Naslovna / Zdravlje

Akutni bronhitis često je posledica respiratorne infekcije „preležane na nogama“

Priredio/la: D. T.|11:00 - 25. 04. 2021.

Nije svaki kašalj covid 19 u najavi, jer veliki broj čak i blagih respiratornih infekcija, koje se uspešno leče, počinje sličnim simptomima

bronhitis-kašalj-prehlada Tečnost i odmor najbolji lek Foto: Pexels

Akutni bronhitis često je posledica gripa ili prehlade koji se ne leče na pravi način. Respiratorne infekcije mnogi „preleže na nogama“, usled čega se posle izvesnog vremena mogu javiti komplikacije, a najčešća je akutni bronhitis ili kratkotrajna upala sluzokože dušnika i bronhija. Pravog leka za ovu bolest nema ali, stručnjaci tvrde da nas zdrave životne navike i malo discipline mogu brzo vratiti na stazu zdravlja.

Najčešće pogađa decu

Akutni bronhitis najčeđće pogađa decu. Bolest počinje kašljem, traje kratko, pacijenti se najčešće oporave posle dve nedelje, retko dolazi do komplikacija, u nekim slučajevima prođe sama od sebe. Akutni bronhitis se češće javlja u zimskim mesecima, najviše oboljevaju deca. U više od 90 posto slučajeva, prouzrokovači su različiti virusi: rinovirusi, respiratorni sincicijalni virus, adenovirusi, virus influence i parainfluence ili neke bakterije.

Faktori rizika su kontakt sa osobom koja boluje od akutnog bronhitisa, izlaganje duvanskom dimu, različitim hemikalijama, prašini ili aero zagađenju. Osobe oslabljenog imunog sistema podložniji ovoj akutnoj infekciji, isto kao i pušači, srčani i plućni bolesnici.

Akutni bronhitis – simptomi

Prve simptome akutnog bronhitisa, kao što su uporni kašalj, kasnije praćen sekretom, osećaj gušenja, pritisak u predelu bronhija i pluća, blago povišena temperatura, mnogi pomešaju sa znacima gripa ili covid 19.

Ukoliko niste sigurni do kraja o čemu je reč najbolje je da se obratite doktoru, koji tvrde da ozbiljnije respiratorne infekcije prati povišena temperatura, poteškoće s disanjem i osećaj nedostatka daha, simptomi traju duže od tri nedelje sa ponovljenim epizodama bronhitisa.

Dosta tečnosti i odmor su pravi lek

Stručnjaci tvrde da leka za akuti bronhitis nema, jer ne postoje lekovi koji direktno utiču na ovu bolest. Antibiotici se uglavnom ne koriste u lečenju prethodno zdravih osoba. Oni se primjenjuju u slučajevima kada osoba ima teži oblik akutnog bronhitisa i pacijentima sa hroničnim bolestima pluća. Iako nema leka, doktori tvrde da postoje neki načini na koji se akutni bronhitis može brzo i lako izlečiti. Savetuju tečnost, odmor i strpljenje. Preporučuje se i upotreba prečišćivača i ovlaživača vazduha.

Najbolji lek je odmor, pa se savetuje i pauza ako na primer svakog jutra trčite ili se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Ne preporučuje se ni rad iz kancelarije, kako ne biste zarazili kolege. Perite često ruke, dovoljno spavajte i budite na distanci, nosite maske i tako zaštite druge i sebe i od akutnog bronhitisa i od ozbiljnijeg gripa ili covid 19.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo