i porođaja. U ovoj pilot studiji, međutim, kada je u 12 jajnika ubrizgana plazma bogata trombocitima i gonadotropinima, 11 žena je ponovo dobilo menstruaciju, a jedna je zatrudnela.

Trudnoća uz pomoć sopstvenih jajnih ćelija

Ovaj tretman je još jedan scenario za žene u ranoj menopauzi i one kojima otkazuje funkcija jajnika, a koji najavljuje bolju priliku da zatrudne, koristeći svoje jajne ćelije. Naša studija pokazala je ponovni rast folikula sa povišenim nivoom hormona jajnika estradiola kod većine žena u menopauzi koje su se lečile, što je rezultiralo podmlađivanjem žena u ranoj menopauzi – istakao je dr Hsu koji tvrdi da se simptomi rane menopauze mogu ublažiti. Ovaj tretman bi, po njegovim rečima, takođe mogao da pomogne u prevenciji osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti, ili čak demencije kod žena u menopauzi, ali za to su potrebne dodatne studije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo